Το «εναρκτήριο λάκτισμα» για την αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων, οι οποίες διαχειρίζονται δίκτυα κοινής ωφέλειας, θα σημειωθεί το 2013 από την εισηγμένη ΕΥΑΘ Α.Ε., όπου ήδη η συγκεκριμένη διαδικασία έχει καθυστερήσει, καθώς υφίστανται και θεσμικά κωλύματα, όπως η αναμενόμενη σύσταση του φορέα της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων.
Η περίπτωση της ΕΥΑΘ δεν έχει τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες σε διάφορα επίπεδα, που έχει η «μεγάλη αδελφή» της, η ΕΥΔΑΠ, ενώ στο παρελθόν η βορειοελλαδική επιχείρηση έχει επιχειρηθεί να πωληθεί, χωρίς να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία, αλλά με μεγάλο αρχικό ενδιαφέρον εκ μέρους ιδιωτών επενδυτών.
Διαγωνισμός
Ποδαρικό με πώληση της ΕΥΑΘ
Ειδικότερα, το 2009 είχε προχωρήσει διαγωνισμός πώλησης για το 23% του μετοχικού κεφαλαίου της και τότε είχαν ενδιαφερθεί τρεις κοινοπραξίες, ήτοι οι «Suez Environment (Γαλλία) - Ελλάκτωρ», «Veolia Environment (Γαλλία) - Marfin Investment Group - Ιόνιος ΑΤΕ» και «Aqualia (Γαλλία) - ΓΕΚ Τέρνα». Το 51% της ΕΥΑΘ θα παρέμενε στον έλεγχο του Δημοσίου, καθώς επίσης και ο έλεγχος των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης στην περιοχή ευθύνης της ΕΥΑΘ, ενώ αρμοδιότητα του κράτους θα ήταν και η άσκηση της τιμολογιακής πολιτικής.
Η υφιστάμενη διοίκηση της ΕΥΑΘ προχώρησε σε συνεργασία με τον κρατικό πορτογαλικό φορέα ύδρευσης Aguas de Portugal, με την υπογραφή Συμφώνου Προθέσεων ανάμεσα στις δύο εταιρείες, το οποίο επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας, στελεχιακής εκπαίδευσης κ.ά. Μάλιστα είχε προαναγγελθεί και η πιθανή δημιουργία κοινής θυγατρικής, με δραστηριοποίηση στην υλοποίηση έργων του αντικειμένου των δύο επιχειρήσεων.
Ακόμη, η ΕΥΑΘ είναι μία από τις λίγες δημόσιες εταιρείες με πολύχρονη παρουσία στο μετοχικό της κεφάλαιο ενός μεγάλου «παίκτη» της παγκόσμιας αγοράς διαχείρισης δικτύων ύδρευσης και περιβαλλοντικών έργων, της Suez Environment, η οποία διατηρεί μετοχικό ποσοστό 5,46%, που δεν αποκλείεται να το ενισχύει με αγορές μετοχών, μέσω άλλων αλλοδαπών εταιρικών σχημάτων, τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο της.
Παραχώρηση για 30 χρόνια
Ο επικείμενος διαγωνισμός αποκρατικοποίησης με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα αφορά στην παραχώρηση πλειοψηφικού μετοχικού ποσοστού της εταιρείας, καθώς και του μάνατζμεντ για χρονική περίοδο τουλάχιστον 30 ετών. Η ιδιοκτησία των δικτύων θα παραμείνει στο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, «ΕΥΑΘ Παγίων», το οποίο όμως θα επεκτείνει χρονικά την αποκλειστική σύμβαση διαχείρισης αυτών των υποδομών με την ΕΥΑΘ.
Ερώτημα παραμένει στο ζήτημα του ορισμού της τιμολογιακής πολιτικής, όπου προφανώς θα υφίσταται κάποιος ελεγκτικός-εγκριτικός ρόλος από την πλευρά του Δημοσίου.
Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη της ΕΥΑΘ, στο εννεάμηνο του 2012 ο τζίρος της διαμορφώθηκε στο ποσό των 53,9 εκατ. ευρώ έναντι 55,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας μείωση μόλις κατά 2,27%, με δεδομένη την υστέρηση της κατανάλωσης κατά 5% και τη μεγάλη συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Τα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν στο ποσό των 21,5 εκατ. ευρώ, έναντι 23 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σημειώνοντας μείωση 6,67%, ενώ τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 17,8 εκατ. ευρώ, έναντι 18,9 εκατ. ευρώ πέρσι (ελάττωση κατά 5,98%). Τα μετά τους φόρους κέρδη προσέγγισαν τα 14,2 εκατ. ευρώ, έναντι 15 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού 9μήνου (συρρίκνωση κατά 5,33%).
Επισφάλειες
Στο τέλος του 2012 η εταιρεία θα έχει διαμορφώσει προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις της τάξης των 13 εκατομμυρίων ευρώ και έτσι παρόλο που και η ΕΥΑΘ, όπως η ΕΥΔΑΠ, έχει λαμβάνειν από δήμους κ.ά. για νερό, το οποίο έχει πωλήσει, εν τούτοις τα σχετικά ποσά είναι και ελεγχόμενα και πολύ πιο μικρά, σε σχέση με την επιχείρηση ύδρευσης της πρωτεύουσας.
Τέλος, η ΕΥΑΘ αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς υπαλληλικού και στελεχιακού ανθρώπινου δυναμικού, ενώ οι επενδυτικές προοπτικές της επικεντρώνονται μεταξύ άλλων και στη διαχείριση δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης σε διάφορα αστικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας.
Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου