Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

EE Δαμανάκη: Η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το θέμα του κατώτατου μισθού

Ανοιχτό και εξαρτημένο με τις επιδόσεις της Ελλάδας στην υλοποίηση της συμφωνίας του Δεκεμβρίου, είναι το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού, καθώς και της λήψης νέων μέτρων, δηλώνει στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.




Η κ. Δαμανάκη σημειώνει ότι ήταν εξαρχής αντίθετη στο ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού στις ευρωπαϊκές χώρες και επισημαίνει ότι ειδικά ο κατώτατος μισθός δεν είναι ο κύριος παράγοντας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και η περικοπή του έχει δυσανάλογες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή και την ηρεμία σε περιόδους κρίσης.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, «η θέση της Κομισιόν τελικά αφήνει το θέμα ανοιχτό και επικεντρώνεται κυρίως στην ανάγκη κοινωνικού διαλόγου πριν από τις όποιες αλλαγές». «Αισιοδοξώ ότι θα εργαστούμε αποτελεσματικά ώστε να μη δεχτούμε άλλες τέτοιες πιέσεις», προσθέτει η Ελληνίδα επίτροπος.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέων μέτρων, δηλώνει πως έχει καταστήσει σαφές και στην Κομισιόν ότι περιθώρια για παραπέρα περικοπές μισθών και συντάξεων δεν υπάρχουν και πως η Ελλάδα χρειάζεται δίκτυο προστασίας ανέργων και απόρων. Επισημαίνει όμως «πως σίγουρος δρόμος για να αποφύγουμε στο μέλλον τις οποιεσδήποτε πιέσεις είναι να συγκεντρωθούμε χωρίς άλλες καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας».

Γ. Βρούτσης: Δεν θίγεται ο κατώτατος μισθός

Μιλώντας πάντως στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε εκ νέου πως δεν θίγεται ο κατώτατος μισθός μέχρι το τέλος του 2016 και τόνισε πως οι περί του αντιθέτου δηλώσεις δεν απηχούν την αλήθεια.

ΣΥΡΙΖΑ: Έκθετος ο Πρωθυπουργός

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η συνέντευξη της κ. Δαμανάκη «αφήνει έκθετο τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος δηλώνει με κάθε ευκαιρία την απόλυτη προσήλωσή του στο μνημονιακό πρόγραμμα».

«Αυτό που η κ. Δαμανάκη με απόλυτη ειλικρίνεια περιγράφει δεν είναι τίποτα άλλο από το μνημονιακό πλαίσιο της λιτότητας, της διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων, της μείωσης των μισθών και των συντάξεων. Η περαιτέρω μείωση των μισθών και η εξομοίωσή τους στα επίπεδα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπως και η επί της ουσίας κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, δεν ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά συνιστούν ρητούς μνημονιακούς στόχους με τους οποίους η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει και έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «ο από 1ης Απρίλη καθορισμός του κατώτατου μισθού με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου μας προϊδεάζει ότι δηλώσεις όπως της κ. Δαμανάκη και του κ.Μέργου απλώς προετοιμάζουν το έδαφος για τα νέα εξοντωτικά μνημονιακά και εργοδοτικά σχέδια. Η δε μνημονιακή πρόβλεψη για αυτόματη λήψη μέτρων εφόσον δεν εκπληρώνονται οι στόχοι, αρκεί για να αντιληφθούμε ότι όσα σήμερα η κυβέρνηση διαψεύδει, αύριο θα αποτελέσουν το νέο κυβερνητικό σχέδιο “σωτηρίας” της χώρας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει τέλος ότι «οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι απολύσεις, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου έναντι πινακίου φακής αποτελούν το συμφωνημένο μνημονιακό τρίπτυχο της καταστροφής και της εξαθλίωσης» και υπογραμμίζει πως «αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αποτελεί η ακύρωση της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com