Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων σε 15.000 φορολογουμένους οι οποίοι πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των διασταυρώσεων με αδικαιολόγητες αποκλίσεις μεταξύ των εισοδημάτων που δήλωσαν στην εφορία και των καταθέσεων που έστειλαν στο εξωτερικό την περίοδο 2009 - 2011. Οι μεγαλοκαταθέτες με τα αδήλωτα εισοδήματα απειλούνται τώρα με φόρο 45%.
Οι 15.000 φορολογούμενοι περιλαμβάνονται στη λίστα με τα 54.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού καταθέσεις συνολικού ύψους άνω των 22 δισ. ευρώ.
Με την επιστολή που θα λάβουν οι 15.000 καταθέτες θα καλούνται να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις και να πληρώσουν τους αναλογούντες φόρους.
Σε χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών καθορίστηκε το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο θα υποβληθούν οι τροποποιητικές δηλώσεις προκειμένου να μην υπάρξουν αμφισβητήσεις από τους φορολογούμενους που φέρονται ότι απέκρυψαν εισοδήματα. Όσοι αμφισβητήσουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό έχουν αποκτηθεί νόμιμα και έχουν φορολογηθεί. Θα πρέπει να προσκομίσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις από τις οποίες θα προκύπτει ότι τα ποσά αυτά έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα εμβάσματα που δεν καλύπτονται από τα δηλωθέντα εισοδήματα ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ με το Δημόσιο να προσδοκά να εισπράξει φόρους ύψους 2 δισ. ευρώ.
Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και με τους συντελεστές που ίσχυαν την χρονιά που απέκρυψαν εισοδήματα. Με την επιστολή που θα λάβουν θα καλούνται μέσα σε προθεσμία 15 ημερών να υποβάλλουν ηλεκτρονικά, σε συγκεκριμένη «φόρμα», τροποποιητική δήλωση για κάθε έτος που παρουσιάζεται η απόκλιση στα δηλωθέντα εισοδήματα. Στην επιστολή θα αναγράφεται ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων ανά έτος. Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, θα ορισθεί από το υπουργείο Οικονομικών ένα εύλογο διάστημα προκειμένου να πληρώσουν τους πρόσθετους φόρους για τα αδήλωτα εισοδήματα.
Την ίδια ώρα το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει το άνοιγμα 5.000 περίπου τραπεζικών λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή. Ωστόσο, όπως προκύπτει από έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Αντ. Μπέζα μέχρι αυτή την στιγμή έχουν ολοκληρωθεί μόλις 334 έλεγχοι και τα αποτελέσματά τους έχουν σταλεί στις αρμόδιες ΔΟΥ για την επιβολή προστίμων.
Υπόδειγμα
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του διεθνούς φορέα Financial Action Task Force η Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2011 θεωρείται πλέον υποδειγματική, σε ό,τι αφορά την επάρκεια του θεσμικού οπλοστασίου και την οργάνωση των μηχανισμών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων. Ο επικεφαλής της εθνικής Αρχής Π. Νικολούδης σε έγγραφη απάντηση που κοινοποίησε στη Βουλή ενημερώνει ότι το 2011 η Αρχή πέτυχε να διαλευκάνει 162 υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», τις οποίες παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη, δεσμεύοντας συνολικά 223.982.146 ευρώ.
Ελεγχοι παντού
Οι 15 χιλ. ανήκουν στη λίστα με τα 54.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό πάνω από 22 δισ. ευρώ.
5 χιλ. τραπεζικούς λογαριασμούς ζήτησε το ΣΔΟΕ να ανοιχθούν. Μέχρι τώρα έχουν ολοκληθωθεί μόλις 334 έλεγχοι
Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου