Τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου αναμένεται η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες να συγκλίνουν ότι προσανατολίζεται σε αυξήσεις της τάξης του 10 - 11%, έναντι του μεσοσταθμικού 13%, που φέρεται να έχει εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και του 24,5% που είχε προτείνει η ΔΕΗ.
Κύκλοι προσκείμενοι στον υφυπουργό ανέφεραν ότι μελετάται η εισήγηση της ΡΑΕ, που παραδόθηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, προκειμένου ο υφυπουργός να καταλήξει στις οριστικές αποφάσεις.
Ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έκδοσης, η απόφαση θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα και οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού θα τεθούν σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2013. Πέρα από τη χρέωση για την ενέργεια, οι καταναλωτές πρέπει να περιμένουν από την αρχή του χρόνου και αύξηση, που σύμφωνα με πληροφορίες φθάνει στο 3%, στο ΕΤΜΕΑΡ, όπως έχει μετονομαστεί το τέλος ΑΠΕ, το οποίο βαρύνει όλους του λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα με την πάγια τακτική των τελευταίων χρόνων, οι τελικές αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος θα είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με την αρχική πρόταση της ΔΕΗ, αφού τηρώντας την παράδοση η ΡΑΕ περιέκοψε την αύξηση, που αναμένεται να περικοπεί εκ νέου από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας .
Η ΔΕΗ ζήτησε μεσοσταθμική αύξηση 24,5% στα τιμολόγια Χαμηλής Τάσης, που αφορούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Για ορισμένες μάλιστα κατηγορίες οικιακών καταναλωτών η αύξηση έφθανε στο 48,7 %.
Α' εξάμηνο
Aκόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν η αύξηση, που θα ανακοινώσει ο υφυπουργός, θα αφορά στο πρώτο εξάμηνο του 2013 ή θα κατανεμηθεί σε δύο δόσεις, όπως είναι και το πιθανότερο, βάσει και της μνημονιακής υποχρέωσης που προβλέπει δύο αποφάσεις για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων, μία τον Ιανουάριο και μία τον Μάρτιο, προκειμένου να αντανακλούν το πραγματικό κόστος της ΔΕΗ ως την 1/7/2013, οπότε και απελευθερώνονται.
Η πρώτη δόση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, θα είναι μονοψήφια και θα συνοδεύεται με τη διεύρυνση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, που θα δώσει τη δυνατότητα σε περίπου 300.000 δικαιούχους να έχουν έκπτωση της τάξης του 30 - 35% όχι μόνον για τις πρώτες 800 Kwh αλλά για το σύνολο της κατανάλωσής τους το τετράμηνο.
Ας σημειωθεί, ότι από 1ης Ιουλίου, τις αποφάσεις για τα τιμολόγια θα τις λαμβάνει η ΔΕΗ και όχι ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας, όπως συμβαίνει σήμερα.
Αύξηση από το νέο έτος πρέπει να αναμένεται και στα ήδη απελευθερωμένα τιμολόγια της Μέσης Τάσης, που αφορούν σε επιχειρήσεις, καθώς και στις χρεώσεις στην Υψηλή Τάση που απευθύνονται στις μεγάλες βιομηχανίες, τις οποίες η ΔΕΗ ενημέρωσε ότι τα τιμολόγιά τους θα επιβαρυνθούν με το κόστος ρύπων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τους και προσφυγή στη ΡΑΕ.
Οσον αφορά στην πρόσφατη εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής για τα τιμολόγια, πληροφορίες αναφέρουν ότι για να φθάσει στο μεσοσταθμικό 13% περιέκοψε κατά 600 εκατ. ευρώ τα κοστολογικά στοιχεία που είχε παρουσιάσει η ΔΕΗ και περιόρισε το μέγιστο επιτρεπόμενο έσοδο από τα τιμολόγια Χαμηλής Τάσης στα 3,1 - 3,2 δισ. ευρώ από τα 4,2 δισ. ευρώ που είχε προτείνει η επιχείρηση ηλεκτρισμού, συμπεριλαμβανομένων προσδοκώμενων εσόδων από τα τιμολόγια μέσης τάσης.
Χαμηλότερα
Σύμφωνα με την πάγια τακτική των τελευταίων χρόνων, οι τελικές αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος θα είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με την αρχική πρόταση της ΔΕΗ.
Η παράδοση
Τηρώντας την παράδοση η ΡΑΕ περιέκοψε την αύξηση, που αναμένεται να περικοπεί εκ νέου από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας.
Από τον Ιούλιο
Ας σημειωθεί, ότι από 1ης Ιουλίου, τις αποφάσεις για τα τιμολόγια θα τις λαμβάνει η ΔΕΗ και όχι ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας, όπως συμβαίνει σήμερα.
Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου