Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΥΠΕΚΑ: Άνω των 20 δισ. ευρώ οι «πράσινες» επενδύσεις μέχρι το 2020

Στα 16,4 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθουν οι επενδύσεις για μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενώ ακόμη 4 – 5 δισ. ευρώ πρόκειται να επενδυθούν σε διασυνδέσεις μέχρι το 2020, προβλέπει η ετήσια έκθεση της υπηρεσίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του υπουργείου Περιβάλλοντος.


Η υπηρεσία ιδρύθηκε πέρυσι και στόχος είναι να λειτουργεί ως υπηρεσία μίας στάσης (one stop shop), για τους υποψήφιους επενδυτές και θα μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση των φακέλων τους για να διευκολύνει την αδειοδότηση των έργων.

Εντός του 2011, σύμφωνα με την έκθεση, αναμένεται να έχουν γίνει επενδύσεις ύψους 1,35 δισ. ευρώ, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση της υπηρεσίας ΑΠΕ, το θεσμικό πλαίσιο έχει αρκετά αδύναμα σημεία όπως οι σημαντικές καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις λόγω «Καλλικράτη» που δημιουργεί ασάφεια ως το προς ποια υπηρεσία είναι αρμόδια για την έκδοση των αδειών. Επίσης η υπηρεσία διαπιστώνει σύγκρουση μεταξύ των σχεδίων χρήσεως γης, του ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ και της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Ακόμη, σύμφωνα με την αρχή, πλήθος έργων που είναι υπό ανάπτυξη, κινδυνεύουν σε περίπτωση που η ΡΑΕ δεν εκδώσει τις άδειες εγκατάστασης εντός 36μηνών που θέτει ο νόμος. Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση, απαιτείται διαρκής παρακολούθηση, έγκυρη και αξιόπιστη αποτίμηση της πραγματικής επίπτωσης στα τιμολόγια της λιανικής της ΔΕΗ, ή των άλλων προμηθευτών από τη διείσδυση των ΑΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com