Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα εντός Μαρτίου

Με γοργούς ρυθμούς ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα, που θα δίνει περισσότερα κίνητρα στους πολίτες να τακτοποιήσουν ή ακόμη και να νομιμοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα ή αυθαίρετες χρήσεις. Η νέα ρύθμιση αναμένεται μέσα στον Μάρτιο.





Η νέα ρύθμιση προετοιμάζεται καθώς τα τελευταία στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) είναι απογοητευτικά. Όπως δείχνουν, έως τις 20 Φεβρουαρίου, δηλαδή 17 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4014/2011 για τα αυθαίρετα, τα έσοδα από την καταβολή παραβόλων και ειδικού προστίμου είναι μόνο 785 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση προσδοκούσε έσοδα από παράβολα και πρόστιμα περί τα 2 δισ. ευρώ. Τους τελευταίους μήνες, δε, η εισροή εσόδων είναι πολύ μειωμένη.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να δώσει περισσότερα κίνητρα στους πολίτες ετοιμάζει νέες ρυθμίσεις ώστε να δίδεται η δυνατότητα πλήρους νομιμοποίησης σε κτίρια με άδεια, ενώ θα παραμείνει η «τακτοποίηση» για 30 χρόνια στις αυθαιρεσίες μεγάλης κλίμακας.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει κατ' αρχάς να προχωρήσει η κατηγοριοποίηση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Οι βασικές κατηγορίες αναμένεται ότι θα είναι τρεις:

- κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια ή με μεγάλες υπερβάσεις

- αυθαιρεσίες εντός του περιγράμματος νομίμως υφιστάμενων κτιρίων

- μικρές πολεοδομικές παραβάσεις (μπάρμπεκιου, περίφραξη κ.ά.)

Παράλληλα, αναμένεται να προχωρήσει η δημιουργία της «ταυτότητας κτιρίου» που προβλέπεται στον νόμο Μπιρμπίλη για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων (3843/2010) και αποτελεί πάγιο αίτημα και του ΤΕΕ.

Εκεί θα δηλώνονται τακτοποιημένα αυθαίρετα με μικρές παραβάσεις προκειμένου να νομιμοποιηθούν αλλά και όσα έχουν ήδη τακτοποιηθεί είτε με τον 3843/2010 είτε με τον 4014/2011 (μικρές παραβάσεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com