Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Πετραδάκι - πετραδάκι το χτίσιμο του αφορολόγητου

Η περικοπή των υποχρεωτικών αποδείξεων που «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο, η καθιέρωση ενός ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% και τεκμήρια προσδιορισμού εισοδήματος για το σύνολο των φορολογουμένων είναι τα νέα στοιχεία του φορολογικού νομοσχεδίου, που δίνεται στη δημοσιότητα εντός της εβδομάδας.


Οι τελευταίες αποφάσεις λαμβάνονται εντός των ημερών από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο βρίσκεται σε μαραθώνιες συσκέψεις, προκειμένου να αποσαφηνίσει τις διατάξεις του φορολογικού και να προλάβει να δημοσιοποιήσει το νομοσχέδιο την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Και επειδή υπήρξε καθυστέρηση, οι επιτελείς της οδού Νίκης αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να δώσουν το σύνολο του σχεδίου νόμου και όχι τμηματικά, όπως είχε ειπωθεί αρχικώς, ώστε να προλάβουν να το περάσουν από τη Βουλή μέχρι το Πάσχα.

Οι πιο καίριες διατάξεις του φορολογικού συνοψίζονται σε «26» σημεία και αφορούν:

1. Ενιαία τιμαριθμοποιημένη ανά διετία φορολογική κλίμακα, με υπερδιπλάσιο αριθμό κλιμακίων (ήτοι 9 από 4) και συντελεστές από 18% έως 45% (εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ). Το όριο των ελαφρύνσεων τοποθετείται στα 40.000 ευρώ.

2. Χτίσιμο του αφορολογήτου με αποδείξεις. Καθιερώνεται κλίμακα αποδείξεων, βάσει της οποίας για εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτούνται αποδείξεις, για εισόδημα 6.001 -12.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσων με το 10% του εισοδήματος και για το υπόλοιπο τμήμα του εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ απαιτείται το 20% σε αποδείξεις. Επί παραδείγματι, φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ θα προσκομίζει αποδείξεις 3.000 ευρώ αντί 6.000 ευρώ, που ήταν το αρχικό σχέδιο, και το οποίο εγκαταλείφθηκε λόγω έντονων κοινωνικών αντιδράσεων.

Ποινή 10% αντιμετωπίζουν όσοι δεν προσκομίσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, αλλά και μπόνους 10% για όσους προσκομίσουν επιπλέον αποδείξεις και μέχρι 15.000 ευρώ.

Αναγνωρίζονται αποδείξεις από κάθε είδους δαπάνες (σουπερμάρκετ, μανάβης, οπωροπώλης, φούρνος, εμπορικό κατάστημα, διόδια, κοινόχρηστα, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, φαρμακεία, συνεργεία αυτοκινήτων κ.λπ.), πλην αγαθών που αποτελούν τεκμήριο (αυτοκίνητα, ακίνητα κ.λπ.), λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.), τηλεπικοινωνίες (σταθερά και κινητά), εισιτήρια μεταφορικών μέσων (λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα κ.λπ).

Ενώ λογίζονται μετά το αφορολόγητο οι ισχύουσες δαπάνες (ιατρικά, φροντιστήρια, ασφάλιστρα, εισφορές, ενοίκια, τόκοι, αμοιβές δικηγόρων κ.λπ.).

Σε φάκελο, αν ζητηθούν

Οι αποδείξεις θα υποβληθούν με κλειστό φάκελο στην εφορία, όταν ζητηθούν, στην περίπτωση του δειγματοληπτικού ελέγχου, καθώς από του χρόνου θα είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονικές όλες οι δηλώσεις.

3.Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, πλην τόκων καταθέσεων και κρατικών ομολόγων.

4.Επανεξέταση περίπου 1.000 φοροαπαλλαγών, των οποίων η πλειονότητα καταργείται, και δη οι χαριστικές. Εξαιρούνται μόνο όσες αφορούν ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες (ανάπηροι, πολύτεκνες, αποζημίωση από απόλυση κ.λπ.).

5.Αντικατάσταση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Προβλέπεται αφορολόγητο 400.000 ευρώ και συντελεστές από 0,1% μέχρι και 2% για πολύ μεγάλης αξίας περιουσίες άνω των 5 εκατ. ευρώ. Δυνατότητα αναπροσαρμογής της κλίμακας σε κάθε αύξηση των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες διερευνάται να αυξηθούν εντός του έτους.

6. Φόρος μεταβίβασης ακινήτων και σε περίπτωση μεταβίβασης μετοχών ή εταιρικών μεριδίων εταιρειών κατοχής και εκμετάλλευσης ακινήτων.

Πενταπλασιασμός για off shore

7.Πενταπλασιασμός φόρου για τις off shore, στο 15% (10% αρχικό σχέδιο) από 3%. Αναζητείται το σύστημα ελέγχου μέσω αυτών που εφαρμόζουν σε άλλες χώρες.

