"Δεν μπορούμε να ζήσουμε με τον φόβο, η ζωή πρέπει να ξαναρχίσει". Σε μια πόλη που πενθεί, οι Παριζιάνοι πασχίζουν να ξαναβρούν τους ρυθμούς της καθημερινότητάς τους, μετά τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί ποτέ στη Γαλλία.
Οι αλλεπάλληλοι "λανθασμένοι συναγερμοί" δεν βοηθούν, αντιθέτως ενισχύουν την "ψύχωση". Νωρίς το βράδυ, δεκάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία της Δημοκρατίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας, για να τιμήσουν τα θύματα πανικοβλήθηκαν και το έβαλαν στα πόδια από τον θόρυβο που έκανε "ένα σύστημα θέρμανσης" σε ένα καφέ ή ίσως από "βαρελότα", όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές.
Οι βόλτες στα μαγαζιά ματαιώθηκαν, τα εμπορικά, τα μουσεία, τα πάρκα, οι αίθουσες ψυχαγωγίας, τα γήπεδα, όλα έκλεισαν μέχρι την Δευτέρα. Παρά τον λαμπρό κυριακάτικο ήλιο, η πόλη έμοιαζε μουδιασμένη.
«Πάγωσε» το Παρίσι - Οι Γάλλοι ζουν σε απόλυτη ψύχωση, ο φόβος κυριαρχεί
"Έχεις την αίσθηση ότι όλοι επηρεάστηκαν ή ότι γνώριζαν κάποιο από τα θύματα", σχολίασε ένας Αμερικανός τουρίστας, ο Νταν Ντάφι. "Αισθάνομαι ότι δεν έχουν την ίδια ενέργεια όπως πριν", πρόσθεσε η σύζυγός του.
Έξω από τις κλειστές πύλες του κήπου του Κεραμικού, το ζευγάρι δηλώνει ότι "κατανοεί" το κλείσιμο των δημόσιων χώρων και των τουριστικών αξιοθέατων της πρωτεύουσας, καθώς στη χώρα έχει κηρυχθεί και τριήμερο εθνικό πένθος. "Όμως αν όλα έμεναν ανοιχτά, θα ήταν σαν να λέγατε (στους τζιχαντιστές) ότι δεν θα κερδίσουν", συνέχισε ο Νταν.
Η Βερονίκ, μια νεαρή γυναίκα που κατοικεί κοντά στο συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν και σήμερα έβγαλε βόλτα την κόρη της για να χαζέψουν τις βιτρίνες των μεγάλων καταστημάτων, ομολογεί ότι φοβάται. "Φυσικά το σκέφτομαι, ακόμη κι όταν παίρνω το μετρό, αλλά δεν γίνεται να ζήσουμε μ' αυτόν τον φόβο. Θα ήταν σαν να τους δικαιώνουμε", τόνισε.
Στη συνοικία Σαντάλ, στο νοτιοδυτικό Παρίσι "όλα είναι νεκρά, κλειστά, αυτό είναι το φυσιολογικό μετά από τόσους θανάτους, όμως δεν πρέπει να συνεχιστεί, η ζωή πρέπει να ξαναρχίσει", σχολιάζει μια 50χρονη γυναίκα.
Στα Ηλύσια Πεδία, την "ωραιότερη λεωφόρο του κόσμου", λιγοστοί περαστικοί. "Σε φυσιολογικές συνθήκες, εδώ δεν μπορείς να περπατήσεις. Σήμερα, δείτε..." λέει η υπεύθυνη ενός από τα ελάχιστα καταστήματα που λειτούργησαν κανονικά. "Συνήθως έχω γύρω στους 200 πελάτες τις Κυριακές, είναι η καλύτερη ημέρα. Σήμερα μπήκαν μόνο 12", λέει.
