Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Στον «αέρα» οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Στον «αέρα» βρίσκονται οι πανελλαδικές εξετάσεις που αρχίζουν στις 17 Μαΐου με τη συμμετοχή περίπου 110.000 αποφοίτων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων.




Οι καθηγητές οδηγούνται σε ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση με αιχμή την απόφαση για την αύξηση του διδακτικού ωραρίου τους, σχεδιάζοντας πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες κατά την περίοδο των εξετάσεων. Η τελική πρόταση που θα εισηγηθεί η ΟΛΜΕ προς τον κλάδο θα διαμορφωθεί στις 9 Μαΐου, παρατείνοντας την αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους.

«Οι καθηγητές δε θέλουν να προκαλέσουν πρόσθετο άγχος σε γονείς και μαθητές. Επειδή, ακριβώς υπάρχει αυτή η ευαισθησία, δεν έχουν απεργήσει κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων τα τελευταία 23 χρόνια. Τη στιγμή της σύγκρουσης την επέλεξε η κυβέρνηση και όχι οι εκπαιδευτικοί» τονίζει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος.

Την πρόταση για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων πρότεινε η πλειονότητα των παρατάξεων στην ΟΛΜΕ κατά τη διάρκεια της «μαραθώνιας» συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη. Πιο μετριοπαθής ήταν η στάση της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ η οποία πρότεινε, σε πρώτη φάση, την κήρυξη 48ωρης απεργίας όταν ανοίξουν τα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα (στις 14 και 15 Μαΐου) και στη συνέχεια κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ύστερα από απόφαση γενικής συνέλευσης των τοπικών συλλόγων των καθηγητών στις 18 Μαΐου. Παρότι η πρόταση αυτή βρήκε υποστηρικτές, τελικά δεν έγινε αποδεκτή διότι, τότε, θα ήταν ήδη σε εξέλιξη οι πανελλαδικές εξετάσεις και θα ήταν δύσκολο ο κλάδος να συναινέσει σε μια τέτοια απόφαση.
Στον «αέρα» οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Στον αντίποδα, τις πιο «σκληροπυρηνικές» προτάσεις κατέθεσαν οι παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας απεργίες διαρκείας με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων. Υπέρ των απεργιών τάχθηκε και η παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι αυτές θα λάβουν την έγκριση των καθηγητών μέσα από κάλπες που πρότεινε να στηθούν στα σχολεία. «Η ΔΑΚΕ επιθυμεί την πραγματική αποτύπωση της διάθεσης του σώματος των καθηγητών. Δεν επιθυμεί την πάση θυσία κήρυξη απεργίας στις πανελλαδικές εξετάσεις, αν η πλειοψηφία των καθηγητών είναι αντίθετη» ανέφερε η παράταξη σε ανακοίνωση της.

Τελικώς, η ΔΑΚΕ, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, δέχτηκε να υποχωρήσει από την αρχική της τοποθέτηση για κάλπες στα σχολεία. Επέμεινε, όμως, να στηθούν κάλπες στις γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων των καθηγητών και οι κάλπες να μείνουν ανοιχτές τουλάχιστον πέντε ώρες, έτσι ώστε να ψηφίσουν ανεπηρέαστα και κατά συνείδηση όσο το δυνατόν περισσότεροι καθηγητές.

Η πρόταση αυτή, όμως, καταψηφίστηκε από τις αριστερές παρατάξεις (πλην του ΚΚΕ) και έτσι η συνεδρίαση διακόπηκε. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη 9 Μαΐου για να διαμορφώσει την πρόταση θα εισηγηθεί προς τον κλάδο, προκρίνοντας -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- αυτή που αφορά σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

«Η στιγμή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και θα πρέπει είμαστε σοβαροί. Οι όποιες αποφάσεις μας πρέπει να ληφθούν από την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, αλλά και να εγκριθούν από τη «βάση» των καθηγητών» τονίζει χαρακτηριστικά συνδικαλιστής της ΟΛΜΕ.

Με δεδομένες τις προτάσεις των παρατάξεων στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, μπορεί με ευκολία να σχηματιστεί πλειοψηφία για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις με 6 ψήφους επί συνόλου 11, αλλά πρόθεση είναι η τελική απόφαση να ληφθεί τουλάχιστον από 9 μέλη...

Η ρύθμιση έρχεται μετά την απαίτηση της τρόικας να μπει «μαχαίρι» στον αριθμό των αναπληρωτών
«Αιτία πολέμου» η αύξηση του διδακτικού ωραρίου

«Αιτία πολέμου» για τους καθηγητές αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αύξηση του διδακτικού ωρα

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, από 1ης Σεπτεμβρίου 2013 οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα διδάσκουν «ώρες 23 αν έχουν έως έξι έτη υπηρεσίας, ώρες 21 αν έχουν από έξι μέχρι δώδεκα έτη υπηρεσίας και ώρες 20 αν έχουν πάνω από δώδεκα έτη υπηρεσίας».

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, η αύξηση του διδακτικού ωραρίου θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει «πλεόνασμα» τουλάχιστον 10.000 εκπαιδευτικών της δημόσιας εκπαίδευσης που θα οδηγηθούν σε απόλυση. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι, άλλωστε, τα αποτελέσματα των «κρας τεστ» που έχουν γίνει στο υπουργείο Παιδείας, καθώς δείχνουν ότι το επιπλέον δίωρο οδηγεί στον «πάγκο» σχεδόν 5.000 καθηγητές, κυρίως Πληροφορικής, Φυσικής Αγωγής και Ξένων γλωσσών, αλλά και μαθηματικούς, θεολόγους και καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων.

«Κόκκινο πανί» αποτελεί για τους εκπαιδευτικούς και το Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών οπουδήποτε σε όλη τη χώρα, οι πληροφορίες για νέο κύκλο συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, αλλά και η εφαρμογή από τη νέα σχολική χρονιά της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

«Όλα αυτά, εκτός από τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, θα έχουν δραματικές επιπτώσεις και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Όχι μόνο γιατί οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών είναι και συνθήκες μάθησης των μαθητών, αλλά και γιατί συνδυάζονται με νέα μέτρα όπως: δραματική περικοπή δαπανών που θα φτάσει στη μείωση κατά 47% το 2016 σε σχέση με το 2009» αναφέρει η ΟΛΜΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com