Φόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν σύντομα χιλιάδες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες ακόμη και ιδιοκτήτες ακινήτων για να κλείσουν οριστικά τις εκκρεμότητές τους με την εφορία.
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει τώρα φορο-ελέγχους - εξπρές για να κλείσουν 200.000 ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις και εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας ακινήτων (κληρονομιών, δωρεών, μεταβίβασης ακινήτων,ΦΜΑΠ) με στόχο να ενισχύσει τα ταμεία του Δημοσίου.
Θα ενεργοποιηθούν άμεσα περίπου 1.000 φορο-ελεγκτές των εφοριών και ελεγκτικών κέντρων οι οποίοι θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τον έλεγχο των ανοιχτών υποθέσεων. Σύντομα, τα τμήματα ελέγχων των ΔΟΥ θα ενισχυθούν με νέους και παλιούς ελεγκτές οι οποίοι σήμερα απασχολούνται σε άλλα τμήματα των εφοριών και θα κληθούν να συμβάλλουν στους φοροελέγχους.
«Ενδιαάεσοι ελεγκτές»
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών να μπουν στο «παιχνίδι» των ελέγχων φοροτεχνικοί και δικηγόροι ως «ενδιάμεσοι ελεγκτές». Με βάση την πρόταση, οι «ενδιάμεσοι ελεγκτές» αφού θα έλεγχαν τις εκκρεμείς υποθέσεις θα χορηγούσαν μια βεβαίωση στον επιτηδευματία στα πρότυπα του φορολογικού πιστοποιητικού που χορηγείται σήμερα από νόμιμους ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία στις ανώνυμες εταιρίες και ΕΠΕ. Στις περιπτώσεις που θα διαπιστώνονται λογιστικές διαφορές ή άλλου είδους απόκρυψη εισοδήματος θα βεβαιώνεται ο πρόσθετος φόρος και θα καλείται ο φορολογούμενος να τον καταβάλει στο δημόσιο ταμείο. Εάν το πιστοποιητικό είναι «λευκό» οι επιχειρήσεις θα θεωρούνται «φορολογικά καθαρές». Η πρόταση αυτή, φαίνεται πως τελικά δεν υιοθετήθηκε καθώς στο υπουργείο Οικονομικών φοβήθηκαν ότι θα προκαλούσε τις αντιδράσεις των εφοριακών.
Στο πλαίσιο της νέας ειδικής συνοπτικής διαδικασίας φορολογικού ελέγχου που θα τεθεί σύντομα σε ισχύ με υπουργική απόφαση, θα παραταθεί κατά ένα έτος ο χρόνος παραγραφής. Έτσι οι χρήσεις 2000 - 2006 που κανονικά παραγράφονται στο τέλος του έτους θα παραγραφούν στο τέλος του 2013 για να προλάβουν οι ελεγκτές να ελέγξουν τις ανοιχτές υποθέσεις.
Η νέα διαδικασία ελέγχου θα παρέχει στις επιχειρήσεις έναν ευνοϊκότερο τρόπο συμβιβασμού και θα τους δίνει τη δυνατότητα να κλείσουν τις ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις τους εξοφλώντας τους φόρους τους σε πολλές μηνιαίες δόσεις. Θα προβλέπονται μειωμένες προσαυξήσεις φόρων και περισσότερες μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών που θα προκύπτουν. Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων ενδέχεται να ξεπεράσει τις 36. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, στην περίπτωση που κλείσουν όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, το Δημόσιο θα μπορούσε να βάλει στα ταμεία του μέχρι και 2,5 δισ. ευρώ.
Εντολές ελέγχου
Οι ΔΟΥ θα εκδίδουν εντολές ελέγχου για τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις των επιχειρήσεων και αμέσως θα ξεκινά ο έλεγχος με συνοπτικές ελεγκτικές επαληθεύσεις. Στις επιχειρήσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν παραβάσεις του ΚΒΣ θα προσδιορίζονται οι εμφανείς λογιστικές διαφορές, δηλαδή οι δαπάνες που δεν εκπίπτουν και οι επιτηδευματίες δεν τις είχαν συμπεριλάβει στη δήλωση της ανέλεγκτης χρονιάς. Οι έλεγχοι θα είναι γρήγοροι. Για κάθε επιτηδευματία θα ολοκληρώνονται το αργότερο εντός τριών ημερών και θα γίνονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
Ορισμένα από τα κριτήρια θα είναι αυτά που χρησιμοποιούν οι ορκωτοί λογιστές για να εκδώσουν τα φορολογικά πιστοποιητικά στις ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ.
Όσοι δεν αποδεχθούν τα αποτελέσματα των συνοπτικών ελέγχων θα βρεθούν αντιμέτωποι με σαρωτικούς τακτικούς ελέγχους που συνεπάγονται μεγαλύτερες προσαυξήσεις φόρων, λιγότερες δόσεις και περισσότερα πρόστιμα.
Ελεγχοι-εξπρές σε επιτηδευματίες
Οι έλεγχοι-εξπρές θα γίνουν κατά προτεραιότητα σε επιτηδευματίες, οι οποίοι:
Έχουν διαπράξει ουσιαστικές παραβάσεις του ΚΒΣ ή για τους οποίους υπάρχουν στις ΔΟΥ δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή.
Δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φορολογικών αντικειμένων.
Έχουν μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ, που δεν δικαιολογούνται από το αντικείμενο δραστηριότητάς τους.
Έχουν κατασχεθέντα βιβλία και στοιχεία ή κατασχεθείσες φορολογικές ταμειακές μηχανές.
Έχουν δηλώσει απώλεια βιβλίων και στοιχείων.
Ασκούν δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερου επαγγελματία και έχουν δηλώσει μεγάλα ποσά δαπανών.
Δεν έχουν προσδιορίσει τα καθαρά τους εισοδήματα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ή δεν έλαβαν υπόψη τον προβλεπόμενο συντελεστή καθαρών κερδών, κατά τον εξωλογιστικό προσδιορισμό των καθαρών εισοδημάτων τους.
Εμφανίζουν αδικαιολόγητη διαφορά μεταξύ των στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των δηλώσεων ΦΠΑ.
Έχουν δηλώσει ακαθάριστα έσοδα που δεν βρίσκονται σε συμφωνία με τα λοιπά οικονομικά μεγέθη.
Εμφανίζουν, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις τους, χαμηλό συντελεστή μεικτού και καθαρού κέρδους.
Έχουν κάνει χρήση αναπτυξιακών νόμων.
Είχαν στην κατοχή τους την 1η-1-2008 κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
Δεν αποδέχθηκαν τα εκκαθαριστικά σημειώματα περαίωσης των ετών 2000-2009, που τους εστάλησαν στο πλαίσιο εφαρμογή των ρυθμίσεων του ν. 3888/2010.
Εντάχθηκαν στις διατάξεις των άρθρων 13-17 του ν. 3296/2004 περί «αυτοπεραίωσης» ή «αυτοελέγχου», επελέγησαν για δειγματοληπτικό έλεγχο, αλλά δεν υπήχθησαν στις διατάξεις του ν. 3888/2010 για την περαίωση των χρήσεων 2000-2009.
Εντάχθηκαν στις διατάξεις των άρθρων 13-17 του ν. 3296/2004 περί «αυτοπεραίωσης» ή «αυτοελέγχου», χωρίς να πληρούνται οι προβλεπόμενοι όροι και προϋποθέσεις υπαγωγής στις διατάξεις αυτές.
Έχουν δηλώσει πάρα πολύ μεγάλα ακαθάριστα εισοδήματα.
Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου