«Τσουνάμι» μετεγγραφών «βουλιάζει» τα κεντρικά πανεπιστήμια και αδειάζει τα περιφερειακά, δείχνει η πρώτη εικόνα που σχηματίζουν οι πρυτάνεις πανεπιστημίων που πλήττονται από το μέτρο.
Ενδεικτικό είναι ότι την ώρα που από την Ξάνθη επιθυμούν να φύγουν έως και οι οκτώ στους δέκα νεοεισακτέοι, στην Αθήνα υπάρχουν τμήματα που δεν αντέχουν να υποδεχθούν ούτε έναν(!) επιπλέον φοιτητή. Η Πληροφορική και το Παιδαγωγικό του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι δύο από αυτά.
Ειδικότερα, χθες ολοκληρώθηκαν οι εγγραφές των πρωτοετών στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ και έγινε μια πρώτη αποτύπωση του αριθμού των φοιτητών που επιθυμούν να «μεταπηδήσουν» σε αντίστοιχη σχολή κεντρικών ιδρυμάτων. Οι φόβοι ότι θα εκδηλωθεί «κύμα» μετεγγραφών φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται, αφού οι αιτήσεις φθάνουν έως και το 80% του συνόλου των πρωτοετών σε δημοφιλή τμήματα περιφερειακών ΑΕΙ.
Ενας στους δύο
Ενδεικτικά, όπως αναφέρει στην «Η» ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) Αθανάσιος Καραμπίνης, κατά μέσο όρο ο ένας στους δύο νεοεισακτέους στο ίδρυμα επιθυμεί να πάρει μετεγγραφή για την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Οι αιτήσεις κυμαίνονται από 40% έως 50% στα τμήματα Μοριακής Βιολογίας και Γλώσσας, Φιλολογίας, Πολιτισμού Παρευξείνιων Σπουδών, αλλά φθάνουν έως 70% στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, 75% στην Ιατρική, 77% στη Νομική και 80% στην Αρχιτεκτονική.
Η εικόνα δεν διαφοροποιείται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου σε ορισμένα τμήματα, όπως Γεωγραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, οι αιτήσεις για μετεγγραφή αγγίζουν το 80%.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα κεντρικά πανεπιστήμια προειδοποιούν ότι δεν θα μπορέσουν να εκπαιδεύσουν το σύνολο των φοιτητών που θα προέλθει από τα περιφερειακά. Όπως υπογραμμίζει στην «ΗτΣ» ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, τμήματα που απαιτούν τεχνική υποδομή και εργαστήρια, όπως τα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φυσικής και Μαθηματικών, μπορούν να υποδεχθούν επιπλέον ποσοστό 10%-15% φοιτητών, ενώ η Πληροφορική και το Παιδαγωγικό Τμήμα όπου γίνονται πρακτικές ασκήσεις δεν χωρούν ούτε έναν(!) φοιτητή παραπάνω.
Καλύτερη είναι η εικόνα στη Νομική Αθηνών η οποία μπορεί να δεχθεί έως και 30% επιπλέον του αριθμού των εισακτέων. Βεβαίως, σε μια τέτοια περίπτωση, τα αμφιθέατρα θα «ξεχειλίσουν» από φοιτητές.
Στο ΕΜΠ, «στο κόκκινο» βρίσκονται τα δημοφιλή τμήματα αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών, ηλεκτρολόγων μηχανικών, μηχανολόγων μηχανικών και χημικών μηχανικών, αφού η πρώτη εικόνα από την τάση φυγής των πρωτοετών από τα αντίστοιχα τμήματα της περιφέρειας δείχνει ότι ο αριθμός των πρωτοετών φοιτητών τους μπορεί να διπλασιαστεί, ακόμη και να τριπλασιαστεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, επισημαίνει στην «Η» ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Γιάννης Γκόλιας, τα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία θα είναι οξύτατα.
Στο ΑΠΘ, μεγάλη εισροή φοιτητών αναμένεται στα τμήματα Ιατρικής, Νομικής, Πολυτεχνειακά, Πληροφορικής, Οικονομικών Επιστημών, Πολιτικών Επιστημών και Φιλοσοφικής. Ιδιαίτερα επιβαρημένα είναι τα δημοφιλή τμήματα του ΑΠΘ, τα οποία φέτος δέχθηκαν μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων. Ενδεικτικά, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών εισήχθησαν 270 νέοι φοιτητές έναντι 200 τα προηγούμενα χρόνια.