8.Φορολόγηση ακίνητης περιουσίας και εισοδήματος από ακίνητα της Εκκλησίας.

9. Τεκμήρια προσδιορισμού εισοδήματος για όλους τους φορολογούμενους πλην συνταξιούχων. Το ακριβές σύστημα και το ύψος των τεκμηρίων εξετάζονταν σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Τα σενάρια που συζητούσαν ήταν η επιβολή ενός ελάχιστου εισοδήματος 5 ευρώ ανά τ.μ. (3 ευρώ για δευτερεύουσα) ή η διατήρηση του ισχύοντος συστήματος υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος της ιδιοκατοίκησης με βάση την αντικειμενική αξία και συγκεκριμένα στο 3,5-4% αυτής. Στα αυτοκίνητα ενεργοποιούνται τα τεκμήρια ανεξαρτήτως κυβισμού, όπως και στις μοτοσικλέτες, τα αεροπλάνα και τα σκάφη αναψυχής. Τεκμήρια θα αποτελούν οι οικιακές βοηθοί, τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, τα κινητά μεγάλης αξίας (πιθανότατα άνω των 10.000 ευρώ), πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, δάνεια για αγορά αγαθών (καταναλωτικών και μη) και πισίνες. Ενώ θα αποτελεί εισόδημα του χρήστη (διευθύνων σύμβουλος) και το κόστος συντήρησης αυτοκινήτων, ακινήτων και άλλων παροχών σε είδος, που σήμερα χρεώνεται στην επιχείρηση.

10. Καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες», δηλαδή χωρίς αφορολόγητα όρια και εξαιρέσεις, ακόμη και για την πρώτη κατοικία.

11. Σύνταξη περιουσιολογίου εντός εξαμήνου, με ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων. Εξαιρούνται τραπεζικές καταθέσεις και ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου.

12. Λογιστικό σύστημα φορολόγησης των προσωπικών εταιρειών και των ελευθέρων επαγγελματιών (ταξί, φορτηγά, ΚΤΕΛ, ενοικιαζόμενα κ.λπ.).

13. ΦΠΑ σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, πλην γιατρών.

14. Κίνητρα αυτοελέγχου για μικρές επιχειρήσεις.

15.Βάσει της κλίμακας η φορολόγηση (ουσιαστικά με συντελεστή 40% ή 45%) μερισμάτων και διανεμόμενων κερδών, καθώς και η υπεραξία από βραχυχρόνια αγοραπωλησία μετοχών (με αναγνώριση ζημιών). Και σταδιακή μείωση στο 20% από 25% για μη διανεμόμενα κέρδη.

Φόρος 90% στα τραπεζικά μπόνους

16. Φορολόγηση 90% των μπόνους στις τράπεζες.

17. Κίνητρο επαναπατρισμού κεφαλαίων με φόρο 5% επί αξίας κεφαλαίου, αλλά και απλής δήλωσης κεφαλαίων που θα παραμείνουν στο εξωτερικό, με φόρο 8%.

18. Φορολογικά πιστοποιητικά επιχειρήσεων από ορκωτούς ελεγκτές.

19. Μέσω επαγγελματικών λογαριασμών τραπεζών οι επιχειρηματικές συναλλαγές από 1.1.2011.

20. Ηλεκτρονική τιμολόγηση και διακίνηση τιμολογίων μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου, από 1.1.2011 για συναλλαγές άνω 3.000 ευρώ.

Επιταγές για πάνω από 1.500 ―

21. Συναλλαγές άνω 1.500 ευρώ χωρίς μετρητά από 1.1.2011.

22. Ταμειακές μηχανές παντού, όπως πρατήρια καυσίμων, περίπτερα, ταξί, πωλητές λαϊκών αγορών κ.λπ.

23. Συστήνονται δύο επιτροπές. Η μία για τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και η άλλη για τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος.

24. Προωθείται η άμεση απονομή δικαιοσύνης σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, αντί να χρονίζουν οι φορολογικές υποθέσεις.

25. Υλοποιούνται παρεμβάσεις ως προς την ηλεκτρονική διακυβέρνηση από τη σύνδεση των επιχειρηματικών λογαριασμών με τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μέχρι την πιστοποίηση λογιστικών γραφείων.

26. Υποχρεωτική η έκδοση φορολογικών πιστοποιητικών για μεγάλες επιχειρήσεις από ορκωτούς ελεγκτές. Σ' αυτό αντιτίθεται οι οικονομολόγοι και ζητούν να εκδίδουν οι ίδιοι τα πιστοποιητικά, καθώς φέρουν και την ευθύνη για τις εργασίες που εκτελούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com