Διπλό μήνυμα προς την τρόικα να μην υποβαθμίζει τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και προς το εσωτερικό για την έλλειψη πολιτικής σταθερότητας που φοβίζει τις αγορές και για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απηύθυνε ο πρωθυπουργός, μιλώντας το απόγευμα στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Ο Αντώνης Σαμαράς, αφού αναγνώρισε ότι η πίεση από την τρόικα είναι μεγάλη καθώς είναι η τελευταία διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, επιτέθηκε στους δανειστές, τονίζοντας ότι έχουν κάνει επανειλημμένα λάθη στο παρελθόν στον τρόπο υπολογισμού των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα, για δεύτερη χρονιά, θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και το 2015 θα έχει μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, επιτυγχάνοντας δημοσιονομική ισορροπία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι χάρη στις μεταρρυθμίσεις που θα συνεχιστούν θα βγούμε από την κρίση και θα χαράξουμε την επόμενη ημέρα.
Πρόσθεσε ότι «δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε σωστό να λένε κάποιοι ότι δεν κάναμε πολλά, ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό». Οπως τόνισε η κατάσταση είναι οριακή και η πίεση ασφυκτική επειδή βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, εν αναμονή της απάντησης της Τρόικα αλλά και την αγωνία για την τελική έκβαση.
Το μήνυμα προς την τρόικα ήταν σαφές:
««Ορισμένες απαιτήσεις τις δεχθήκαμε. Αλλες γιατί είναι λογικές, άλλες γιατί τις αντέχει η οικονομία μας. Αλλά το να αναθεωρήσουμε τις 100 δόσεις ή να αυξήσουμε τον ΦΠΑ φάρμακα ή να μειώσουμε τις συντάξεις, όλα αυτά θα ήταν καταστροφή για την οικονομία» επεσήμανε. Τώρα που διαπραγματευόμαστε έχουν τεθεί όροι για αύξηση φόρων και μείωση εισοδημάτων. Τις απορρίψαμε. Οι εταίροι προβλέπουν δημοσιονομικό κενό, που δεν επαληθεύεται. Το 2013 και 2014 μας ζητούσαν νέα περιοριστικά μέτρα που αρνηθήκαμε να πάρουμε. Αν είχαμε πάρει τα μέτρα που μας ζητούσαν δεν θα βρισκόμασταν σήμερα στο στάδιο της ανάπτυξης. Μας ζητούν περιοριστικά μέτρα που θα αναχαιτίσουν την ανάπτυξη.
Τώρα η πίεση είναι μεγαλύτερη γιατί είναι η τελευταία αξιολόγηση. Ξεκαθαρίσαμε ότι αυτά δεν πρέπει και δεν μπορούν να γίνουν αλλά αν πέσουμε έξω στα μέσα τις χρονιάς θα πάρουμε διορθωτικά μέτρα. Άλλες απαιτήσεις τις δεχθήκαμε γιατί τις αντέχει η οικονομία και άλλες γιατί είναι λογικές αλλά η μείωση των δόσεων ή η μείωση των συντάξεων θα ήταν μήνυμα καταστροφής.
Τόσο στην δημοσιονομική προσαρμογή όσο και στις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα έκανε πολλά. Δεν δέχομαι να μου λένε ότι δεν έχουν γίνει πολλά, κανείς δεν δικαιούται να υποβαθμίζει τις προσπάθειες ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό. Αυτό που θα κρίνει όμως την έκβαση της εθνικής προσπάθειας είναι η πολιτική σταθερότητα. Αυτή την σταθερότητα κανείς δεν δικαιούται στο εσωτερικό να την υπονομεύσει αλλά ούτε και στο εξωτερικό δικαιούται κανείς να την επικαλείται.
Παράλογες και αδικαιολόγητες πιέσεις δεν θα δεχθώ. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να φέρεται όπως μας φέρονταν πριν από δύο και τέσσερα χρόνια. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, τα δημοσιονομικά έχουν εξυγιανθεί, οι μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει, η ανάκαμψη έχει επιτευχθεί» ανέφερε ο πρωθυπουργός ενώ απευθυνόμενος προς την τρόικα είπε ότι «είμαστε έτοιμοι για συμφωνία».
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι αν θα συνεχιστεί η πολιτική σταθερότητα. «Αλλά και όλοι αναρωτιούνται: Θα συνεχίσει δρόμο σταθεροποίησης ή θα κατρακυλήσουμε πίσω στα ελλείμματα; Ολοι αγωνιούν αν θα καταφέρουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους επόμενους μήνες. Αν όχι, θα πάμε σε εκλογές και αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες επιστροφής στα ελλείμματα» υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον Α. Σαμαρά αυτό είναι που ανησυχεί, η συνέχιση ή όχι της πολιτικής σταθερότητας και επικαλέστηκε την συμπεριφορά αγορών και επενδυτών. «που έχουν αποφασίσει να επενδύσουν σε μια χώρα που έχει όλα τα προσόντα να κάνει την μεγάλη άνοδο στην ανάπτυξη» όπως σημείωσε.
Επιτέθηκε ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται με το να διώχνεις τους επενδυτές και να ακυρώνεις τις ιδιωτικοποιήσεις και επανέλαβε δύο φορές στην ομιλία του ότι η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα μας ευθύνεται για την κατάσταση στις αγορές.