Στις εισόδους των περισσότερων κλειστών καταστημάτων, μια μικρή αφίσα επαναλαμβάνει σταθερά το ίδιο πράγμα: "Εκτάκτως κλειστό, οι σκέψεις μας είναι με εκείνους που επλήγησαν από αυτά τα φρικτά γεγονότα".
Η περίφημη μπρασερί Fouquet's είχε και αυτή κλειστές τις πόρτες της. Καφετέριες, εστιατόρια, φαστ-φουντ, λειτούργησαν όμως σχεδόν κανένα δεν έβγαλε τραπέζια έξω.
Στη συνοικία της Όπερας, ο μοναδικός κινηματογράφος που άνοιξε σήμερα προσέλαβε προσωπικό ασφαλείας για την ημέρα. "Περιμέναμε πάρα πολύ κόσμο γιατί προβάλουμε τη νέα ταινία του Τζέιμς Μποντ αλλά το πρωί είχαμε 36 θεατές", είπε ένας υπεύθυνος.
Τα μουσεία, οι πολιτιστικοί χώροι και οι αίθουσες ψυχαγωγίας αναμένεται να επαναλειτουργήσουν από αύριο το απόγευμα, μία ώρα μετά το ένα λεπτό σιγής που θα τηρηθεί σε όλη τη Γαλλία στις 12 το μεσημέρι.
Συναγερμός
Το βράδυ της Κυριακής, δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, και οι Γάλλοι ζουν τον απόλυτο τρόμο. Λίγη ώρα πριν από τις 8 το βράδυ και συναγερμός σήμανε για κάποιο περιστατικό στην περιοχή έξω από την Παναγία των Παρισίων. Τα ξένα πρακτορεία μεταδίδουν ότι κάτι συμβαίνει και εκατοντάδες πολίτες τρέχουν.
Όπως μετέδιδε η ανταποκρίτρια του MEGA στη γαλλική πρωτεύουσα, Μαρία Δεναξά, μόλις έφτασε έξω από τον εμβληματικό ναό για να μεταδώσει τις τελευταίες εξελίξεις, οι αστυνομικοί που βρίσκονταν εκεί άρχισαν να απομακρύνουν τον κόσμο και της ανέφεραν πως είχαν ακουστεί πυροβολισμοί σε κοντινή απόσταση από την εκκλησία. Αστυνομικοί φώναζαν στον κόσμο «φύγετε, τρέξτε να σωθείτε» ενώ παονικός επικρατούσε καθώς κόσμος έτρεχε χωρίς να ξέρει τι συμβαίνει.
Εκατοντάδες Γάλλοι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σημείο άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι προς πάσα κατεύθυνση, ενώ κάποιοι σε κατάσταση σοκ αναζητούσαν καταφύγιο σε σπίτια και ξενοδοχεία.
Ανάλογος συναγερμός σήμανε και σε άλλη περιοχή της πόλης και συγκεκριμένα στην Πλατεία Δημοκρατίας με δεκάδες αστυνομικούς να είναι πάνοπλοι και να τρέχουν συνεχώς φωνάζοντας στον κόσμο να απομακρυνθεί.
Τελικά αποδείχθηκε ότι κροτίδες ήταν αυτά που ακούστηκαν ως πυροβολισμοί και έσπειραν τον πανικό. Είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι οι Γάλλοι ζουν τον απόλυτο τρόμο και δεν μπορούν να ηρεμήσουν, δύο ημέρες μετά το μακελειό.
Να σημειωθεί ότι χιλιάδες κόσμου έχουν συγκεντρωθεί γύρω από την εκκλησία - σύμβολο όχι μόνο του Παρισιού αλλά και όλης της Γαλλίας για να προσευχηθούν και να κλάψουν τους δικούς τους αλλά και τους ξένους που έπεσαν θύματα σε 6 διαφορετικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου. Είναι φανερό ότι το παραμικρό τρομάζει τους κατοίκους του Παρισιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν επιβεβαιώνεται πως τρεις από τους τραυματίες που νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι, έχασαν τη μάχη που έδιναν για να κρατηθούν στη ζωή. Ο αριθμός των νεκρών παραμένει επισήμως στους 129.
