Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Το ΔΝΤ ζητά haircut του επίσημου χρέους

Ανοικτά υπέρ μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους την οποία θα πρέπει να εξετάσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τάχθηκε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ φέρνοντας στο προσκήνιο, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup το θέμα, που εδώ και αρκετό καιρό φέρεται να αποτελεί εστία έντασης εντός της τρόικας.





Την ίδια ώρα, νεότερες προβλέψεις του ΔΝΤ εκπέμπουν σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τροφοδοτώντας τη συζήτηση περί αναγκαιότητας μίας νέας αναδιάρθρωσης: Το Ταμείο αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις που είχε κάνει τον Απρίλιο και βλέπει πλέον χρέος στο 181,8% το 2013 που είναι μεγαλύτερο κατά 20,9% του ΑΕΠ ή 40,3 δισ. σε σχέση με την εκτίμηση του Απριλίου. Μάλιστα εκτιμά πως το 2017, το χρέος θα είναι 152,8%, επίπεδο που απέχει μακράν από το όριο βιωσιμότητας του 120% έως το 2020, το οποίο συνιστά θεμέλιο λίθο του προγράμματος προσαρμογής που ακολουθεί η Ελλάδα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους εφόσον αυτό αποδειχθεί μη βιώσιμο προειδοποίησε ο Μ. Σνελ, ένα από τα 24 εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, που αντιπροσωπεύει την Ολλανδία και 12 ακόμη χώρες από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, την πρώην Σοβιετική Ένωση και τη Μ. Ανατολή. «Η συνεισφορά από τις κυβερνήσεις στη συνέχεια θα αποτελέσει σίγουρα ένα θέμα συζήτησης», υπογράμμισε ο κ. Σνελ μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad. Το ενδεχόμενο μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο έθιξε διακριτικά πριν από λίγες εβδομάδες και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, παραμονές μάλιστα της συνάντησής της με την Α. Μέρκελ, φέρεται να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης εντός της τρόικας.

Απάντηση
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να ασκεί πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση να δεχθεί μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία αναγκαστικά αυτή τη φορά θα αγγίξει τον επίσημο τομέα (Official Sector Involvement, OSI), δηλαδή την ΕΚΤ, τις κεντρικές τράπεζες, ίσως όμως και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως μέρος μιας νέας, συνολικής, «απάντησης» στην ελληνική κρίση χρέους. Ένα νέο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος δεν φαίνεται πάντως να είναι η προτιμητέα λύση για την Ε.Ε., αφού οι απώλειες αυτή τη φορά δεν θα αφορούν στους ιδιώτες ομολογιούχους.

Αναθεώρηση
Οι νεότερες προβλέψεις του Ταμείου, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας όσον αφορά στην επίτευξη ενός βιώσιμου χρέους, χωρίς νέες παρεμβάσεις, ενώ υπολογίζει περίπου σε 32 δισ. ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 2014. Την ίδια ώρα υπολογίζει στο 17,5% του ΑΕΠ ή περίπου 33 δισ. ευρώ την προσαρμογή που έχει γίνει σε όρους διαρθρωτικού ελλείμματος στην Ελλάδα στο διάστημα 2009 - 2013, η οποία είναι μακράν η μεγαλύτερη προσαρμογή σε σύγκριση με τις υπόλοιπες οικονομίες που εξετάζονται μαζί με την Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του Ταμείου:

1. Το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί στο 181,8% του ΑΕΠ το 2013, από 170,7% φέτος και θα αποκλιμακωθεί με βραδύ ρυθμό τα επόμενα χρόνια για να διαμορφωθεί στο 152,8% του ΑΕΠ το 2017. Δηλαδή το 2017, τρία δηλαδή χρόνια πριν από το 2020 που θεωρητικά με βάση το πρόγραμμα στήριξης θα πρέπει να υποχωρήσει στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα έχει χρέος περίπου 33 μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερα από τον στόχο. Σε σχέση με τις προβλέψεις που είχε κάνει το Ταμείο τον Απρίλιο, η νεότερη εκτίμηση για το χρέος το 2012 είναι μεγαλύτερη κατά 17,5% του ΑΕΠ, ενώ η εκτίμηση για το χρέος το 2013 είναι υψηλότερη κατά 20,9% του ΑΕΠ.

2. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 2014 εκτιμώνται περίπου σε 32 δισ. ευρώ. Aντίστοιχο είναι το ποσό των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και το 2013, ενώ οι φετινές χρηματοδοτικές ανάγκες εκτιμώνται σε 28,9% του ΑΕΠ ή περίπου 56 δισ.

3. Η Ελλάδα δεν θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, όπως αναμένει η ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα το Ταμείο αναμένει πρωτογενές έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ φέτος, μηδενισμό του το 2013 και πρωτογενές πλεόνασμα από το 2014 και μετά.

4. Η ύφεση αναμένεται να είναι τελικά 4% το 2013, αντί του 3,8% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013, από 6% που αναμένεται η ύφεση φέτος.

5. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας εκτιμάται στο 7,5% του ΑΕΠ φέτος, στο 4,7% τον επόμενο χρόνο, στο 3,4% το 2014. Υποχωρεί κάτω του 3%, που είναι και το ζητούμενο της προσαρμογής που επιχειρείται, το 2015.

6. Δραματικές είναι οι προβλέψεις για την ανεργία, η οποία αναμένεται στο 23,8% φέτος και στο 25,4% το 2013.

7. Διαπιστώνει πως σε επίπεδο παρεμβάσεων, από το 2009 έως σήμερα, οι μόνοι φόροι που δεν έχουν αυξηθεί, είναι οι φόροι στις επιχειρήσεις και οι φόροι επί των μερισμάτων.

8. Ο πληθωρισμός θα περάσει σε αρνητικό έδαφος το 2014 (-1,1%) από 0,9% φέτος.

9. Σημαντική αποκλιμάκωση θα καταγράψει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που θα υποχωρήσει στο 5,8% του ΑΕΠ φέτος και στο 2,9% του ΑΕΠ το 2014.

OSI
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να ασκεί πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση να δεχθεί μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία αναγκαστικά αυτή τη φορά θα αγγίξει τον επίσημο τομέα (Official Sector Involvement, OSI), δηλαδή την ΕΚΤ, τις κεντρικές τράπεζες, ίσως όμως και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως μέρος μιας νέας, συνολικής, «απάντησης» στην ελληνική κρίση χρέους. Ένα νέο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος δεν φαίνεται πάντως να είναι η προτιμητέα λύση για την Ε.Ε., αφού οι απώλειες αυτή τη φορά δεν θα αφορούν στους ιδιώτες ομολογιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com