Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Υπό διωγμό το παράνομο εμπόριο, με ελέγχους του Υπουργείου Οικονομικών

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Κ. Παναγιωτόπουλου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιεί τακτικούς και έκτακτους ελέγχους με προτεραιότητα τις επιχειρήσεις που παραλαμβάνουν και διαθέτουν στην χονδρική ή λιανική αγορά εμπορεύματα χαμηλού κόστους ασιατικής προέλευσης.



Πέραν αυτών, ανέφερε πως εντατικοποιήθηκαν οι εμφανείς έλεγχοι διακίνησης, ιδιαίτερα σε επίκαιρα σημεία εμπορικών δρόμων και κέντρων των 'ασιατικών' περιοχών, σε υπαίθριους πάγκους και παζάρια, σε λαϊκές αγορές κλπ., με την έμφαση να δίνεται στα είδη που κυρίως διατίθενται στο παράνομο υπαίθριο εμπόριο.

Συγκεκριμένα, το ΣΔΟΕ έχει πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό κατασχέσεων για το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2010 - Ιανουαρίου 2011 με την καταμέτρηση των κατασχεμένων να αριθμεί 967.106 τεμάχια απομιμητικών και παραποιημένων προϊόντων.

Αντίστοιχα, το 2009 η Ελλάδα δέσμευσε 21,9 εκατ. απομιμητικά προϊόντα, γεγονός που, σύμφωνα με τον υπουργό, αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Τελωνειακής Υπηρεσίας. Το 2010 η Ελλάδα δέσμευσε άλλα 24,2 εκατ. απομιμητικά προϊόντα, κυρίως κινεζικής και τούρκικης προέλευσης, τα οποία καταστράφηκαν σχεδόν όλα.

Σημειώνεται πως στα Ελληνικά Τελωνεία λειτουργεί από το 2002 Υποσύστημα Ανάλυσης Κινδύνου (DDS) με στόχο τη διενέργεια φυσικών ελέγχων και την αξιοποίηση όλων των υπαρχουσών πληροφοριών σχετικά με τη διακίνηση παραποιημένων εμπορευμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com