Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Τελική ευθεία για συμβιβασμό στο πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις προκειμένου να προκύψει τελικά συμβιβασμός με την τρόικα για τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ, ώστε το Eurogroup τη Δευτέρα να διαπιστώσει πρόοδο και να καταστεί δυνατή η ένταξη του ελληνικού ζητήματος στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών.




Πηγές από την Ευρωζώνη θεωρούσαν, πάντως, χθες σχεδόν βέβαιο ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα ληφθεί απόφαση για την επόμενη δόση των 31,5 δισ., καθώς δεν βγαίνουν τα χρονοδιαγράμματα, ενώ απέκλειαν μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, βαραίνοντας το κλίμα στην Αθήνα, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα για την οριστικοποίηση του «πακέτου».

«Η κυβέρνηση με την τρόικα εργάζονται σε 24ωρη βάση προκειμένου τη Δευτέρα στο Eurogroup να υπάρξει διαπίστωση της προόδου και έτσι το θέμα της Ελλάδας να μπει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής», δήλωνε λίγο αργότερα το υπουργείο Οικονομικών, ενώ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στις χθεσινές πολύωρες διαπραγματεύσεις με την τρόικα καταγράφηκαν βήματα προόδου, σε μια διαδικασία, ωστόσο, που παραμένει εύθραυστη έως την τελευταία στιγμή, με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου να σημειώνει ότι υπάρχουν κενά σε όλους τους τομείς.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως το «χάσμα» που χωρίζει τις δύο πλευρές, όσον αφορά στην αποδοχή εκ μέρους της τρόικας του πακέτου των 13,5 δισ. για τη διετία 2013-2014, έχει περιοριστεί περίπου στα 800 εκατ. ευρώ, ενώ όλες οι παρεμβάσεις για το 2013 φέρονται να έχουν σχεδόν κλείσει. Το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών συζητήσεων αφορούσε κυρίως στα διαρθρωτικά ζητήματα, τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και το πώς μπορεί να μεθοδευθεί η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους, καθώς και ζητήματα για τα έσοδα, ενώ σήμερα θα εξεταστούν μεταξύ άλλων οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πιθανή η διεύρυνση των μέτρων του 2013 στα επίπεδα των 9 δισ. ευρώ από 7,8 δισ. που προβλέπει το προσχέδιο, ενώ φαίνεται ότι καταργούνται τα δώρα των συνταξιούχων του ΟΓΑ, οι οποίοι, όμως, μάλλον δεν θα υποστούν μείωση 30 ευρώ στις συντάξεις τους. Παράλληλα, αναμένονται μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις: Οι μειώσεις θα ξεκινήσουν μεν από τα 1.000 ευρώ, άθροισμα κύριας και επικουρικής, αλλά τα ποσοστά μειώσεων θα είναι μεγαλύτερα στις υψηλότερες συντάξεις.

Η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει έως τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα να υπάρχει συμφωνία με την τρόικα, τουλάχιστον για τον κύριο όγκο του πακέτου των μέτρων, ώστε να μπορεί ο Γ. Στουρνάρας να παρουσιάσει στους ομολόγους του απτά δείγματα προόδου, με απώτερο στόχο την ένταξη του ελληνικού ζητήματος στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αναχωρήσει με την τρόικα για το Λουξεμβούργο αύριο ή μεθαύριο το πρωί και στη συνέχεια αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Δυσοίωνες ενδείξεις από τις Βρυξέλλες
Οπως εξηγούσαν χθες πηγές της Ευρωζώνης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να υπάρξουν αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, από τη στιγμή που θα επιτευχθεί συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας για τα μέτρα, η Ευρωζώνη χρειάζεται 1 - 2 εβδομάδες για να προετοιμάσει κατάλληλα τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν. Οπως διευκρίνιζαν, το περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας στην Αθήνα θα πρέπει να εξεταστεί από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group), η οποία θα πρέπει να κάνει την εισήγησή της προς το Eurogroup. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα είναι πολύπλοκες και πολυεπίπεδες: Για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» πρέπει να εγκριθούν τα μέτρα, να δώσει η τρόικα το «πράσινο φως», αλλά όμως να υπάρξει και «απόλυτη ταύτιση απόψεων εντός της τρόικας»...

Ο ίδιος βέβαια επιχειρούσε να υποβαθμίσει τη διάσταση απόψεων που εξακολουθεί να υφίσταται μεταξύ των ελεγκτών για το ποιος θα αναλάβει το κόστος από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει σύγκρουση εντός της τρόικας». Εκτιμούσαν, όμως, πως αποτελεί δυσεπίλυτο... γρίφο η οριστικοποίηση των μέτρων, η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Εάν ζητήσεις τη γνώμη τριών οικονομολόγων θα λάβεις τέσσερις διαφορετικές απαντήσεις», ήταν τα λόγια ανώτατων κοινοτικών παραγόντων σχετικά με την πολυπλοκότητα του ελληνικού ζητήματος. Σε κάθε περίπτωση, στο Eurogroup της Δευτέρας η συζήτηση για την Ελλάδα αναμένεται να είναι διεξοδική, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως θα είναι παρόντες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Αναδιάρθρωση
Την ίδια ώρα και στον απόηχο της δήλωσης του Μ. Ντράγκι, που ξεκαθάρισε πως ενδεχόμενη μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα συνιστούσε «παράνομη» νομισματική χρηματοδότηση, το Reuters μετέδωσε πως ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης εκτίμησε ότι δεν προβλέπεται αναδιάρθρωση κανενός χαρτοφυλακίου ελληνικών ομολόγων.

«Δεν υπάρχει σε κανένα από τα σενάριά μας η αναδιάρθρωση οποιουδήποτε χαρτοφυλακίου ελληνικών ομολόγων», δήλωσε χαρακτηριστικά. Πάντως, άλλες πηγές της Ευρωζώνης, αναφερόμενοι στο θέμα διακράτησης ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, σημείωναν πως αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του Eurogroup, χωρίς όμως να αποκλείουν πως διεξάγονται σχετικές συζητήσεις.

Αμερικανικές εκλογές
Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν πως οι αμερικανικές εκλογές δεν επηρεάζουν τα χρονοδιαγράμματα των κοινοτικών αποφάσεων, χωρίς όμως να είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν «αν υπάρχουν τηλεφωνικές επικοινωνίες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού...».

Σε «εμπροσθοβαρές» πακέτο εμμένει η τρόικα
Στα 4,5 δισ. ανεβαίνει τώρα ο «λογαριασμός» για τις συντάξεις το 2013

Στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων οι περικοπές θα φθάσουν το 1,1 δισ. και στα κοινωνικά επιδόματα τα 700 εκατ. ευρώ.

Την πιο βίαιη συμπίεση των κρατικών δαπανών από την ημέρα που η Ελλάδα εισήλθε σε καθεστώς Μνημονίου φέρνει το νέο πακέτο μέτρων. Μάλιστα, σχεδόν στο σύνολό τους οι επώδυνες περικοπές σε συντάξεις, μισθούς και επιδόματα θα εφαρμοστούν το 2013 με την τρόικα να εμμένει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το «ψαλίδι» στο κονδύλι για τη χορήγηση συντάξεων αναμένεται να ξεπεράσει εντός της επόμενης χρονιάς τα 4,5 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. που ήταν η πρόβλεψη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Βουλή. Στους μισθούς των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι περικοπές θα φθάσουν το 1,1 δισ. ευρώ και στα κοινωνικά επιδόματα τα 700 εκατ. ευρώ. Τις τελευταίες ημέρες, οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν περισσότερες «αιματηρές» περικοπές με το σκεπτικό πως αυτές αποφέρουν σίγουρα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Υποστηρίζουν δε πως επί δυόμισι χρόνια η Ελλάδα δεν κατάφερε μέσω μεταρρυθμίσεων στο κράτος να περιορίσει τις πρωτογενείς δαπάνες. Η εφαρμογή του ελληνικού οικονομικού προγράμματος έχει δείξει πως μόνο οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις οδήγησαν σε περιορισμό των δαπανών, λένε χαρακτηριστικά, στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου κατά την διάρκεια των αλλεπάλληλων συσκέψεων.

Το σκληρό πακέτο...
Ειδικότερα, εντός του 2013 τα σκληρότερα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ είναι τα ακόλουθα:

Πλήρης κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινού επιδόματος για όλους τους συνταξιούχους (και αυτούς τους ΟΓΑ που αρχικά είχαν εξαιρεθεί) και τους τους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου.
Κλιμακωτές μειώσεις για όλους τους συνταξιούχους που το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ το μήνα. Τα ποσοστά μείωσης για τις υψηλές συντάξεις πιθανότατα θα προσεγγίσουν το 15%.
Μείωση των κατώτατων συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ τον μήνα.
Περικοπές στις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων, μέσω της επιβολής ενός νέου, χαμηλότερου ορίου 720 ευρώ το μήνα.
Μειώσεις 22% - 35% στα εφάπαξ.
Πρόσθετες μειώσεις στις συντάξεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εξαιτίας των μειώσεων που θα επιβληθούν στους συντάξιμους μισθούς με την κατάργηση των αυτόματων μισθολογικών προαγωγών των εν ενεργεία συναδέλφων τους.
Αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης που απαιτείται για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης, από τα 15 στα 20 έτη.
Αύξηση του βασικού και των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη.
Κατάργηση τους ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 65 ετών.
Κατάργηση των ειδικών βοηθημάτων που λαμβάνουν από τον ΟΑΕΔ οι εποχιακά επιδοτούμενοι άνεργοι.
Μειώσεις στις αποδοχές των υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.
Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.
Εξοδος 15.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο ύστερα από ένα χρόνο μέσω του μοντέλου της διαθεσιμότητας.
Κατάργηση των πολυτεκνικών και τριτεκνικών επιδομάτων που χορηγούνται από τον ΟΓΑ και αντικατάσταση τους από επιδόματα που θα καταβάλλονται σε οικογένειες με ένα ή περισσότερα παιδιά, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Τα νέα επιδόματα θα κυμαίνονται από 40 έως 60 ευρώ μηνιαίως. Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα 10.000 - 20.000 ευρώ και στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα 20.000 - 30.000 ευρώ. Εάν το οικογενειακό εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 30.000 δεν θα χορηγείται πλέον κανένα επίδομα.
Καταργούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για τα προστατευόμενα παιδιά.

Σφικτά χρονοδιαγράμματα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Μάχη με τον χρόνο θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει διαρθρωτικές παρεμβάσεις οι οποίες εκκρεμούν βάσει Μνημονίου από το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Και αυτό καθώς η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι αυτές αποτελούν προαπαιτούμενα (prior actions) ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Οπως σημειώνουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Προσθέτουν, όμως, πως η η τρόικα θέτει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, που δυσκολεύει σε μέγιστο βαθμό το όλο εγχείρημα.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών , δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και η υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης (όπως η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα από τα μέτρα που βρίσκονται ήδη σε ισχύ).

Επίσης, περιλαμβάνονται κινήσεις που σχετίζονται με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως θα πρέπει να ρυθμιστούν οι χρήσεις γης για μεμονωμένα ακίνητα ή ομάδες ακινήτων του Δημοσίου που θα αξιολογηθούν και θα επιλεγούν για αξιοποίηση εντός του τρέχοντος έτους, να καταρτιστεί στρατηγική για ενιαίο σύστημα μεταφορών και logistics στα λιμάνια, να υποβληθεί σχέδιο που θα διασφαλίζει την ομαδοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων με οικονομικά βιώσιμο τρόπο και να καθοριστεί η διαδικασία έκδοσης αδειών από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, ώστε να διασφαλίζεται η χωρίς διακρίσεις πρόσβαση ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις ελληνικές σιδηροδρομικές υποδομές. Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων, Προεδρικών Διαταγμάτων ή την προώθηση νομοθετημάτων.

Δημοπρασία εξάμηνων ομολόγων 1 δισ. ευρώ

Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας και ύψους 1 δισ. ευρώ προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκδόσεων βραχυπρόθεσμων τίτλων που πραγματοποιεί από τότε που η χώρα αποκλείστηκε από τις αγορές, ώστε να διατηρήσει τη ρευστότητα του Δημοσίου σε βιώσιμα επίπεδα. Στις 12 Οκτωβρίου πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν έντοκα αξίας 1,2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com