Ερευνες
Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές βρήκαν ένα από τα οχήματα που χρησιμοποίησαν πιθανόν οι δράστες και το οποίο ήταν ακόμη φορτωμένο με όπλα, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι φόβοι ότι ορισμένοι εξ αυτών ή συνεργοί τους εξακολουθούν να είναι ελεύθεροι.
Το αυτοκίνητο, ένα μαύρο Seat, βρέθηκε στο Μοντρέιγ, μια κοινότητα στα όρια του Παρισιού. Μέσα στο όχημα υπήρχαν πολλά τουφέκια Καλάσνικοφ, του ίδιου τύπου με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις, έγινε σήμερα γνωστό από δικαστική πηγή. Η παρουσία του αυτοκινήτου αυτού αποτελεί ένδειξη ότι ενδέχεται να έχει διαφύγει τουλάχιστον ένας από τους ενόπλους.
Συνολικά τρεις διαφορετικές ομάδες τζιχαντιστών έσπειραν τον θάνατο την Παρασκευή στη γαλλική πρωτεύουσα. Οι νεκροί ανέρχονται σε 129, μεταξύ των οποίων περίπου 20 ξένοι, ενώ οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 350.
Την ευθύνη γι' αυτές τις συντονισμένες επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, εναντίον της οποίας η Γαλλία πολεμά με βομβαρδιστικά αεροπλάνα στο Ιράκ και τη Συρία.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αυτοκίνητο που βρέθηκε στο Μοντρέιγ μετέφερε την ομάδα που επιτέθηκε στους πελάτες τριών μπαρ και εστιατορίων στο ανατολικό Παρίσι.
Συνολικά επτά πρόσωπα, μέλη της οικογένειας ενός από τους καμικάζι, ενός 29χρονου Γάλλου που γεννήθηκε σε παρισινό προάστιο, του Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφαΐ, βρίσκονται εξάλλου υπό κράτηση. Ανακρίνονται κυρίως ο πατέρας καθώς και ένας αδελφός του και η σύζυγος αυτού του τελευταίου.
Ο καμικάζι αυτός, που ήταν ένας από τους δράστες της επίθεσης στην αίθουσα συναυλιών του Μπτακλάν, είχε διαρρήξει τις σχέσεις του με την οικογένειά του, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας. Αναγνωρίσθηκε χάρη σ' ένα δάχτυλό του που κόπηκε από την έκρηξη και βρέθηκε στο Μπατακλάν. Ο Μοστεφαΐ είχε από το 2010 φάκελο για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση, όμως δεν ήταν γνωστό ότι είχε σχέσεις με τζιχαντιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με τη γαλλική δικαιοσύνη.
Ήταν κυρίως γνωστός στην αστυνομία για μικροαδικήματα, εξαιτίας των οποίων είχε καταδικασθεί οκτώ φορές στο διάστημα από το 2004 έως το 2010, χωρίς όμως να εκτίσει ποινή φυλάκισης.
Σύμφωνα με μια πηγή, ο Μοστεφαΐ σύχναζε τακτικά στο τζαμί της Λουσέ, κοντά στη Σαρτρ. Οι ερευνητές επιχειρούν εξάλλου να επιβεβαιώσουν ότι το 2014 είχε διαμείνει στη Συρία.
Ο 34χρονος αδελφός του, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση, είπε πως ο Μοστεφαΐ είχε μεταβεί στην Αλγερία, με την οικογένεια και "τη μικρή κόρη του". Πρόσθεσε πως εδώ και αρκετό καιρό δεν είχε νέα του.
Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στο Μπατακλάν, το Stade de France και μια συνοικία με μπαρ και εστιατόρια στο ανατολικό Παρίσι.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης, κοντά στο πτώμα ενός καμικάζι στο Stade de France, τουλάχιστον ένα συριακό διαβατήριο που ανήκε σε έναν μετανάστη που είχε φθάσει στις 3 Οκτωβρίου στην Ελλάδα.