Επιχορηγήσεις
«Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά» δηλώνει στην «Η» ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Περικλής Μήτκας, βλέποντας ως μόνη λύση για φέτος να δοθεί από την πολιτεία πρόσθετη επιχορήγηση στα ΑΕΙ, τα οποία θα υποδεχθούν περισσότερους φοιτητές προκειμένου να νοικιάσουν χώρους για να τους χρησιμοποιήσουν ως αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και να προσλάβουν διδάσκοντες. Στον αντίποδα, εκτιμάται ότι ποσοστό 10% των πρωτοετών στο ΑΠΘ επιθυμεί να πάρει μετεγγραφή για την Αθήνα.
Εν τω μεταξύ, οξύτατο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά ΤΕΙ λόγω της φυγής φοιτητών προς τα κεντρικά. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τμήματα να μείνουν με μονοψήφιο αριθμό πρωτοετών. Την ίδια ώρα, στα κεντρικά ΤΕΙ υπάρχει κίνδυνος να μη γίνουν μαθήματα λόγω έλλειψης προσωπικού. Περίπου το 60% των διδακτικών ωρών καλύπτονται από έκτακτο διδακτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να χρειάζονται συνολικά περίπου 1.000 συμβασιούχοι για την κάλυψή τους.
Ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων μετεγγραφής δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί, αλλά με βάση εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας κυμαίνεται μεταξύ 15.000-30.000. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων μετεγγραφής θα είναι πενθήμερη και θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου. Κατόπιν θα δοθεί χρόνος στα ιδρύματα για την απάντηση των αιτημάτων. Η διαδικασία των μετεγγραφών εκτιμάται ότι θα κλείσει οριστικά στην αρχή του 2015, αφήνοντας έως τότε μετέωρους τους δικαιούχους.
-----------------
Η εικόνα στα ΑΕΙ προέλευσης
(Ποσοστά φοιτητών που επιθυμούν μετεγγραφή)
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
40% από το τμήμα Μοριακής Βιολογίας
50% από το τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας, Πολιτισμού Παρευξείνιων Σπουδών
70% από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών
75% από την Ιατρική
77% από τη Νομική
80% από την Αρχιτεκτονική
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
80% από τα τμήματα Γεωγραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
10% των πρωτοετών κατά μέσο όρο επιθυμεί να φύγει για Αθήνα
Η εικόνα στα ΑΕΙ υποδοχής
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
30% επιπλέον του αριθμού εισακτέων μπορεί να υποδεχθεί η Νομική
10%-15% επιπλέον φοιτητές η Ιατρική, το Φυσικό και το τμήμα Μαθηματικών
Κανέναν παραπάνω φοιτητή η Πληροφορική και το Παιδαγωγικό
ΕΜΠ
100%-150% μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των νεοεισακτέων σε τμήματα όπως Αρχιτεκτόνων ή Πολιτικών Μηχανικών
Πρυτάνεις: Αλλάξτε τον νόμο - Είναι καταστροφικός
Θεόδωρος Φορτσάκης πρύτανης ΕΚΠΑ
«Θα εξετάσουμε το ζήτημα κατά περίπτωση. Εάν ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι υπερβολικά μεγάλος σε κάποια τμήματα, θα πρέπει να γίνει νομοθετική τροποποίηση»
Γιάννης Γκόλιας πρύτανης ΕΜΠ
«Αντιλαμβάνομαι την κοινωνική διάσταση του μέτρου των μετεγγραφών, όμως με τον τρόπο που εφαρμόζεται εξαντλούνται οι δυνατότητες των ΑΕΙ και αποβαίνει σε βάρος των φοιτητών»
Περικλής Μήτκας πρύτανης ΑΠΘ
«Ο νόμος για τις μετεγγραφές θα είναι καταστροφικός για όλα τα πανεπιστήμια αν συνεχίσει να ισχύει. Παράλληλα, είναι άδικος για τους φοιτητές»
Αθανάσιος Καραμπίνης πρύτανης ΔΠΘ
«Πρόκειται για ένα 'τσουνάμι' μετεγγραφών που κινδυνεύει να κλείσει όχι μόνο τα περιφερειακά, αλλά και τα κεντρικά πανεπιστήμια. Οι σπουδές υποβαθμίζονται και το δίπλωμα δεν έχει αξία»
Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου