Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Βουλή: Απορρίφθηκε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει ο Γ. Παπανδρέου

Ολοκληρώθηκε η ακρόαση του πρώην υπουργού Οικονομικών και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φίλιππου Σαχινίδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σχετικά με την επίμαχη λίστα Λαγκάρντ, τη δε Πέμπτη το απόγευμα έχει κληθεί να καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.





Στην περίπου τρίωρη κατάθεσή του, ο κ. Σαχινίδης επέμεινε στο πνεύμα της αρχικής λακωνικής του δήλωσης, ότι δεν είχε και δεν έχει καμία γνώση για το θέμα της λίστας, καθώς, όπως είπε, οι αρμοδιότητες που είχε όταν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών αφορούσαν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις δαπάνες. «Στις 21 Μαρτίου του 2012 ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού των Οικονομικών μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού κ. Λ.Παπαδήμου και μετά την παραίτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλου προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Λίγες ημέρες αργότερα δηλαδή στις 11 Απριλίου προκηρύχθηκαν οι εκλογές και παρέδωσα στον κ. Ζανιά στις 17 Μαΐου 2012», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχινίδης. Και πρόσθεσε: «Κατά το διάστημα άσκησης των καθηκόντων μου ουδέποτε ενημερώθηκα ή μου έγινε οποιαδήποτε μνεία από τον Ειδικό Γραμματέα ή υπηρεσιακούς παράγοντες για το θέμα της λίστας». «Επομένως δεν έχω, ούτε είχα καμία γνώση για το ζήτημα αυτό, ούτε ως υπουργός αλλά ούτε και πριν αναλάβω τα καθήκοντα του υπουργού, δεδομένου ότι ο τομέας της ευθύνης μου αφορούσε μόνο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις δαπάνες», κατέληξε.

Η στάση αυτή του κ. Σαχινίδη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία επικαλούμενη γραπτές απαντήσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών προς βουλευτές αλλά και συνεντεύξεις του σε Μέσα Ενημέρωσης αναφορικά με καταθέσεις Ελλήνων σε Ελβετικές Τράπεζες, τον κατηγόρησε ότι αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας.

Η επιμονή της κ. Κωνσταντοπούλου να απαντήσει ο κ. Σαχινίδης, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Αναστάσιου Νεράντζη αλλά και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Κακλαμάνη που αποχώρησε διαμαρτυρόμενος.

Νωρίτερα, η Επιτροπή απέρριψε κατά πλειοψηφία την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να κληθούν να καταθέσουν, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και οι πρώην γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης και Δημήτρης Γεωργακόπουλος, ο νομικός σύμβουλος του κράτους και πάρεδρος Τάσος Μπάνου, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας, ο Έλληνας πρέσβης στη Γαλλία Κωνσταντίνος Χαλαστάνης και η γραμματέας του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Χατζή. Υπέρ του αιτήματος ψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή, ο Ν. Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) δήλωσε παρών, ενώ κατά ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ψήφισε λευκό.

Η Επιτροπή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε Εξεταστική Επιτροπή. Το θέμα θα το συζητήσει μετά και την ολοκλήρωση της κατάθεσης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com