Θέλοντας να προλάβει την πολεμική που προβλέπεται ότι θα διογκωθεί αν μερικοί από τους καμικάζι είχαν κρυφτεί ανάμεσα στους σύρους πρόσφυγες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ψύχραιμη.
"Αυτοί που διέπραξαν τις επιθέσεις είναι αυτοί ακριβώς από τους οποίους διαφεύγουν οι πρόσφυγες και όχι το αντίθετο και συνεπώς δεν υπάρχει ζήτημα να επανεξετάσουμε στο σύνολό της την ευρωπαϊκή πολιτική αναφορικά με τους πρόσφυγες", δήλωσε.
Η Γαλλία ζήτησε και η λουξεμβουργιανή προεδρία της ΕΕ δέχθηκε να πραγματοποιηθεί έκτακτο συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στις 20 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες για την "ενίσχυση" του αντιτρομοκρατικού αγώνα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.
Στο Βέλγιο, η εισαγγελία ανακοίνωσε πως επτά πρόσωπα έχουν τεθεί υπό κράτηση έπειτα από επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες σε σχέση με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Στους συλληφθέντες φαίνεται ότι περιλαμβάνεται και ο άνθρωπος που μίσθωσε ένα μαύρο αυτοκίνητο Polo το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους καμικάζι και βρέθηκε σταθμευμένο μπροστά από το Μπατακλάν, όπου έγινε η φονικότερη από τις επιθέσεις (89 νεκροί).
Το ερώτημα είναι αν τα πρόσωπα αυτά αποτελούν την τρίτη ομάδα δραστών για την οποία κάνει λόγο η γαλλική αστυνομία, πέραν από εκείνες του Stade de France και του Μπατακλάν.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα που έχει αναλάβει την έρευνα, τον Φρανσουά Μολέν, τρεις δράστες σκοτώθηκαν στο Μπατακλάν, τρεις άλλοι ανατίναξαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι κοντά στο Stade de France, όπου 80.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος Ολάντ, παρακολουθούσαν ένα φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στη Γαλλια και τη Γερμανία, και ένας τελευταίος στη λεωφόρο Voltaire, στο ανατολικό Παρίσι.
Δέκα μήνες μετά τις επιθέσεις εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και το κατάστημα Hyper Cacher, που είχε στοιχίσει τον Ιανουάριο τη ζωή σε 17 ανθρώπους, οι επιθέσεις αυτές βύθισαν και πάλι τη Γαλλία στην οδύνη και την περισυλλογή.
Τα ονόματα των πρώτων θυμάτων έχουν αρχίσει να δημοσιοποιούνται στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται ως επί το πλείστον για νέους ανθρώπους που είχαν βγει για να διασκεδάσουν. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται ένας αμερικανός πολίτης, ένας Σουηδός, ένας Βρετανός, ένας Γερμανός, δύο Βέλγοι, δύο Ρουμάνοι και δύο Μεξικανοί.
Τριήμερο εθνικό πένθος έχει κηρυχθεί από σήμερα στη Γαλλία. Μουσεία και αίθουσες θεαμάτων παραμένουν κλειστά στην πρωτεύουσα. Οι υπαίθριες αγορές, παραδοσιακοί τόποι περιπάτου τις Κυριακές, δεν επετράπη να ανοίξουν.
Τελετές πρόκειται να πραγματοποιηθούν το βράδυ στον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ και τη Μεγάλη Συναγωγή του Παρισιού.
Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα, δέχθηκε τους αρχηγούς των κομμάτων, μεταξύ των οποίων και τον προκάτοχό του και δεξιό αντίπαλό του Νικολά Σαρκοζί, σε μια προσπάθεια να υπάρξει πολιτική ομόνοια. Αύριο, Δευτέρα, πρόκειται να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του γαλλικού κοινοβουλίου.
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου