Από 180 έως 900 ευρώ θα κυμαίνεται το επίδομα για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης που θα δοθεί στους δικαιούχους ανάλογα με την περιοχή και τα τετραγωνικά της κατοικίας που μένουν, καθώς και το εισόδημά τους.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία δίνονται διευκρινίσεις αναφορικά με τον σχεδιασμό που κάνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τη χορήγηση του επιδόματος σε δικαιούχους που αγοράζουν πετρέλαιο. Σχετικές εντολές έχει δώσει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, χωρίς όμως ουσιαστικά να προσδιορίζει πότε θα είναι έτοιμες οι διαδικασίες για την αποζημίωσή του.
Πιο συγκεκριμένα ο σχεδιασμός προβλέπει:
Να χορηγείται αποζημίωση μετά την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου.
Η αποζημίωση δεν θα χορηγείται σε οικογένειες πάνω από συγκεκριμένο επίπεδο διαβίωσης (τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης) ή περιουσίας. Το εισοδηματικό όριο είναι 14.000 ευρώ για άγαμο, 23.350 ευρώ για οικογένεια χωρίς παιδιά και προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τα 3 πρώτα παιδιά. Επίσης εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των 150.000 ευρώ.
Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλιματική ζώνη.
Η χορήγηση πραγματοποιείται μετά από αίτηση του φορολογουμένου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και μετά από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης, μέσω της καταχώρισης στο σύστημα παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης.
Θα υπάρξει μέριμνα για τους φορολογουμένους που θα χρειαστούν βοήθεια για τη συμπλήρωση της αίτησης.
Η πληρωμή θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Η αποζημίωση θα αφορά κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9. Το ανώτατο όριο σε σχέση με το εμβαδόν της κατοικίας ορίστηκε στα 120 τ.μ. Επίδομα θα παίρνουν και όσοι μένουν σε μεγαλύτερο διαμέρισμα ή μονοκατοικία, αλλά μόνο για τα 120 τετραγωνικά μέτρα.
Θα υπάρχει ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζόμενους κ.λπ.).
Οι ζώνες
Για τον προσδιορισμό του ποσού χωρίστηκε η χώρα σε τέσσερις ζώνες, στις οποίες ορίστηκαν ανώτατα όρια κατανάλωσης σε λίτρα:
Α' Ζώνη: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία. Η μέγιστη κατανάλωση ορίστηκε στα 3.000 λίτρα και η υψηλότερη αποζημίωση είναι τα 900 ευρώ.
Β' Ζώνη: Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Εβρος. Η μέγιστη κατανάλωση είναι τα 1.800 λίτρα και η υψηλότερη αποζημίωση τα 540 ευρώ.
Γ' Ζώνη: Αττική (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αρτα. Το ανώτατο όριο κατανάλωσης είναι τα 960 λίτρα και η μέγιστη αποζημίωση είναι τα 388 ευρώ.
Δ' Ζώνη: Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά & Ιθάκη, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού. Η μέγιστη κατανάλωση είναι τα 600 λίτρα και η υψηλότερη αποζημίωση είναι τα 180 ευρώ.
Ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης
Στο 80% του Ειδικού Φόρου του πετρελαίου κίνησης
Στο 80% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης θα ανέβει ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης. Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία: «Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης στο 80% της σημερινής του φόρου του ντίζελ, που αποτελεί και το κατώτερο δυνατό σημείο σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες».
Ετσι, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης θα ανέβει στα 330 ευρώ ανά χίλια λίτρα από 60 ευρώ, ενώ του πετρελαίου κίνησης είναι στα 412 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι γύρω στα 1,45 με 1,48 ευρώ το λίτρο. Πάντως, η αγορά πετρελαιοειδών θέλει να κατέβει και ο ΕΦΚ του ντίζελ κίνησης στα 330 ευρώ ανά χίλια λίτρα ώστε να πωλείται κι αυτό στην ίδια τιμή.
Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου