Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Πρόσβαση τραπεζών στα φορολογικά στοιχεία δανειοληπτών

Πληροφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών μπορούν πλέον να δίνουν οι εφορίες, με βάση γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.



Έτσι πλέον, πέρα από το νόμο, η υπαριθμόν126/2012 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τονίζει κατηγορηματικά ότι ο δανειστής έχει δικαίωμα να ζητήσει από την Φορολογική Αρχή να μάθει για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του φορολογούμενου οφειλέτη, «σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ.3 του Ν.3869/2010 ανεξάρτητα από τη συναίνεσή του ή μη».

Με αυτή την αφορμή η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης υπενθυμίζει στους δανειολήπτες ότι «είναι μονόδρομος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η ένταξή τους στο ν.3869/2010, αφού κατανοήσουν ότι θα προσέλθουν στην χρήση του με ειλικρινή οικονομικά στοιχεία».

Ο πιστωτής έχει ούτως ή άλλως το δικαίωμα να ζητήσει και από άλλες διατάξεις ( αρθ.5, Ν.2690/1999) την χορήγηση στοιχείων του οφειλέτη του, που δεν εμπίπτουν σε απόρρητο ή άλλες απαγορεύσεις. Ο οφειλέτης, αν δεν επιθυμεί τη χορήγηση απόρρητων φορολογικών στοιχείων στον πιστωτή του, οφείλει να παραιτηθεί από την αίτηση του για ρύθμιση των χρεών του», σημειώνει η ένωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com