Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα το 2013

Στην πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, χωρίς περιθώρια χαλάρωσης, επιμένει ο Ολι Ρεν, παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ύφεση και την ανεργία για το 2013 και το 2014.





Ο κοινοτικός επίτροπος ισχυρίστηκε ότι ο κύριος λόγος για την ύφεση στην Ελλάδα δεν είναι οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές, αλλά η καθυστέρηση από ελληνικής πλευράς στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ο φόβος που υπήρχε για έξοδο από την Ευρωζώνη.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι επί του παρόντος δεν μπορεί να τεθεί θέμα αναθεώρησης του προγράμματος και ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συμφωνούν ότι δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή της δημοσιονομικής προσαρμογής. Θέση του Ολι Ρεν είναι ότι «το κλειδί για την έξοδο από την κρίση το έχει η ίδια η Ελλάδα» και πως η Κομισιόν παρακολουθεί τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και της Βουλής, επιμένοντας όμως σε πλήρη εφαρμογή του προγράμματος.

Στις προβλέψεις της η Κομισιόν τονίζει ότι φέτος η ύφεση αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,4% από 6,4% το 2012, ενώ ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται το 2014 στο +0,6%. Βέβαια, η Κομισιόν αρνήθηκε να αναγνωρίσει ότι «έπεσε έξω» στις προβλέψεις της, καθώς τον Νοέμβριο του 2012 εκτιμούσε ότι η ύφεση το 2013 θα είναι 4,2%.

Η ίδια διαπίστωση ισχύει και για την ανεργία, για την οποία η Επιτροπή εκτιμά πλέον ότι θα εκτοξευθεί από το 17,7% το 2011 και το 24,7% το 2012 , στο 27% το 2013, όταν τον Νοέμβριο προέβλεπε 24%. Για το 2014 η Κομισιόν προβλέπει ότι η ανεργία θα σκαρφαλώσει στο 25,7 %, ενώ μόλις πριν από τρεις μήνες θεωρούσε ότι θα είναι 22,2%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013 η Ελλάδα θα ξεπεράσει την Ισπανία, που θα έχει ανεργία 26,9%, καταλαμβάνοντας τη θλιβερή πρωτιά στην ΕΕ.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο 4,6% το 2013 από 6,6% το 2012 (5,5% το 2013, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νοεμβρίου) και στο 3,5% το 2014 (4,6% στις φθινοπωρινές προβλέψεις).

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι από 161,6% το 2012 θα αυξηθεί στο 175,6% το 2013 (188,4% σύμφωνα με τις προβλέψεις του φθινοπώρου) και στο 175,2% το 2014 (188,9% εκτιμήσεις Νοεμβρίου). Σχετικά θετική εξέλιξη είναι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος από 1% το 2012 θα εξελιχθεί σε αποπληθωρισμό το 2013 (-0,8%) και το 2014 (-0,4%).

Στην έκθεση η Επιτροπή επισημαίνει ότι ενδεχόμενοι δισταγμοί στην εφαρμογή του προγράμματος, τόσο στον δημοσιονομικό όσο και στον διαρθρωτικό τομέα, μπορεί να αποθαρρύνουν τους επενδυτές και να επηρεάσουν τη ζήτηση. Σημειώνει ότι λόγω της πίεσης που ενδέχεται να ασκηθεί στη ζήτηση κατά το 2013, μπορεί να επηρεαστεί και η απασχόληση.

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια ζήτηση, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το 2013 θα συρρικνωθεί περαιτέρω, καθώς οι επιπτώσεις από το 2012 αλλά και η εν εξελίξει δημοσιονομική προσαρμογή αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,4% το 2013. Μεσοπρόθεσμα, οι επενδύσεις εκτιμάται ότι δεν θα έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και αναμένουν σημάδια ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, η Επιτροπή εκτιμά ότι παρόλο που αναμένεται να αυξηθούν, καθώς η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται, θα επηρεαστούν από τις αδύναμες συνθήκες στο εξωτερικό. Αναμένεται, επίσης, ότι αυτοί οι παράγοντες θα συνεχίσουν να κυριαρχούν για το μεγαλύτερο διάστημα του 2013, κάτι που θα αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από τις θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα. Επιπλέον, η Κομισιόν εκτιμά ότι οι μειώσεις στο ενιαίο κόστος εργασίας, χάρη στις «θαρραλέες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας» αλλά και στην απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, αναμένεται να δημιουργήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας, μόλις ανακάμψει η οικονομία.

Συνεχίζοντας, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και η συνολική σταθεροποίηση της χώρας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή κεφαλαίων αλλά και τη ροή πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, κατά την Επιτροπή η εσωτερική ζήτηση αναμένεται να ενισχυθεί το 2014, λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιονομική σταθεροποίηση που έχει δρομολογηθεί και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επενδυτών.

Σε ό,τι αφορά τη διόρθωση των εξωτερικών ανισορροπιών, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η μεγαλύτερη ευελιξία στις διευθετήσεις των συλλογικών συμβάσεων δημιουργεί προϋποθέσεις για τη μείωση του κόστους εργασίας. Το μισθολογικό κόστος ανά εργαζόμενο αναμένεται να μειωθεί κατά 7% το 2013 και 2% το 2014. Αυτή η βελτίωση, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com