Μετά την “θυελλώδη” σύσκεψη της Τετάρτης , χθες οικονομικό επιτελείο και τρόικα συμφώνησαν να καταβληθούν από τις τράπεζες τα 550 εκατ. ευρώ ποσό που αντιστοιχεί σε μέρισμα ύψους 10% από την κρατική χρηματοδότηση που είχαν λάβει το 2008.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υπογράμμισε πως υπήρξε συμφωνία για το θέμα και συζητήθηκαν σενάρια για την καταβολή τους
“Τα λεφτά αυτά θα μπουν στον προϋπολογισμό του 2012. Θα το συζητήσουμε και με τις τράπεζες οι οποίες έχουν αποδεχθεί να να πληρώσουν αυτά τα χρήματα”.
Να υπενθυμίσουμε πως μία ημέρα νωρίτερα η τρόικα είχε θέσει “βέτο” και είχε ζητήσει το κενό που θα δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό να καλυφθεί είτε από έκτακτη φορολογία είτε από άμεση κατάργηση των δώρων συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων.
Οι αντιδράσεις ήταν έντονες στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς και τα τρία κόμματα που την στηρίζουν υποστήριξαν πως οι τράπεζες θα πρέπει να καταβάλλουν τα χρήματα ως οφείλουν.
Μάλιστα από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, τόνισε πως: «το δίκαιο και η πολιτική ηθική επιβάλλει να συμμετάσχουμε όλοι στα βάρη της κρίσης».
Έτσι η τρόικα έκανε ένα βήμα πίσω και όπως έλεγε το ίδιο στέλεχος “χθες ήταν πιο συγκαταβατικοί”.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως εναλλακτική λύση για να εισπραχθούν τα 550εκ ευρώ έχει προτείνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών στο υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα η ΕΕΤ έχει προτείνει προς το υπουργείο Οικονομικών να αυξηθεί η προμήθεια (δηλαδή το επιτόκιο) που πληρώνουν οι τράπεζες στο Δημόσιο για τις εγγυήσεις που χορηγούνται προς αυτές, προκειμένου να αντλούν ρευστότητα από τον ELA, με τρόπο τέτοιο ώστε σε εύλογο χρόνο να καλυφθεί το ποσό των 550εκ ευρώ.
Η απόφαση για το αν θα υλοποιηθεί ή όχι η πρόταση της ΕΕΤ θα ληφθεί από τον υπουργό Οικονομικών σε συνεργασία με την τρόικα.
Η Ένωση σημειώνει ότι οι περισσότερες τράπεζες τον πρώτο και δεύτερο χρόνο που ήσαν κερδοφόρες κατέβαλλαν αυτό το μέρισμα. Τα επόμενα χρόνια που οι ισολογισμοί έγραψαν ζημίες, δεν δόθηκε μέρισμα γιατί απαγορεύεται τόσο από την εθνική όσο και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Ωστόσο, αυτά τα 550εκ ευρώ εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό ως έσοδα, αφού το Νομικό Συμβούλιο έκρινε ότι η απόδοση του 10% είναι τόκος και οι προνομιούχες μετοχές δάνειο.
Αν όμως οι προνομιούχες ήταν δάνειο -ύψους 5δισ ευρώ- το ποσό αυτό θα πρέπει να «διαγραφεί» από τα ίδια κεφάλαια, και να χρειαστούν 5δισ επιπλέον για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτός ήταν και ο λόγος που η τρόικα ζήτησε να μην δοθούν τα 550 εκατ. ευρώ και να να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.
Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου