Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Δέσμευση Ρουπακιώτη να απαιτηθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις

Νέα δεδομένα στο μείζον θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων εγείρει η δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης από το βήμα της Βουλής ότι θα θέσει το θέμα στον πρωθυπουργό ώστε να βρεθεί λύση.





Ο Αντώνης Ρουπακιώτης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σταθά, σχετικά με τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων για τη σφαγή στο Δίστομο, τον Ιούνιο του 1944, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «χρεώνεται ο ίδιος προσωπικά να μείνει το θέμα ανοικτό».

Συμπλήρωσε, δε, ότι πιστεύει πως πρέπει να εκτελεστεί η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου η οποία επικύρωσε την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για τη συντηρητική κατάσχεση γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα ώστε να αποζημιωθούν οι κάτοικοι του Διστόμου.

Ο κ. Ρουπακιώτης σημείωσε μάλιστα, επικαλούμενος και τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις, ότι «δεν σημαίνει πως η υποχρέωση της Γερμανίας να καταβάλει αυτές τις αποζημιώσεις είναι πέραν των ορίων της νομιμότητας. Κάθε άλλο μάλιστα. Είναι ιστορικό της χρέος».

Από την πλευρά του ο κ. Σταθάς, ο οποίος κατάγεται από το Δίστομο, αφού υπενθύμισε ότι η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει και στον Αρειο Πάγο, πρόσθεσε πως Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου πρέπει να βάλει την υπογραφή του ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης. Κάλεσε δε τον Αντώνη Ρουπακιώτη να το πράξει, ώστε «να δικαιωθούν τα θύματα και να καταλάβουν αυτοί οι άνθρωποι τι σημαίνει ναζισμός».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Μανώλης Γλέζος, που προέτρεψε τον Αντ. Ρουπακιώτη να μην αλλάξει στάση τώρα που «φόρεσε την τήβεννο του υπουργού» και να προχωρήσει στην επίλυση του ζητήματος αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com