Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Κανένα ακίνητο δεν εξαιρείται από τον Ενιαίο Φόρο

Με την επιβολή υψηλότερων φόρων στους φορολογουμένους που κατέχουν ακίνητα μεγάλης αξίας, στις επιχειρήσεις με ακριβά ακίνητα αλλά και με τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων των κατ΄ επάγγελμα αγροτών σχεδιάζεται να καλυφθεί η «τρύπα» του περίπου 1 δισ. ευρώ που έχει προκύψει στον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.





Ο νέος φόρος θα επιβληθεί από το 2014 στη συνολική αξία της περιουσίας των Ελλήνων, η οποία με τις σημερινές αντικειμενικές τιμές εκτιμάται ότι αγγίζει το 1,3 τρισ. ευρώ.

Από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων δεν θα εξαιρεθεί κανένα ακίνητο, ούτε τα αγροτεμάχια που ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες, ενώ ο στόχος που απαιτεί η τρόικα είναι η είσπραξη εσόδων ύψους 3 - 3,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, η επιβολή του νέου φόρου εξελίσσεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση, αφού με βάση τα σενάρια που έχει εκπονήσει η διακομματική επιτροπή για τη φορολογία ακινήτων δεν επιτυγχάνεται ο στόχος των 3 δισ. ευρώ και προκύπτει ένα «κενό» περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα σχέδια που έχει επεξεργαστεί η διακομματική επιτροπή για τον νέο φόρο καταλήγουν σε δημοσιονομικό αποτέλεσμα 2 με 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 1 δισ. ευρώ προκύπτει από τη φορολόγηση των αστικών ακινήτων, 450- 500 εκατ. ευρώ από τα ακίνητα των επιχειρήσεων και της Εκκλησίας και 500 με 600 εκατ. ευρώ από τις εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης. Έτσι, αναζητούνται έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το κενό.

Τα ακριβά ακίνητα
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το κενό αυτό θα καλυφθεί και από τις τρεις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή τα ακριβά αστικά ακίνητα (κατοικίες, καταστήματα, οικόπεδα εντός σχεδίου) που πιθανόν η φορολόγησή τους να είναι υψηλότερη, τα αγροτεμάχια και τα ακίνητα των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων:

Οι περισσότεροι φόροι θα προκύψουν για τους φορολογουμένους που έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Για τα ακίνητα των νομικών προσώπων, η αντικειμενική αξία των οποίων ανέρχεται σε 250 δισ. ευρώ, οι φορολογικοί συντελεστές θα διαφοροποιούνται ανάλογα με τη φύση των ακινήτων. Για τα ακίνητα των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα εφαρμοστεί ενιαία κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο που θα αποτελείται από τέσσερις συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.) καθώς και για τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία. Για τα ακίνητα αυτά, η πρόταση που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την εφαρμογή των χαμηλών συντελεστών 0,1%, 0,2% και 0,3%.

Για τις εκτός σχεδίου ακίνητα προβλέπεται ο διαχωρισμός των αγροτεμαχίων σε αγροτικά και μη αγροτικά. Για τα αγροτικά εξετάζεται η εφαρμογή ενός μικρού αφορολόγητου της τάξης των 30.000 ευρώ και η φορολόγησή τους με ξεχωριστή κλίμακα.

Τα μη αγροτικά ακίνητα θα προστίθενται στα υπόλοιπα ακίνητα που κατέχει ο φορολογούμενος και θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα που θα εφαρμοστεί. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι όσοι διαθέτουν ένα χωράφι στο χωριό τους δεν θα υποστούν βαριά φορολογία. Αντίθετα, εκείνοι που διαθέτουν εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια σε τουριστικές περιοχές ή σε αστικά κέντρα που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο σχέδιο πόλης θα επιβαρυνθούν πολύ περισσότερο σε σύγκριση με αγροτεμάχια που βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές.

