Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

«Σαμποτάζ» εκπαιδευτικών στην αξιολόγησή τους

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο διάλογος για την αξιολόγηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση χωρίς, όμως, την ευρεία συμμετοχή των εκπαιδευτικών, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 12.000 δάσκαλοι και καθηγητές από 156.000 συνολικά -δηλαδή σχεδόν 7%- κατέθεσαν τις απόψεις τους για το θέμα.




Η προθεσμία για τη συμπλήρωση του σχετικού ερωτηματολογίου από τους εκπαιδευτικούς εξέπνευσε χθες και πλέον αναμένεται να παρουσιαστεί η πρόταση της επιστημονικής επιτροπής που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να ακολουθήσει διαβούλευση με συνδικαλιστικούς φορείς της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, το Προεδρικό Διάταγμα με τα κριτήρια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών αναμένεται να καταρτιστεί έως το τέλος Δεκεμβρίου, ώστε η διαδικασία να τεθεί σε εφαρμογή από το 2013.

Εξάλλου, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα αναμένονται οι αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανώτατη εκπαίδευση θα περιοριστεί κατά 30%, δηλαδή θα «κοπούν» περί τα 150 τμήματα.

«Προσδοκώ ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ, ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο σχέδιο που είναι ο εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Αυτό δεν έχει μόνο οικονομίστικη λογική, αλλά πρωτίστως έχει λογική αναβάθμισης των δημόσιων πανεπιστημίων. Για να έχουμε ανταγωνιστικά ιδρύματα, θα πρέπει τα 40 ΑΕΙ και τα 500 τμήματα που υπάρχουν να εκσυγχρονιστούν και να εξορθολογιστούν. Αυτό θα το κάνουμε και το επόμενο μηχανογραφικό θα είναι εντελώς διαφορετικό» είπε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος χθες, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm».

Συγχωνεύσεις
Νέος γύρος συγχωνεύσεων αναμένεται, εξάλλου, σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Συγχωνεύσεις θα γίνουν μόνο όταν σε γειτνιάζουσες περιοχές υπάρχουν δύο σχολεία, όπου το ένα είναι υπερπλήρες και το άλλο δεν έχει παρά μόνο 5-6 μαθητές. Αυτές είναι ελάχιστες περιπτώσεις», είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Σε ό, τι αφορά τις επιχορηγήσεις των ΑΕΙ ο υπουργός προανήγγειλε νέα μείωση. «Θέλω στο τέλος του έτους να έχουμε ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη όσον αναφορά στην τήρηση των προϋπολογισμών. Να υπάρχουν, δηλαδή, ορισμένες αρχές με τις οποίες θα εξασφαλίσουμε και χρηστή διαχείριση και εξοικονόμηση πόρων γιατί θα πάμε, όπως φαίνεται, σε μείωση των επιχορηγήσεων», σημείωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Ήδη, για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, οι πιστώσεις για την πρόσληψη συμβασιούχων στα ΑΕΙ έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, από το υπουργείο χορηγήθηκε το ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ στα πανεπιστήμια που αντιστοιχούν σε 270 θέσεις, κατά 10% λιγότερες σε σχέση με τις 300 πιστώσεις που δόθηκαν πέρυσι. Στα ΤΕΙ δόθηκαν πιστώσεις για 1.440 θέσεις συμβασιούχων.

Τα οικονομικά των ΑΕΙ, αλλά και το θέμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων και ιδρυμάτων θα τεθούν στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Παιδείας την Παρασκευή με τις ομοσπονδίες των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και διδασκόντων στα ΤΕΙ (ΟΣΕΠ), καθώς και με την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, αφού δρομολογούνται και συγχωνεύσεις τεσσάρων ερευνητικών κέντρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com