Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ολι Ρεν: Η Ελλάδα έχει το «κλειδί» για έξοδο από την κρίση

Την αναγκαιότητα να συνεχίσει η Ελλάδα να εφαρμόζει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που συμφωνήθηκε πρόσφατα επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν τονίζοντας ότι «τo κλειδί για την έξοδο από την ελληνική κρίση το έχει η ίδια η Ελλάδα».





Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα τις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες της ΕΕ, την περίοδο 2012-2014, ο Όλι Ρεν, ερωτηθείς για την Ελλάδα, απέδωσε τη βαθύτερη από το αναμενόμενο ύφεση της ελληνικής οικονομίας και την υψηλή ανεργία, στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατούσε στη χώρα καθώς και στα μειονεκτήματα εφαρμογής του προγράμματος, σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με τον επίτροπο οικονομίας, συνέβαλε στο αίσθημα φόβου για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και οδήγησε σε εκκροή κεφαλαίων από τη χώρα. Επιπλέον, η μείωση της ανάπτυξης στην ΕΕ είχε αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές.

Ο Όλι Ρεν συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 είχε φτάσει στο 15,6% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η χώρα να απωλέσει την πρόσβασή της στις αγορές.

Σε ερώτηση αν το ελληνικό πρόγραμμα χρειάζεται αναθεώρηση, απάντησε ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει αναθεωρηθεί, βάσει των εξελίξεων, κυρίως σε ό,τι αφορά την ύφεση και υπενθύμισε ότι το χρονοδιάγραμμα για δημοσιονομική προσαρμογή επιμηκύνθηκε κατά δύο επιπλέον χρόνια.

Ο Όλι Ρεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι τόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι όσο και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συμφωνούν ότι δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος.

«Το κλειδί της εξόδου από την ελληνική κρίση συνεχίζει να το έχει η Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, η Βουλή, η διοίκηση και οι αρχές της χώρας πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως το πρόγραμμα, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε πριν από μερικούς μήνες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, ο επίτροπος Ρεν παρέπεμψε στην επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα και μπορεί να αναζητηθεί στην ιστοσελίδα της οικονομικής διέυθυνσης της Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com