Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

«Εως 18 Οκτωβρίου υλοποιήστε όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις»

«Πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο», σχολίαζαν αργά χθες το βράδυ υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αφού είχε ολοκληρωθεί ο κύκλος συζήτησης στο Eurogroup για την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «δύσκολη συζήτηση», αλλά υπογραμμίζοντας πως «η ελπίδα παραμένει ζωντανή».





Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα, που ενημέρωσε χθες το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, εμφανίστηκε θετική για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του αργά χθες το βράδυ ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός, τονίζοντας ωστόσο πως έως τις 18 Οκτωβρίου η Ελλάδα πρέπει να έχει ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης. Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε παράλληλα εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις της κυβέρνησης αλλά και από την προθυμία που επιδεικνύει για μεταρρυθμίσεις, σπεύδοντας να καταστήσει σαφές πως το Eurogroup είναι σε ετοιμότητα να συνεδριάσει εκ νέου αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας για την Ελλάδα.

Πάντως ορισμένα κράτη-μέλη, κυρίως από τον κοινοτικό Βορρά, άσκησαν χθες το βράδυ στο Eurogroup έντονη κριτική για τις καθυστερήσεις που καταγράφει η Ελλάδα στην υλοποίηση συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, βαραίνοντας το κλίμα στη συνεδρίαση, με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να λέει χαρακτηριστικά πως «έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας». Ιδιαίτερα επικριτικός φέρεται να εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε: «Ήταν γενικά δύσκολος», λέει υψηλόβαθμη πηγή που συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Το πλαίσιο που διαμορφώνεται καθιστά δύσκολη τη λήψη αποφάσεων για την Ελλάδα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 - 19 Οκτωβρίου, αν και η ένταξη της Ελλάδας στη συγκεκριμένη ατζέντα θα ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο για την ελληνική πλευρά. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα το πιθανότερο είναι η λήψη απόφασης για αποδέσμευση της δόσης να μετατεθεί για το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου ή σε κάποια άλλη έκτακτη συνεδρίασή του, ώστε να γίνει η εκταμίευση εντός του Νοεμβρίου, μήνα έως και τον οποίο, όπως υποστηρίζει η Αθήνα, αντέχουν τα ταμειακά μας διαθέσιμα. Από τη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να αναμένεται ισχυρή πολιτική δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών για έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας.

Ο Βορράς
Στο επίκεντρο της κριτικής που δέχθηκαν χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων Π. Τσακλόγλου βρέθηκαν κυρίως οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες μαζί με τα μέτρα των 13,5 δισ. που πρέπει να οριστικοποιηθούν με την τρόικα τις επόμενες μέρες, συνιστούν προαπαιτούμενο για να δοθεί το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Στο θέμα της ανταγωνιστικότητας άλλωστε επέλεξε να αναφερθεί και η Α. Μέρκελ λίγες ώρες πριν από την άφιξη της στην ελληνική πρωτεύουσα διαμηνύοντας πως Ε.Ε. και Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνουν ή να γίνουν ανταγωνιστικές και διευκρινίζοντας ότι στο πνεύμα αυτό θα διεξαχθούν οι σημερινές συνομιλίες στην Αθήνα.

Μάχη με τον χρόνο
Κεντρική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η κρίσιμη δόση των 31, 5 δισ. ευρώ να εισρεύσει στην Ελλάδα εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Νοεμβρίου.

Τα χρονοδιαγράμματα ωστόσο είναι ασφυκτικά, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα των 13,5 δισ. για τη διετία 2013 ? 2014. Στη συνέχεια θα πρέπει η τρόικα να συντάξει τη νέα της έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία θα αποτελέσει τη βάση αφενός για την απόφαση αποδέσμευσης των 31,5 δισ. αφετέρου για τις όποιες αποφάσεις επίκεινται σχετικά με μια νέα συνολική διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος.

Δηλώσεις
Το κλίμα που κυριάρχησε χθες επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση εκτίμησε πως στη χθεσινοβραδινή συζήτηση δεν θα προέκυπταν σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα. Ερωτηθείς πάντως για το εάν θα πρέπει να περιμένουμε σύντομα απόφαση για την Ελλάδα περιορίστηκε να πει πως «η ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ». Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, τάχθηκε υπέρ της χορήγησης επιπλέον χρόνου στην Ελλάδα, εάν αυτό δεν προϋποθέτει τη χορήγηση «πολύ περισσότερων κεφαλαίων», υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα κάνει πολλές προσπάθειες και τα πράγματα στη χώρα είναι πολύ δύσκολα.

«Δύσκολος ο Σόιμπλε»
Ενδεικτική της σκληρής στάσης που φέρεται να κράτησε χθες το βράδυ ο Γερμανός υπουργός Β. Σόιμπλε ήταν η τοποθέτησή του κατά την προσέλευσή του στο Eurogroup. Ο κ. Σόιμπλε επιχείρησε να χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών για τη σημερινή επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα.

H Γερμανίδα καγκελάριος δεν είναι η τρόικα, δήλωσε χαρακτηριστικά, και διευκρίνισε πως η αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί η καγκελάριος στη χώρα. «Η Γερμανία κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα στον δύσκολο δρόμο της. Αλλά η τρόικα έχει τη δική της δουλειά. Πρέπει να αξιολογήσει εάν η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το δεύτερο πακέτο στήριξης. Εάν η τρόικα αναφέρει κάτι τέτοιο, τότε έχουμε τους όρους για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αλλά αυτό δεν βρίσκεται στην ατζέντα της επίσκεψης στην Αθήνα», είπε.

Σκληρή «γραμμή» κράτησε και ο Ολλανδός ομόλογός του, δηλώνοντας πως η Ελλάδα πρέπει να βρει τρόπο να βγει από την κρίση με μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση και αυτό δεν γίνεται από άλλες χώρες, πρέπει να το κάνουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Όπως είπε περιμένει την έκθεση της τρόικας και δεν πρέπει να προτρέχουμε, ενώ τόνισε πως όλα εξαρτώνται από την Ελλάδα. «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδό τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσο η Ελλάδα τηρεί τους όρους», δήλωσε, από την πλευρά της, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μ. Φέκτερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com