Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

«Πράσινο φως» στις αποζημιώσεις λόγω... δικαστικής ταλαιπωρίας

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικρίνει έντονα, σε απόφασή του, τη βραδύτητα απονομής Δικαιοσύνης στην Ελλάδα και ζητεί να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα προσφυγής και αξίωσης αποζημίωσης, για όσους ταλαιπωρούνται από τις σχετικές χρονοβόρες διαδικασίες.



Εκδικάζοντας την προσφυγή της Παναγούλας Γλυκατζή κατά της Ελλάδας, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη και επιδίκασε την καταβολή αποζημίωσης 10.000 ευρώ, στην 74χρονη σήμερα γυναίκα, που αναγκάσθηκε να περιμένει 12 χρόνια και τρεις μήνες, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή της στην Ελλάδα. Η κ. Γλυκατζή εργάζονταν ως καθαρίστρια σε δημόσιο νοσοκομείο και η προσφυγή της αφορούσε τη διεκδίκηση των μειωμένων αμοιβών της από το ελληνικό Δημόσιο.

Με αφορμή την εκδίκαση της προσφυγής της κ. Γλυκατζή κατά της Ελλάδας, ωστόσο, το Δικαστήριο, επικρίνει έντονα την υπερβολική διάρκεια της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, ειδικά για τις αστικές υποθέσεις και δίνει προθεσμία δύο ετών στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να θεσμοθετήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, για την επίσπευση απονομής δικαιοσύνης.

Μέχρι τότε, διευκρινίζεται στην απόφαση, το Δικαστήριο δεν πρόκειται να εκδικάσει καμία από τις 250 προσφυγές Ελλήνων που εκκρεμούν και που αναφέρονται στη χρονοβόρα διάρκεια των αστικών διαδικασιών στα ελληνικά δικαστήρια.

Με την ίδια απόφαση το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι εξαντλείται το περιθώριο των δύο χρόνων που έδωσε στην Ελλάδα, προκειμένου να θεσμοθετήσει νομικές διαδικασίες με τις οποίες να επιτρέπεται, τόσο η δυνατότητα κατάθεσης προσφυγής όσο και η απαίτηση αποζημίωσης, σε όσους υφίστανται τις συνέπειες από την πολυετή καθυστέρηση της εκδίκασης των υποθέσεών τους από την ελληνική δικαιοσύνη.

Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ακόμη ότι, στη δεκαετία 2000- 2009 εξέδωσε πάνω από 300 καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον της Ελλάδας, για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη και για παραβίαση του δικαιώματος υποβολής μιας πραγματικής προσφυγής.

Παρ' όλα αυτά, τονίζεται στην απόφαση, δεν υπήρξε καμία αποτελεσματική θεραπεία για την επίλυση αυτού του προβλήματος, από τις ελληνικές αρχές.

Η Ελλάδα είχε και έχει την υποχρέωση, χωρίς καθυστέρηση, να προχωρήσει σε διαρθρωτικές ρυθμίσεις, ώστε να τερματιστεί η υπερβολικά μεγάλη χρονική διάρκεια, για την απονομή αστικής δικαιοσύνης, καταλήγει η απόφαση του Δικαστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com