Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Δύο κρίσιμες εκθέσεις κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις

Η συνάντηση με την Αγκ. Μέρκελ «πήγε πάρα πολύ καλά», σημειώνει η Σ. Βούλτεψη περιγράφοντας, με μια δόση υπερβολής ίσως, το κλίμα της συνάντησης του Βερολίνου, αφού ο Αντ. Σαμαράς πήρε την έστω έμμεση προτροπή... «προχώρα και βλέπουμε», αρκετή, ωστόσο, για να ξεκινήσει την υλοποίηση ενός συνολικού σχεδιασμού που κατατείνει στην αναστροφή του πολιτικού κλίματος και την αποφυγή πρόωρων εκλογών.




Ποιος είναι, όμως, ο βήμα βήμα σχεδιασμός του Μαξίμου, που κάνει τον Αντ. Σαμαρά να πιστεύει ότι μπορεί να αποτρέψει τις εκλογές ή αν δεν τις αποφύγει, να μπορέσει να διεκδικήσει την πρώτη θέση; Και, ταυτόχρονα, ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θέτει το Βερολίνο και κατ΄ επέκταση οι εταίροι μας για να αποδεχτούν το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης;

Βασικός άξονας του σχεδιασμού, ο οποίος υπό προϋποθέσεις εκτιμήθηκε ως εφικτός από την κ. Μέρκελ, είναι η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα στις αρχές του 2015 και κατ΄ επέκταση ο απεγκλωβισμός από το μνημόνιο, καθώς και η ταυτόχρονη ρύθμιση του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, ενώ προηγουμένως θα έχει περάσει στον προϋπολογισμό μια σειρά φοροελαφρύνσεων που θα δώσουν την αίσθηση πως κάτι... αλλάζει.

Η Αγκ. Μέρκελ, τονίζει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, έδωσε τη «σιωπηλή της συγκατάνευση να προχωρήσουμε, χωρίς να διακινδυνεύσει η δημοσιονομική προσαρμογή» και αφήνει να εννοηθεί ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα ενταχθούν, ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση της τρόικας, οι πρώτες από τις σχεδιαζόμενες φοροελαφρύνσεις, όπως η μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μείωση κατά τουλάχιστον 30% της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2015, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οπως, μάλιστα, σημειώνει ο ίδιος, η απόφαση της Τετάρτης, να διεξαχθεί σε δύο φάσεις η αξιολόγηση από την τρόικα, εξυπηρετεί τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, καθώς θα προηγηθεί η διαπραγμάτευση για τα φορολογικά και τον προϋπολογισμό και όπως υπογραμμίζει «θα ξέρουμε σύντομα σε τι συμφωνούμε και σε τι θα πρέπει να προχωρήσουμε μονομερώς».

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν, ωστόσο, πως αν για κάποιες από τις φοροελαφρύνσεις μπορούν να γίνουν μονομερείς κινήσεις, δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο και με τα επόμενα βήματα, χωρίς την πραγματοποίηση των οποίων η προσπάθεια αναστροφής του πολιτικού κλίματος θα παραμείνει ένα... φθινοπωρινό όνειρο με απρόβλεπτες και μάλλον δυσμενείς για την κυβέρνηση, χειμερινές εξελίξεις.

Για να καταστεί δυνατή η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και να μπορέσει ο πρωθυπουργός να πει στις αρχές του 2015 ότι «τελειώσαμε με το μνημόνιο», θα πρέπει έως το τέλος Οκτωβρίου να συντρέξουν δύο θετικές και χωρίς αστερίσκους εκθέσεις. Μια θετική έκθεση της τρόικας για την τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος σταθερότητας και μία για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, προϋποθέσεις-όρους που έθεσε η Αγκ. Μέρκελ, τόσο για την απεμπλοκή από την τρόικα και το μνημόνιο, όσο και για τη ρύθμιση της βιωσιμότητας του χρέους στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2015.

«Αγκάθια»
«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα παραμένει το ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις, κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, πιστεύουν ότι μετά τη συνάντηση του Βερολίνου και τη συμφωνία με την τρόικα να ξεκινήσει η συζήτηση αυτή στα μέσα Οκτωβρίου, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να χαλαρώσουν οι απαιτήσεις των δανειστών και πιστεύουν ότι στα τέλη του επόμενου μήνα θα υπάρξει μια θετική έκθεση για την αξιολόγηση του προγράμματος σταθεροποίησης. Σχεδόν ταυτόχρονα, στα τέλη Οκτωβρίου, θα ολοκληρωθούν και τα stress tests των τραπεζών και στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν περαιτέρω χρηματοδότηση ή ότι αυτή θα είναι πολύ μικρή, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να αξιοποιήσει ένα τμήμα από το «μαξιλαράκι» των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το 2015.

«Ολα τα θέματα θα τεθούν σε διαβούλευση μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμικών της εταίρων», σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος, καθώς στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πως μόνο αν χρησιμοποιηθούν τα χρήματα του ΤΧΣ, τότε και μόνο τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την αποχώρηση του ΔΝΤ. Σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται απίθανο να δεχθούν οι δανειστές μας τη διακοπή του προγράμματος χρηματοδότησης από το Ταμείο, ακόμη κι αν η κυβέρνηση το ζητήσει, υποστηρίζοντας ότι θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2015 από τις αποκρατικοποιήσεις και με δανεισμό από τις αγορές.

Αντίστοιχες είναι οι προσδοκίες και για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, με τη Σ. Βούλτεψη να επισημαίνει στην «Η» πως «από την ώρα που έχει αποφασιστεί από τους εταίρους μας να γίνει μια συζήτηση για το χρέος, η κυβέρνηση έδωσε βάρος στις προϋποθέσεις, όπως συνέβη με το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να φτάσουμε στη συζήτηση για το χρέος και να κηρυχθεί βιώσιμο και επίσημα», ευελπιστώντας ότι αυτό θα καταστεί δυνατόν με μία μεγάλη χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com