Την ελπίδα αλλά και την πεποίθησή τους ότι ο πρώτος εξωπλανήτης που μοιάζει πραγματικά με τη Γη, παρέχοντας τη δυνατότητά να φιλοξενεί ζωή, εκφράζουν για το νέο έτος πολλοί... «κυνηγοί» πλανητών.
Σημειώνεται ότι από τους περίπου 800 εξωπλανήτες των οποίων η ύπαρξη έχει επιβεβαιωθεί , οι περισσότεροι είναι γίγαντες στο μέγεθος του Δία γεγονός που καθιστά αδύνατη την υποστήριξη ζωής σε αυτούς.
Τα σύγχρονα τηλεσκόπια έχουν εντοπίσει ελάχιστυς πλανήτες στο μέγεθος της Γης, οι οποίοι όμως βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα μητρικά τους άστρα και είναι επομένως υπερβολικά καυτοί.
Ωστόσο, οι ειδικοί ευελπιστούν.
«Είμαι βέβαιος ότι η πρώτη δίδυμη αδελφή της Γης θα ανακαλυφθεί του χρόνου» δήλωσε στο Space.com ο Άμπελ Μέντεζ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Κατοικησιμότας Πλανητών στο Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο στο Αρεσίμπο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκτίμηση του Τζέφ Μέισι, κυνηγού πλανητών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και μέλος της ομάδας που αναλύει τα δεδομένα της αποστολής Kepler.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA, σχεδιασμένο ειδικά για τον εντοπισμό μακρινών πλανητικών συστημάτων, έχει ανιχνεύσει από το 2009 μέχρι σήμερα πάνω από 2.300 πιθανούς εξωπλανήτες, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη» -βρίσκονται δηλαδή στην κατάλληλη απόσταση από το μητρικό τους άστρο ώστε να διαθέτουν υγρό νερό και δυνητικά ζωή.
Μόλις πέρυσι, το Kepler ανακάλυψε έναν εξωπλανήτη 2,4 φορές μεγαλύτερο από τη Γη, με την ονομασία Kepler-22b, ο οποίος βρίσκεται μάλιστα εντός της κατοικήσιμης ζώνης.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένα άλλο όργανο που θα μπορούσε να ανακαλύψει τα πρώτα δίδυμα αδέλφια της Γης είναι το HARPS (Υψηλής Ακρίβειας Ανιχνευτής Πλανητών Γωνιακής Ταχύτητας), το οποίο βρίσκεται εγκατεστημένο σε τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.
Θεωρούν μάλιστα ότι επειδή χρησιμοποιεί διαφορετική τεχνική, ίσως είναι σε θέση να βρει τους πιο ενδιαφέροντες και πιο κοντινούς δίδυμους αδελφούς της Γης.
Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου