Διάτρητο σαν «σουρωτήρι» ήταν το σύστημα ελέγχου (;) των οικονομικών στον δήμο της Θεσσαλονίκης κατά τη θητεία του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, διευκολύνοντας εκούσια ή ακούσια τη δημιουργία της «μαύρης τρύπας» των 51,4 εκατ. ευρώ, που, εν τέλει, ίσως είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι αρχικώς είχε εκτιμηθεί.
Πλαστά παραστατικά συναλλαγών τα οποία εκδίδονταν με υπογραφές ανύπαρκτων εφοριακών, αποδείξεις που περνούσαν από χέρι σε χέρι μεταξύ υπαλλήλων, ώστε να εξασφαλίζεται νομιμοφάνεια σε συναλλαγές, κλητήρες που διεκπεραίωναν πληρωμές σαν να επρόκειτο για διαχειριστές κι εν γένει, ένας πακτωλός χρημάτων που έφευγε από τα ταμεία, μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές, χωρίς κανείς να μπορεί ή να θέλει να ελέγξει τον προορισμό τους, είναι ορισμένα μόνο από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του «χορού» που φαίνεται να είχε στηθεί γύρω από την υπεξαίρεση-μαμούθ.
Εκτός της ανυπαρξίας διαφάνειας στη λειτουργία της υπηρεσίας -ούτε καν μηχανογραφικό σύστημα, υπήρχε- όμως, πρόβλημα διαπιστώνεται και με τις αποφάσεις και εντολές των αντιδημάρχων, που φέρονται να εκτελούνταν χωρίς να εφαρμοστεί ο νόμος.
Την ίδια στιγμή -και μένει να φανεί, βέβαια, αν είναι απλή σύμπτωση- λογαριασμοί ορισμένων κατηγορουμένων, με βάση το σχετικό κατηγορητήριο, «φούσκωναν» από καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται, ενώ κάποιοι άλλοι προχωρούσαν και στην απόκτηση εξοχικών ακινήτων και σκαφών αναψυχής, διάγοντας βίο πολυτελή, που δεν αντανακλούσε στη θέση τους και το εισόδημα που τους απέφερε αυτή.
«Μπάχαλο»
Αυτές τις ημέρες η υπόθεση εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης -με την ηχηρή απουσία του ελληνικού δημοσίου που άγνωστο γιατί δεν έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής- και αναδεικνύει το «μπάχαλο», όπως το περιέγραψε ο ίδιος ο πρόεδρος της έδρας Γιώργος Αποστολάκης, που επικρατούσε στη λειτουργία των ταμειακών υπηρεσιών του κεντρικού δήμου, επί τουλάχιστον μία δεκαετία, μεταξύ 1997 - 2007, με την αδράνεια, αν όχι την ανοχή, των ανώτερων κλιμακίων της δημοτικής αρχής.
«Τα χρήματα πήγαιναν μέχρι και δίπλα από την καρέκλα του πρώην δημάρχου της Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν ήθελε να ξέρει από πού προέρχονταν», σημειώνεται στο βούλευμα- καταπέλτη για τις ευθύνες των αιρετών και των υπαλλήλων του δήμου, το οποίο επισημαίνει, επίσης, πως το ταμειακό έλλειμμα δεν μπορούσε να προκληθεί μόνο από έναν υπάλληλο, αλλά ότι υπήρξε δράση ολόκληρης ομάδας. Πράγμα που οι κατηγορούμενοι αρνούνται. Η οικονομική επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών και βασική μάρτυρας στη δίκη, κ. Αν. Τσεμπερά, ωστόσο, χαρακτήρισε τον Π. Σαξώνη ως το «αγαπημένο παιδί της διοίκησης του δήμου» και αντέκρουσε τους ισχυρισμούς των άλλων κατηγορουμένων ότι ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου, δρούσε μόνος.
Στην παρατήρηση αυτή ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε εύστοχα και με νόημα, πως «αν δεχθούμε το κατηγορητήριο ότι όλοι είναι μια ομάδα, ο Παπαγεωργόπουλος ανέθεσε την ΕΔΕ (για την υπεξαίρεση) σε συγκατηγορούμενό του...», εννοώντας τον διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας, Γ. Γκαϊδατζή, ο οποίος μετά την έρευνα που έκανε, προσδιόρισε το έλλειμμα σε μόλις 2 εκατ. ευρώ. Ως ιθύνων νους ή ενορχηστρωτής του μεγάλου σκανδάλου, κατονομάζεται από τον πρώην υπάλληλο της ταμειακής υπηρεσίας Παναγιώτη Σαξώνη, βασικό κατηγορούμενο και προφυλακισμένο από τον Μάιο του 2010, το «δεξί χέρι» του πρώην δημάρχου, ο τότε γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας, επίσης προφυλακισμένος από τον Ιούνιο του 2011, ο οποίος, πάντως, αρνείται τις κατηγορίες.
Το ίδιο πράττει και ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος αποδίδει στη στάση του Σαξώνη ιδιοτέλεια, προκειμένου να επιτύχει ευνοϊκή αντιμετώπιση από τον νόμο και διατείνεται ότι «δεν τον έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου». Ο ισχυρισμός αυτός, βέβαια, αναιρέθηκε από τον πρώην υπάλληλο της ταμειακής υπηρεσίας, με στοιχεία που παρουσίασε βάσει των οποίων, μεταξύ άλλων, ελάμβανε εντολές από τον ίδιο τον πρώην δήμαρχο όταν απουσίαζαν ο διευθυντής και ο προϊστάμενος εξόδων. Όπως προκύπτει από την ανακριτική διαδικασία αλλά και τις καταθέσεις ενώπιον της έδρας, ο Π. Σαξώνης παραδέχεται πως έχει υπεξαιρέσει 17 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 εκατ. ευρώ τα διαβίβασε στον συγκατηγορούμενό του Μ. Λεμούσια και το 1 εκατ. ευρώ το κράτησε για τον εαυτό του, ενώ παράλληλα αποφεύγει να «δείξει» και τον Β. Παπαγεωργόπουλο ως αποδέκτη χρημάτων.
Λείπουν χρήματα
Μέχρι τα διαπιστωμένα 51,4 εκατ. ευρώ της συνολικής υπεξαίρεσης, ωστόσο, μένει ένα σημαντικό ποσό που δεν έχει καταστεί δυνατό να βρεθεί πού έχει καταλήξει. Τα ίχνη τους προσπάθησε να εντοπίσει κι η κ. Τσεμπερά, χωρίς όμως να το επιτύχει. Μάλιστα κατήγγειλε ότι αντιμετώπισε προσκόμματα κατά την έρευνά της -χρειάστηκε πολλές φορές εισαγγελική παραγγελία για να μου δοθούν στοιχεία είπε- και από ένα σημείο και μετά φάνηκε να «σηκώνει τα χέρια». «Δεν μπορώ να ακολουθήσω την πορεία του χρήματος», παραδέχθηκε και ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εντοπίσει τα στοιχεία από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, εκφράζοντας τον προβληματισμό της, παράλληλα, για το γεγονός ότι δεν ερευνήθηκαν λογαριασμοί των συγγενικών προσώπων των κατηγορουμένων.
Λογαριασμοί με μεγάλη απόκλιση
Για τα εισοδήματα του Β. Παπαγεωργόπουλου η απόκλιση είναι στο 1,08 εκατ., για τον Μ. Λεμούσια στα 749 χιλ. ευρώ και για τον Μ. Ζορπίδη στα 6,8 εκατ.
Από τις έρευνες που διεξήγαγε, η κ.Τσεμπερά διαπίστωσε πως οι λογαριασμοί του πρώην δημάρχου, αλλά και συγκατηγορουμένων, εμφανίζουν «απόκλιση» που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Συγκεκριμένα σε σχέση με τα εισοδήματα του Β. Παπαγεωργόπουλου η απόκλιση είναι στο 1,08 εκατ. ευρώ, για τον Μ. Λεμούσια στα 749 χιλ. ευρώ και για τον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών Μ. Ζορπίδη στα 6,8 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο πρώην δήμαρχος εμφανίζεται να αγοράζει το έτος 2002 εξοχικό στο τουριστικό θέρετρο του Αγίου Αθανασίου Πέλλας με σάουνα, γυμναστήριο και οικία φύλακα, με μόλις... 18.000 ευρώ και μάλιστα χωρίς να το δηλώνει στο έντυπο Ε9 της φορολογικής του δήλωσης, παρά μόνο τέσσερα χρόνια αργότερα.
Εντύπωση προκαλεί, ακόμη, η αποκάλυψη ότι η σύζυγος του Β. Παπαγεωργόπουλου, Ελένη (σ.σ. κατηγορούμενη για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, σε άλλη δικογραφία της ίδιας υπόθεσης) τον Γενάρη του 2011... θυμήθηκε ότι δεν είχε δηλώσει -και το έπραξε μέσω συμπληρωματικής δήλωσης στη Δ' ΔΟΥ- εισοδήματα παρελθόντων ετών ύψους περίπου 300 χιλ. ευρώ, που απέκτησε με ρευστοποίηση μετοχών στο Χρηματιστήριο. Κάτοχος σκάφους έναντι τιμήματος... 1.500 ευρώ, εμφανίζεται και ο πρώην γ.γ. του δήμου Μ. Λεμούσιας, ενώ ο Σαξώνης εκτός από πρόεδρος της ομάδας Μπάσκετ του Πανοράματος, ιδιοκτήτης πόρσε καγιέν και νυχτερινών κέντρων στα οποία εργάζονταν και υπάλληλοι του δήμου, παρουσιάζει και σκάφος αξίας 105.000 ευρώ.
Με κοινό λογαριασμό
Ενδιαφέρον προκάλεσε στην έδρα, επίσης, ο κοινός τραπεζικός λογαριασμός μεταξύ του πρώην δημάρχου και του «δεξιού του χεριού» Μ. Λεμούσια, τον οποίο χειριζόταν ο τελευταίος, θεωρητικά για να χρηματοδοτείται η προεκλογική καμπάνια που είχε σε εξέλιξη ο συνδυασμός του κ. Β. Παπαγεωργόπουλου, και αυτό γιατί η επιθεωρήτρια παρατήρησε συνεχείς συναλλαγές με μετρητά χωρίς αιτιολογία και σε μεταγενέστερο χρόνο των εκλογών του 1998.
Εκτός από τον πρώην δήμαρχο, αλλά και τους Μ. Λεμούσια, και Π. Σαξώνη, στο εδώλιο του κατηγορούμενου στέκονται, επίσης, οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών Μ. Ζορπίδης, Αν. Γερογιάννης και Θ. Αθανάσαρος -οι οποίοι αρνήθηκαν όλα όσα τους αποδίδονται- καθώς και άλλοι 13 υπάλληλοι του δήμου. Όσο για το συνολικό ποσό της υπεξαίρεσης ενδέχεται να ξεπερνά τα 51,4 εκατ. ευρώ, αφού βάσει στοιχείων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μόνο οι δαπάνες υπέρ τρίτων του 2001 φθάνουν στα 3,7 εκατ. ευρώ, ενώ κατά το πόρισμα της κ. Τσεμπερά ήταν στα 913.000 ευρώ.
Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου