Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Εκτός ΕΤΕΑ 4 φορείς επικουρικής ασφάλισης

Τέσσερις ασφαλιστικοί φορείς που παρέχουν επικουρική ασφάλιση εξαιρέθηκαν από την ένταξή τους στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης ΕΤΕΑ και προχωρούν στη δημιουργία αυτόνομων επαγγελματικών ταμείων.





Πρόκειται για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων (ΤΕΑΥΕΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑΑΠΑΕ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΦΑΕ) και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΤΕΑΠΕΠ).

Συνολικά, τα ταμεία αυτά έχουν στα μητρώα τους περίπου 75.000 ασφαλισμένους, ενώ το ΕΤΕΑ έχει 1.000.000 συνταξιούχους και 2.500.000 ασφαλισμένους.

Στις αναλογιστικές μελέτες που κατέθεσαν τα συγκεκριμένα ταμεία και οι οποίες κρίθηκαν βιώσιμες από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ), υπάρχει πρόβλεψη για μείωση συντάξεων, που αν πραγματοποιηθεί θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που επίκειται στο ΕΤΕΑ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, τα ταμεία αυτά διαθέτουν μεγάλη εισροή εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, και εκτιμάται ότι μπορούν να ανακάμψουν σχετικά γρήγορα.

Αντίθετα, το ΕΤΕΑ αντιμετωπίζει μεγάλα ελλείμματα λόγω της μείωσης των εσόδων του εξαιτίας των μειώσεων στους μισθούς και της αύξησης της ανεργίας.

Στο νέο ταμείο που λειτουργεί με ενιαία διοικητική και οικονομική οργάνωση, εντάσσονται οι φορείς επικουρικής ασφάλισης των μισθωτών και συνεπώς στην ασφάλιση του υπάγονται υποχρεωτικά όλοι οι ασφαλισμένοι τους καθώς και οι νεοπροσλαμβανόμενοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η συγκρότηση του Ενιαίου Ταμείου νέου ταμείου, «έχει στόχο την απλοποίηση του πολύπλοκου και κατακερματισμένου συστήματος της επικουρικής ασφάλισης, την εφαρμογή ενιαίων ομογενοποιημένων κανόνων και την εξάλειψη δημιουργίας ελλειμμάτων με απώτερο σκοπό την βιωσιμότητα συνολικά του ασφαλιστικού συστήματος».

Στο ΕΤΕΑ, έχουν ενταχθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2012, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι τομείς του «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ».

Ακόμη, οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και ο Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς του κατ' επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του.

Οι φορείς που εξαιρέθηκαν, έκαναν χρήση σχετικής διάταξης του νόμου που επέτρεπε την εξαίρεση ορισμένων επικουρικών Ταμείων από την ένταξή τους στο ΕΤΕΑ, μετά από σχετική αξιολόγηση και σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2013.

Ακόμη 3 ασφαλιστικοί φορείς, ζήτησαν να εξαιρεθούν από το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο και να μετατραπούν σε επαγγελματικά Ταμεία Ιδιωτικού Δικαίου αλλά «εξαιτίας της οικονομικής και δημογραφικής τους κατάστασης», δεν δόθηκε η σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

Πρόκειται για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και τουριστικών Πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΠΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (ΤΕΑΧ) και το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση.

Τα επαγγελματικά ταμεία, θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 3029/2002, για να λειτουργήσουν ως δεύτερος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος με πρώτο την κοινωνική ασφάλιση και τρίτο τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και μπορούν να χορηγούν παροχές σε είδος ή σε χρήμα που καταβάλλονται περιοδικώς ή εφάπαξ. Η δημιουργία τους είναι προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των ασφαλιζομένων κατά επιχείρηση ή επαγγελματικό κλάδο υπερβαίνει τους 100.

Τα Επαγγελματικά Ταμεία που χορηγούν συντάξεις, λειτουργούν με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ενώ τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν μπορούν να εξαγοραστούν πριν την ηλικία συνταξιοδότησης βάσει των καταστατικών διατάξεων. Οφείλουν υποβάλλουν κάθε χρόνο έως τις 31 Μαρτίου, τα οικονομικά τους στοιχεία στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και μετά το κλείσιμο κάθε οικονομικής χρήσης να αποστέλλουν σε κάθε ασφαλισμένο βεβαίωση καταβολής εισφορών και ειδικό ενημερωτικό δελτίο.

Η νομοθεσία που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση αναμένεται να αναμορφωθεί μέσα στο 2014, σύμφωνα με σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com