Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Πρωτοβουλίες για να «τρέξει» το ΕΣΠΑ και να μην επιστραφούν κονδύλια

Έξι πρωτοβουλίες για να «τρέξει» το ΕΣΠΑ, να μην επιστρέψει η χώρα μας κονδύλια 1,1 δισ. ευρώ από το Γ΄ΚΠΣ, αλλά και για να πάρει η Ελλάδα περισσότερα κοινοτικά χρήματα κατά την περίοδο 2014-2020 ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης.





Ανάμεσα στα μέτρα που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου είναι ο περιορισμός των υπογραφών κατά 60%, η τοποθέτηση project managers για να βγουν από το κόκκινο 40 από τα 181 έργα προτεραιότητας και η αναθεώρηση προγραμμάτων ώστε περίπου 1 δισ. ευρώ να διατεθούν για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την τόνωση της απασχόλησης των νέων.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι "το κλίμα αλλάζει και αξίζει να διανύσουμε το τελευταίο μίλι", ωστόσο υπογράμμισε πως δεν πρέπει να εφυσηχάζουμε.

Οι έξι πρωτοβουλίες είναι:
1. Επιτάχυνση των ρυθμών απορροφητικότητας. Η Ελλάδα παρουσίαζει υψηλότερους από το μέσο όρο της Ε.Ε. ρυθμούς απορροφητικότητας. Είμαστε στο 45% όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 41%. Επίσης έχουμε πιάσει το φετινό στόχο του ν+3. Ο στόχος για το 2012, σύμφωνα με το μνημόνιο είναι 3,73 δισ. ευρώ. Το πρώτο εξάμηνο αν κι ο στόχος ήταν 1,2 δισ. ευρώ, τελικά απορροφήθηκαν 730 εκατ. ευρώ κι αυτό επειδή μεσολάβησαν οι εκλογές. Ο υπουργός εκτίμησε ότι "μπορούμε να τα καταφέρουμε". Για την επίτευξη μεγαλύτερων στόχων ο υπουργός ανακοίνωσε τα εξής:

Προωθείται νομοθετική ρύθμιση για να αντιμετωπιστούν διαχειριστικά προβλήματα του ΕΤΕΑΝ.
Το Νοέμβριο το ΕΤΕΑΝ θα ανακοινώσει πρωτοβουλίες για τη διοχέτευση 1 δισ. ευρώ στην αγορά.
Έγινε ρύθμιση ώστε να δίνεται προκαταβολή στις κατασκευαστικές εταιρίες που έχουν αναλάβει δημόσια έργα, ακόμη κι αν αυτό δεν προβλέπεται στις συμβάσεις τους.
Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να λειτουργήσει ο εγγυοδοτικός μηχανισμός με κονδύλια του ΕΣΠΑ ώστε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να διαθέσει 1 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2. Απλοποίηση διαδικασιών.

Αλλάζει το σύστημα διαχείρισης πιστώσεων του ΠΔΕ και μειώνονται κατά περισσότερο από 60% οι υπογραφές.
Μειώνονται διαδικαστικά στάδια για την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ (η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνεται άπαξ, η απόφαση ένταξης θα εκδίδεται απευθείας στον τελικό δικαιούχο, αυστηρή τήρηση των προθεσμιών από τις διαχειριστικές αρχές)
Θέσπιση παραβόλου, που θα υποχρεώνονται να πληρώνουν όσοι ανάδοχοι θέλουν να προσφύγουν κατά των διαδικασιών διαγωνισμών. Σκοπός είναι να αποτρέπονται οι προσφυγές.
Επανεξέταση του θεσμού του "υπολόγου" με την καθιέρωση ηλεκτρονικών πληρωμών.
Προωθείται η ηλεκτρονική υπογραφή εγγράφων που αφορούν το ΕΣΠΑ.

3. Αναθεώρηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007 -2013. Το υπουργείο Ανάπτυξης υπέβαλε προτάσεις για την αναθεώρηση και η Κομισιόν αναμένεται να αποφασίσει μέσα στον Νοέμβριο. Περικόπτονται τα προγράμματα της διοικητικής μεταρρύθμισης και μεταφέρονται 82 εκατ. ευρώ στην "ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού" και της ψηφιακής σύγκλισης από όπου κόβονται 300 εκατ. ευρώ για να πάνε στην "Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα". Γίνεται εσωτερική ανακατανομή πόρων στα ΠΕΠ ώστε 500 εκατ. ευρώ να πάνε στην προκήρυξη του προγράμματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και 330 εκατ. ευρώ για το εγγυοδοτικό ταμείο των μικρομεσαίων.

4. Παρακολούθηση των 181 έργων προτεραιότητας. Τα έργα αυτά είναι προϋπολογισμού 11,5 δισ. ευρώ. Θα εγκατασταθούν project managers σε περίπου 40 έργα, τα οποία είναι στο "κόκκινο". Δεκατρία έργα ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του 2012 και άλλα 50 θα έχουν ολοκληρωθεί στην επόμενη διετία.

5. Διάσωση ημιτελών έργων της περιόδου 2000 - 2006. Η Ελλάδα έπρεπε να επιστρέψει για 450 έργα που έπρεπε να τελειώσουν στις 30 Σεπτεμβρίου 800 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό αυτό αποφεύχθηκε. Συνεχίζεται η προσπάθεια για την επόμενη ομάδα 440 έργων τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν στις 30 Μαρτίου. Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι τα χρήματα αυτά είναι 2,2 δισ. ευρώ και έχουν διασωθεί τα 1,1 δισ. ευρώ.

6. Διαπραγμάτευση της επόμενης περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η Ευρ. Επιτροπή πέρυσι είχε παρουσιάσει πρόταση με την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει 12 δισ. ευρώ αντί 20 δισ. ευρώ, (-40%) κοινοτικά κονδύλια. Ωστόσο, αυτό είχε γίνει με βάση τα δεδομένα του 1999. Ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για σκληρές διαπραγματεύσεις, που κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο ίδιος έχει καλέσει για το θέμα αυτό τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν. Θα έλθει στις 18 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Ο υπουργός Ανάπτυξης, σημείωσε ότι "η Ευρώπη δεν μπορεί να μιλά για νέο σχέδιο Μάρσαλ και τελικά να προωθεί λιγότερα κονδύλια για τη χώρα μας". Υπενθύμισε ακόμη πως το θέμα ετέθη και στη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία έδειξε την κατανόησή της για τις θέσεις της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com