Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Επίδομα πείνας για 45.000 ανέργους

Ασπιρίνη για τη μάστιγα της ανεργίας, που ξεπέρασε το 27%, έφθασαν να αποτελούν τα νέα συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα κατάρτισης ανέργων, τα οποία πολυδιαφημίζονται από την κυβέρνηση ως ένα από τα μέσα για την καταπολέμηση της ανεργίας και την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.





Για τους καταρτιζόμενους νέους σε ηλικία ανέργους η ωφέλεια στην τσέπη από τα προγράμματα μεταφράζεται -με ελάχιστες εξαιρέσεις- σε ψίχουλα για όσους μήνες διαρκούν (το πολύ έξι μήνες).

Οι καταρτιζόμενοι λαμβάνουν μόλις 300 έως 340 ευρώ καθαρά το μήνα. Δηλαδή στην ουσία είναι σαν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Ενα από τα συγχρηματοδοτούμενα, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους, προγράμματα του υπουργείου Εργασίας είναι και αυτό της κατάρτισης ανέργων ηλικίας 18 έως 29 ετών που μπαίνει σήμερα σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να αρχίσει η εφαρμογή του εντός του Μαρτίου και να ολοκληρωθεί σε βάθος 3 χρόνων.

Πρόκειται για την υλοποίηση της δράσης «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας» που προσδοκά να καλύψει 45.000 άνεργους αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ (20.000) και ΥΕ-ΔΕ (25.000).

Οπως δηλώνεται στο προσχέδιο, έχει ως στόχο, πέραν της πρακτικής κατάρτισης των ωφελουμένων ανέργων, και την τοποθέτησή τους σε μόνιμες θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

80 ώρες μάθημα

Το πρόγραμμα-μαμούθ για την επαγγελματική κατάρτιση 45.000 ανέργων θα προβλέπει (για όσους τελικά επιλεγούν) 80 ώρες θεωρητικής κατάρτισης σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) αλλά ενδεχομένως και σε ΙΕΚ, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και Κολέγια.

Μετά την ολοκλήρωση της θεωρητικής κατάρτισης θα ακολουθεί πρακτική άσκηση σε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα για πέντε μήνες.

Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι θα κληθούν να εγγραφούν σε «Μητρώα Ωφελουμένων» και εφόσον επιλεγούν βάσει κριτηρίων θα λάβουν τη λεγόμενη «επιταγή εισόδου» στην αγορά εργασίας. Με βάση αυτή, ένας από τους παρόχους του έργου στον οποίο θα υπαχθούν (ΚΕΚ, ΙΕΚ κ.λπ.) θα αναλάβει να τους εκπαιδεύσει θεωρητικά και να τους τοποθετήσει για πρακτική άσκηση σε μια ιδιωτική επιχείρηση.

Οι κλάδοι στους οποίους θα μπορούν να κάνουν την πρακτική τους θα είναι στον τουρισμό, στη ναυτιλία, στην ενέργεια, στις νέες τεχνολογίες, στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στις υπηρεσίες υγείας-κοινωνικής φροντίδας. Παραμένει άξιο απορίας το γιατί αποκλείστηκαν κλάδοι όπως η βιομηχανία ή οι τράπεζες, όπου θα μπορούσαν να υπάρξουν θέσεις πρακτικής κατάρτισης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com