«Κλειδί» τα αγροτεμάχια
«Κλειδί» σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζονται τα αγροτεμάχια, καθώς θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν όντως μπορούν να εισπραχθούν τα 500 με 600 εκατ. ευρώ που είναι η αρχική εκτίμηση. Ήδη, η διακομματική επιτροπή έχει ζητήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) να παραδώσουν στοιχεία για τις καλλιεργήσιμες αγροτικές εκτάσεις γης. Η επιτροπή θα έχει τα στοιχεία στα χέρια της μετά το Πάσχα και αναμένεται να εξετασθούν σε νέα σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 13 Μαΐου.

Σε πρώτη φάση, η επιτροπή θα διαμορφώσει μια εικόνα για τα αγροτικά ακίνητα και θα εξετάσει τα σενάρια για τη φορολογική μεταχείριση των κατ΄ επάγγελμα αγροτών.

Μέχρι τέλος Αυγούστου η υποβολή του νέου έντυπου Ε9

Το «παζλ» του νέου Φόρου αναμένεται να συμπληρωθεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής όλων των εκτάσεων γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου.

Η διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε τη Μ. Τρίτη διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος προκειμένου να σχεδιαστεί το νέο έντυπο Ε9 και ειδικά ο πίνακας για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία υποβολής του μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Συγκεκριμένα η προθεσμία για την υποβολή των φετινών Ε9 όπου κάθε φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος να επικαιροποιήσει την εικόνα της ακίνητης περιουσίας του μετατίθεται από τις 30 Ιουνίου στις 31 Αυγούστου.

Τα φυσικά πρόσωπα που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2013 εδαφικές εκτάσεις σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, δηλαδή αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους και λοιπές εκτάσεις γης, θα κληθούν να εισέλθουν σε ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ για να υποβάλουν ηλεκτρονικά νέου τύπου δηλώσεις Ε9, στις οποίες ο «πίνακας 2», όπου δηλώνονται οι εκτός σχεδίων πόλεων εκτάσεις, θα είναι πλήρως αναμορφωμένος με εντελώς διαφορετική γραμμογράφηση.

Στον αναμορφωμένο αυτό πίνακα θα ζητείται από τους φορολογουμένους να δηλώσουν πολύ περισσότερα πληροφοριακά στοιχεία για τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις γης που κατέχουν, προκειμένου η ΓΓΠΣ να καταφέρει να υπολογίσει με ακρίβεια τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αυτών επί των οποίων θα επιβληθεί ο νέος «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων». Στις πρόσθετες πληροφορίες που θα κληθεί να δηλώσει κάθε φορολογούμενος περιλαμβάνει και το εάν η εδαφική έκταση βρίσκεται σε «ορεινή», «ημιορεινή» ή «πεδινή περιοχή».

Κομβικό ζήτημα αποτελούν οι επικείμενες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, καθώς εκτός από τη μείωση των τιμών ζώνης στις περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές έχουν υποχωρήσει, θα πρέπει να αναμένονται και αυξήσεις αντικειμενικών εκεί όπου οι εμπορικές παραμένουν υψηλότερες. Η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης θα γίνει έως το τέλος του καλοκαιριού και θα με βάση τις νέες τιμές θα υπολογιστεί ο νέος φόρος στα ακίνητα.

1,3 τρισ. ευρώ η αντικειμενική αξία των ακινήτων των Ελλήνων
520,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες η ακίνητη περιουσία των φυσικών προσώπων.
250 δισ. ευρώ εκτιμάται η ακίνητη περιουσία των νομικών προσώπων.
400-500 axδισ. ευρώ υπολογίζεται η συνολική αντικειμενική αξία των αγροτεμαχίων
Σε 5.569.336 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των ιδιοκτητών εντός σχεδίου ακινήτων. Αν ισχύσει το αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ, αφορολόγητοι θα παραμείνουν 2.769.177 πολίτες που εμφανίζονται στην εφορία να έχουν ατομική ακίνητη περιουσία (πλην αγροτεμαχίων) αντικειμενικής αξίας ως 50.000 ευρώ.
1.356.081 πολίτες διαθέτουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 50.000 ευρώ ως 100.000 ευρώ, ενώ ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ διαθέτουν 27.198 φορολογούμενοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com