Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Η κρίση μπορεί να ωθήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία έως 4,5 τρισ. δολ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να αναγκαστούν να πωλήσουν στοιχεία ενεργητικού ύψους τουλάχιστον 2,8 τρισ. δολαρίων μέσα σε δύο χρόνια (από το γ' τρίμηνο του 2011 μέχρι το τέλος του 2013), εάν η πολιτική ηγεσία της Eυρωζώνης δεν αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση χρέους. Μάλιστα, το ποσό θα μπορούσε να αγγίξει έως και τα 4,5 τρισ. δολάρια εάν η κρίση οξυνθεί, δήλωσε το ΔΝΤ.




«Εκτιμούμε ότι οι καθυστερήσεις στην επίλυση της κρίσης έχουν αυξήσει το αναμενόμενο μέγεθος μείωσης των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών», επεσήμανε το Ταμείο σε κείμενο υπό τον τίτλο «Έκθεση Παγκόσμιας Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας», που εκδίδει ανα εξάμηνο.

Στην προηγούμενη αντίστοιχη έκθεσή του, τον Απρίλιο, το ΔΝΤ υποστήριζε ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρωζώνης πρέπει να σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης κρατικού χρέους, ενώ στην έκθεση Οκτωβρίου καθιστά σαφές ότι «απαιτείται πλέον μεγαλύτερη ταχύτητα» στην κατεύθυνση αυτή.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη συνιστά μια πολύ σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, πλήττοντας καίρια την εμπιστοσύνη σε αυτό.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση, σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία μεταφοράς κεφαλαίων από χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, προς περισσότερο οικονομικά σταθερές χώρες ή και εκτός ευρωζώνης.

«Η φυγή κεφαλαίων και ο κατακερματισμός της αγοράς υπονομεύουν τα θεμέλια της Ένωσης, τη συνοχή των αγορών και την αποτελεσματικότητα της κοινής νομισματικής πολιτικής», προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Η κρίση της ευρωζώνης παραμένει η κυριότερη απειλή στην παγκόσμια χρηματοποικονομική σταθερότητα, εκτιμά το ΔΝΤ, το οποίο παροτρύνει τους φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρώπης να εμβαθύνουν τους οικονομικούς και δημοσιονομικούς δεσμούς εντός της Ευρωζώνης, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com