Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα καλάσνικοφ

Ρυθμίσεις για υποθέσεις διαφθοράς, βαρύ οπλισμό, εγκλήματα με ρατσιστικά κίνητρα, παράνομες απολύσεις, συκοφαντικά δημοσιεύματα και θέματα κρατουμένων περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον Κώδικα περί Ναρκωτικών που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή.




Αναλυτικά οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:

Υποθέσεις διαφθοράς

Καθιερώνεται ο θεσμός του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, ο οποίος θα επιλέγεται από Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Θα εκτελεί τα καθήκοντά του κατά πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και θα συνεπικουρείται από τουλάχιστον δύο εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς Πρωτοδικών. Η θέσπιση του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς δεν αποσκοπεί στην κατάργηση των θεσμοθετημένων θέσεων των δύο Οικονομικών Εισαγγελέων (Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη), όπως έχει διευκρινίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτης.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εκδίκαση υποθέσεων κακουργηματικού χαρακτήρα που αφορούν σε περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων του Δημοσίου που δωροδοκούνται. Θα επιβάλλεται χρηματική ποινή 50πλάσια του ωφελήματος που αποκομίζουν οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι από παράνομη συναλλαγή.

Σε υποθέσεις διαφθοράς μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος και δημοσίου συμφέροντος, στις οποίες οι κατηγορούμενοι προφυλακίζονται, ορίζεται συγκεκριμένος χρόνος για την περάτωση της ανάκρισης, για την υποβολή πρότασης από τον εισαγγελέα στο δικαστικό συμβούλιο και για την έκδοση, από αυτό, σχετικού βουλεύματος. Στόχος είναι να αποφευχθεί η αποφυλάκιση υποδίκων για υποθέσεις διαφθοράς λόγω συμπλήρωσης του 18μηνου.

Βαρύς οπλισμός

Ποινές ισόβιας κάθειρξης θα επιβάλλονται στους δράστες ληστειών που φέρουν βαρύ οπλισμό (καλάσνικοφ, πυροβόλα όπλα, κ.α.). Με ποινές κάθειρξης θα τιμωρούνται όσοι κατέχουν ή φέρουν παράνομα πολεμικά τυφέκια, πολυβόλα, χειροβομβίδες και άλλο οπλισμό.

Εγκλήματα με ρατσιστικά κίνητρα

Επιβαρυντική περίπτωση, κατά την επιμέτρηση της ποινής, θα συνιστά η τέλεση εγκλημάτων που διαπράττονται από μίσος, εθνικό, φυλετικό, θρησκευτικό ή λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα αναψηλάφησης της δίκης ενώπιον των ελληνικών πολιτικών δικαστηρίων, εάν δικαιώσει προσφυγή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Εργασιακά

Βάσει του νομοσχεδίου, ο εργοδότης υποχρεούται να επαναπασχολήσει τον εργαζόμενο που απέλυσε, εφόσον η απόλυσή του έχει κριθεί άκυρη και καταχρηστική από τα δικαστήρια.

Συκοφαντικά δημοσιεύματα

Το ύψος των προστίμων που θα επιβάλλονται για προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής και της υπόληψης από δημοσιεύματα Τύπου και εκπομπές ραδιοτηλεοπτικών μέσων δεν θα τηρεί πλέον το κατώτατο πλαφόν που προβλέπει η νομοθεσία.

Τα πρόστιμα θα επιβάλλονται κατά περίπτωση, ανάλογα με τον βαθμό του παραπτώματος και τη ζημιά που προκαλεί η συκοφάντηση. Ουσιαστικά, προσαρμόζεται η νομοθεσία στις αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

Ναρκωτικά

Ο Κώδικας περί Ναρκωτικών δίνει έμφαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των τοξικομανών και όχι στην ποινική καταστολή.

Αυστηροποιούνται οι ποινικές κυρώσεις για τους κατ' επάγγελμα εμπόρους ναρκωτικών ουσιών με προσδοκώμενο όφελος πάνω από 75.000 ευρώ, αφού δεν θα αναγνωρίζονται δυνατότητες ηπιότερης μεταχείρισης λόγω τοξικομανίας.

Αυστηρότερες γίνονται οι ποινές και για τους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών. Με ισόβια κάθειρξη ή πρόσκαιρη κάθειρξη 10-20 ετών και χρηματική ποινή έως 600.000 ευρώ θα τιμωρούνται οι «ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης», κατά τις οποίες ο δράστης κάνει χρήση όπλων ή ενεργεί κατ' επάγγελμα ή έχει σκοπό να προκαλέσει τη χρήση ναρκωτικών από ανήλικο ή να μεταχειριστεί ανήλικο για την τέλεση του εγκλήματος ή έχει προκαλέσει βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο.

Υποθέσεις κρατουμένων

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα αδειών κρατουμένων και πειθαρχικών ποινών τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com