Στα 14 δισ. ευρώ όσο περίπου και το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων ανέρχεται το κόστος της γραφειοκρατίας της Ελλάδας σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντ. Μανιτάκη.
Ο κος Μανιτάκης μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ανακοίνωσαν το πλαίσιο συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ για την εφαρμογή μεθόδων που θα καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία στη χώρα. Η συνεργασία με το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορά στην αντιμετώπιση γραφειοκρατικών περιορισμών σε 13 τομείς:
Γεωργία και γεωργικές επιδοτήσεις, Ισολογισμοί-εταιρικό δίκαιο, Ενέργεια, Περιβάλλον, Αλιεία, Ασφάλεια τροφίμων, Φαρμακευτική νομοθεσία, Δημόσιες συμβάσεις, Στατιστικές, Φορολογικό δίκαιο (ΦΠΑ), Τηλεπικοινωνίες, Τουρισμός, Εργασιακό περιβάλλον-εργασιακές σχέσεις.
Με το υπουργείο Ανάπτυξης ο ΟΟΣΑ θα συνεργαστεί, προκειμένου να εντοπιστούν οι περιορισμοί στον ανταγωνισμό σε 4 τομείς της ελληνικής οικονομίας τον Τουρισμό, την Επεξεργασία τροφίμων το Λιανικό εμπόριο, και τα Δομικά υλικά.
Σύμφωνα με τον κο Μανιτάκη σκοπός είναι να απομειωθεί το 80% των γραφειοκτρατικών επιβαρύνσεων με τον ΟΟΣΑ να κάνει χαρτογράφηση και εκθέσεις αξιολόγησης σχετικά με το διοικητικό βάρος στους προαναφερόμενους τομείς αλλά και προτάσεις περιορισμού της γραφειοκρατίας. Το έργο θα διαρκέσει 7 μήνες και σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ, μια μείωση της τάξης 25% στα διοικητικά βάρη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% μέχρι το 2025.
Το κόστος της γραφειοκρατίας της Ελλάδας εκτιμάται στο 6,8% του ΑΕΠ (14 δις. ευρώ) όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ευρώπης είναι 3,5%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να δαπανούν ετησίως 2 δισ. ευρώ για να καλύψευν το κόστος που προκύπτει από γραφειοκρατικά εμπόδια. Τέλος ο κος Χατζηδάκης έκανε γνωστό ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΟΟΣΑ εφαρμόζεται με επιτυχία σε διάφορες χώρες μέλη του οργανισμού (Καναδάς, Μεξικό, Ιαπωνία) ενώ στην Αυστραλία όταν εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη μέθοδος μεταξύ 1992-2006 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ παρουσίασε διπλάσια αυξηση από τον Μ.Ο των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ και ο δείκτης ανεργίας έπεσε κατακόρυφα από 10,4% σε 4,4%.
Σημειώνεται ότι το κόστος του προγράμματος του ΟΟΣΑ ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ με το 95 % να χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια.
Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου