Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Βαριά σύννεφα στις σχέσεις κυβέρνησης - Προβόπουλου

Θέμα Προβόπουλου έθεσε η κυβέρνηση, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο νυν επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του στη Βουλή.


Η κυβέρνηση θεωρεί πως ο Γ. Προβόπουλος επιχείρησε να εξισώσει τις ευθύνες της κυβέρνησης της Καραμανλή με εκείνες της παρούσας κυβέρνησης για την κατάσταση της εθνικής οικονομίας, όταν δήλωσε στη Βουλή πως είχε ενημερώσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου τόσο τον τέως όσο και τον νυν πρωθυπουργό για το ύψος του ελλείμματος.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, μεταφέροντας την κυβερνητική "γραμμή" που αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, σχολίασε ότι "δεν μπορεί να γίνεται συμψηφισμός των ευθυνών της προηγούμενης κυβέρνησης με αυτών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να γίνεται αυτό". Πρόσθεσε ότι "αυτό που ακούγαμε ήταν εκιτμήσεις για μονοψήφιο έλλειμμα με τάση προς διψήφιο", ενώ ερωτηθεί σχετικά με το αν ο επικεφαλής της ΤτΕ κάνει καλά τη δουλειά του απάντησε λέγοντας πως "η κυβέρνηση κάνει καλά τη δουλειά της", αποφεύγοντας να τοποθετηθεί. Στη συνέχεια και ερωτηθείς αν τα περί συμψηφισμού συνιστούν μομφή κατά του Γ. Προβόπουλου, ο Γ. Πεταλωτής απάντησε πως οι δηλώσεις του "είναι μομφή σε όποιον θέλει να συμψηφίσει τις ευθύνες".

Σε ερώτηση σχετικά με το αν ο κ. Προβόπουλος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης απάντησε πως "η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της και ο κ. Προβόπουλος τη δική του". Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομία την έχει η κυβέρνηση και ο ρόλος της ΤτΕ είναι διαφορετικός, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να κρατήσει αποστάσεις από τις διαπιστώσεις του κεντρικού τραπεζίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση ενοχλήθηκε και για έναν επιπλέον λόγο, όταν ο Γ. Προβόπουλος δήλωσε στη Βουλή πως δεν ήταν ο ίδιος που μίλησε για πτώχευση αλλά ο Γ. Παπανδρέου. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γ. Πεταλωτή ήταν με δηλώσεις του το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό (στον Flash 96) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου, ο οποίος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε ενημερωθεί προεκλογικά για εκτιμήσεις του Γ. Προβόπουλου που προσδιόριζαν το έλλειμμα στο 7,8% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται πως πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Γ. Παπανδρέου είχε ενημερωθεί από τον Γ. Προβόπουλο για το ύψος του ελλείμματος, το οποίο ήταν υψηλότερο από αυτό που παρουσίαζε, τότε, η κυβέρνηση. Στη διάρκεια του debate των πολιτικών αρχηγών ο Γ. Παπανδρέου είχε ρωτήσει τον Κ. Καραμανλής σχετικά με το αν είναι αληθινά τα στοιχεία για την οικονομία που ανακοίνωνε εκείνη την περίοδο το οικονομικό επιτελείο (σ.σ. ο τότε υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου μιλούσε για έλλειμμα γύρω στο 6%) με τον Κ. Καραμανλή να δίνει καταφατική απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com