Απελευθέρωση αγορών, αποκλιμάκωση τιμών και είσοδο νέων επιχειρήσεων φέρνει η κατάργηση υγειονομικών και αγορανομικών διατάξεων που ανακοίνωσαν χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς και οι γενικές γραμματείς Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου και Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός.
Σούπερ και μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία και άλλες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος θα μπορούν να πωλούν τρόφιμα άσχετα με την επίσημη δραστηριότητά τους, χωρίς κανέναν περιορισμό σε ό,τι αφορά τα τετραγωνικά μέτρα.
Υγιεινή
Αυτό προβλέπει η νέα υγειονομική διάταξη του υπουργείου Υγείας. Ετσι, για παράδειγμα, ένα κρεοπωλείο θα μπορεί να διαθέτει τυροκομικά προϊόντα, ένα καφεκοπτείο ή ένα ζαχαροπλαστείο ξηρούς καρπούς, με μοναδική προϋπόθεση να διασφαλίζεται η υγιεινή και η ασφάλεια των προϊόντων.
Ενα σούπερ μάρκετ θα μπορεί να πωλεί σκευασμένα κρέατα, τυροκομικά, αλλαντικά, φρεσκοστημένους χυμούς ή να διαθέτει και καφέ στον χώρο του, χωρίς, όπως τώρα, να απαιτούνται ξεχωριστές άδειες και ελάχιστοι χώροι.
Επιπλέον, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσίασε τους νέους Κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών και, μεταξύ άλλων, αίρονται εμπόδια όπως:
Η υποχρέωση κατασκευαστών και εξαγωγέων αγαθών να δηλώνουν σε Αστυνομική Αρχή τις ποσότητες που δεν εξήχθησαν, ενώ προορίζονταν για εξαγωγή.
Η υποχρέωση να τηρούνται ονομαστικές ποσότητες προσυσκευασιών ζυμαρικών και η απαγόρευση της χύμα πώλησης.
Η υποχρέωση των αρτοποιών να έχουν αποθέματα αλεύρων, καύσιμης ύλης και αλατιού που να καλύπτουν τις ανάγκες τους βάσει ημερήσιας κατανάλωσης για 3 ημέρες στην περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου και για μια εβδομάδα στην περίοδο Σεπτεμβρίου-Ιουνίου.
Η υποχρέωση των αρτοποιών να ψήνουν φαγητό και γλυκίσματα, και ειδικά για τον Νομό Αττικής, η υποχρέωση να λειτουργούν κλίβανοι κάθε τέταρτη Κυριακή αποκλειστικά για τη δραστηριότητα αυτή.
Αίρονται όλα τα προκαθορισμένα βάρη μεριδών φαγητών και φρούτων στην εστίαση, καθώς και των ειδών ζαχαροπλαστικής.
Ξεχωριστή αναγραφή του ΦΠΑ
Ερχονται ρυθμίσεις με τις οποίες θωρακίζονται οι καταναλωτές:
Στον τιμοκατάλογο όλων των καταστημάτων δεν θα αναγράφεται μόνο η τελική τιμή αλλά αναλυτικά η καθαρή τιμή, ο ΦΠΑ, οι επιβαρύνσεις και το τελικό κόστος. Ειδικά στα καταστήματα εστίασης - αναψυχής, η υποχρέωση αυτή επεκτείνεται τόσο στους τιμοκαταλόγους όσο και στις αποδείξεις.
Οι επαγγελματίες (π.χ. συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ.) θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές προκαταβολικά για το εκτιμώμενο κόστος της εργασίας που ζητείται, ανεξαρτήτως του ποιος θα την αναλάβει.
Ελαττώνονται τα επιτρεπόμενα βάρη των υλικών συσκευασίας, ώστε ο καταναλωτής να επιβαρύνεται λιγότερο για τη συσκευασία.
Κανένα προϊόν δεν θα προσφέρεται και δεν θα χρεώνεται στα καταστήματα εστίασης χωρίς προηγούμενη συναίνεση του καταναλωτή (όπως π.χ. εμφιαλωμένο νερό, ψωμί, κ.λπ.)
Τα καυσόξυλα θα πωλούνται με τον όγκο (κυβικά μέτρα) και όχι με το βάρος.
Λαμβάνονται μέτρα για τον έλεγχο των αντλιών υγρών καυσίμων και την αντιμετώπιση της καταδολίευσης. Δηλαδή, της χρέωσης στον καταναλωτή μεγαλύτερης ποσότητας καυσίμου από αυτήν που πράγματι παρέλαβε.
Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου