Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Αλλαγές στα κλιμάκια των τιμολογίων της ΔΕΗ

Aναμόρφωση του τρόπου υπολογισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, αλλαγές στα κλιμάκια των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ είναι ορισμένα από τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις από τη μεγάλη αύξηση των τιμολογίων το 2013.





Το Μνημόνιο αναφέρει ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ πρέπει να αντανακλούν το κόστος του ρεύματος στη χονδρική αγορά και προβλέπει την αναμόρφωσή τους σε δύο στάδια (Ιανουάριο και Μάρτιο) μέχρι την πλήρη απελευθέρωση από τον Ιούλιο του 2013. Ας σημειωθεί ότι από 1/1/2013 οι τιμές θα επιβαρυνθούν με το έξτρα κόστος από την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Βασικός δείκτης των τιμών στη χονδρική αγορά είναι η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται σενάρια αναμόρφωσης είτε του τρόπου υπολογισμού της, είτε του ρόλου που παίζει στη διαμόρφωση του τελικού κόστους για τη ΔΕΗ, με στόχο να μετριαστεί η τελική της επίπτωση και να συγκρατηθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια.

Η ΟΤΣ φαίνεται ότι θα επιβαρυνθεί και με κόστος των ρύπων για το σύνολο της ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα, εξετάζεται η σύμπτυξη των διαφόρων κλιμακίων χρέωσης του ρεύματος, όπως ισχύει σήμερα για τα οικιακά τιμολόγια και ορισμένα άλλα (ακόμα ρυθμιζόμενα), τιμολόγια της χαμηλής τάσης σε συνδυασμό είτε με διεύρυνση των δικαιούχων των Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων (ΚΟΤ), είτε με αύξηση του αριθμού των κιλοβατωρών/τετράμηνο που χρεώνονται με χαμηλότερη τιμή (σήμερα είναι 800 Kwh).

Στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εξετάζεται ακόμα και η επίπτωση που θα έχουν οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, για τις οποίες οι ιδιώτες παραγωγοί πιέζουν να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο 2013, πριν τεθεί σε ισχύ η απελευθέρωση των τιμολογίων ρεύματος στη χαμηλή τάση.

Ας σημειωθεί ότι τα τιμολόγια υψηλής και μέσης τάσης, που αφορούν μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις έχουν ήδη απελευθερωθεί. Η αγορά εκτιμά ότι, αν οι δημοπρασίες προχωρήσουν γρήγορα, τότε θα μπορέσει να ανοίξει ο ανταγωνισμός, αφού και οι άλλοι παραγωγοί θα έχουν πρόσβαση στο φθηνότερο λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά, δίνοντας τη δυνατότητα να δημιουργηθούν πιο ανταγωνιστικά πακέτα στην αγορά λιανικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com