Εδωσε μάλιστα έμφαση στην επερχόμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας πως «αν καταφέρουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Αν όχι, θα αυξηθούν οι πιθανότητες εκτροχιασμού».
Τρεις ήταν οι προτεραιότητες μου από την στιγμή που ανέλαβα, είπε ο κ. Σαμαράς:
- Πρώτον να αναχαιτιστεί η άνοδος της ανεργίας και η ύφεση. Αυτό ήδη έχει αρχίσει και συμβαίνει. Αυτό όμως σημαίνει ότι κάνουμε μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις και προσελκύουμε επενδύσεις. Οι ιδιωτικοποιήσεις παρά τα εμπόδια προχωρούν. Μόλις προχθές άνοιξαν οι προσφορές για την ιδιωτικοποίηση των 14 αεροδρομίων της χώρας που θα φέρουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Ήδη το 95% των φορολογικών δηλώσεων γίνονται ηλεκτρονικά. Αλλάξαμε τα πάντα στην αγορά εργασίας, δεν μας ενδιαφέρει μόνο ο κατώτατος μισθός αλλά το σύνολο των μισθών. Η απασχόληση δεν αποφασίζεται με διατάγματα αλλά από τις επενδύσεις. Δεν είναι ανάπτυξη να διώχνεις τους επιχειρηματίες.
- Δεύτερο να μειώσουμε το χρέος και να αποκαταστήσουμε την βιωσιμότητά του. Στο θέμα του χρέους έγινε κάτι χωρίς προηγούμενο. Κουρέψαμε 105 δισ. χρέους, περισσότερο ποσοστό από όσο έχει καταφέρει οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. Ακόμη περιορίσαμε το κόστος δανεισμού. Το 2009 πληρώναμε 13,5 δισ. ευρώ σε τόκους, σήμερα πληρώνουμε μόλις 5,5 δισ. σε τόκους και αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Τον Απρίλιο που μας πέρασε βγήκαμε στις αγορές δύο χρόνια νωρίτερα και οι αγορές υποδέχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα γιατί θεωρούσαν βιώσιμο το χρέος. Σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική. Τα spreads ανέβηκαν πολύ τους τελευταίους μήνες. Γιατί συνέβη αυτό; Όλοι οι οίκοι αξιολόγησης επικαλούνται την ίδια αιτία, την πολιτική αβεβαιότητα. Όλοι μιλάνε για μεγάλες επιτυχίες αλλά όλοι αναρωτιούνται αν θα συνεχίσει η Ελλάδα τον δρόμο της ή θα γυρίσει στα ελλείμματα. Όλοι αγωνιούν αν θα εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν δεν το καταφέρουμε θα οδηγηθούμε σε εκλογές και αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες εκτροχιασμού της χώρας. Αν εκλέξουμε Πρόεδρο και απομακρυνθεί ο κίνδυνος εκτροχιασμού θα αυξηθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Είναι όμως βιώσιμο το χρέος; Η απάντηση έρχεται από τις αγορές: ναι το χρέος είναι βιώσιμο. Όταν όμως κάποιοι επιμένουν ότι δεν είναι βιώσιμο στέλνουν μήνυμα στις αγορές να μην δανείζουν την Ελλάδα. Αν όμως δεν σε δανείζουν οι αγορές αυτό θα οδηγήσει ξανά στα μνημόνια. Αυτό θέλουν κάποιοι γιατί πολιτικά δεν υπάρχουν χωρίς μνημόνια. Η κυβέρνηση επιθυμεί ακριβώς το αντίθετο, να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να περάσουμε στην επόμενη ημέρα.
Εφόσον ξεπεράσουμε την πολιτική αβεβαιότητα μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές και όχι από τους δανειστές μας πολύ περισσότερο αν μας δώσουν και την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Ασφαλώς η Ελλάδα θα τηρεί τους στόχους της, κανείς δεν θέλει να επιστρέψει η χώρα στα ελλείμματα και οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.
Θέλουμε μία νέα συμφωνία που θα μας επιτρέψει να προγραμματίσουμε μελλοντικά την μείωση των φορολογικών συντελεστών
Η σταδιακή μείωση των φόρων είναι η τρίτη μου προτεραιότητα χωρίς να διακινδυνεύσουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους. Αυτό είναι δυνατόν σε συνθήκες ανάπτυξης που ήδη άρχισε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς έκανε σύντομη αναδρομή λέγοντας:
«Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βρέθηκε σε δοκιμασία, όλες οι σταθερές του εθνικού μας βίου κλονίστηκαν, η θέση μας στο ευρώ η ευημερία μας, οι προοπτικές της χώρας. Φυσικά δεν φθάσαμε τυχαία σε αυτό το σημείο. Είχαμε μάθει να ζούμε με δανεικά και κάποιοι νόμιζαν ότι θα μπορούσαμε να ζούμε για πάντα με δανεικά και κάποιοι ακόμη νομίζουν ότι μπορούμε να γυρίσουμε στο ίδιο σημείο αλλά κάνουν λάθος.
Σήμερα αλλάζουμε εκείνα που μας οδήγησαν στην κρίση και αντιδρούν εκείνοι που δεν θέλουν την στροφή της Ελλάδας στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη. Η κοινωνία όμως ανακάλυψε με οδυνηρό τρόπο ότι χωρίς ανταγωνιστικότητα δεν υπάρχει ανάπτυξη, ευημερία και εν τέλει εθνική αξιοπρέπεια. Εκείνοι που αγωνίζονται με νύχια και δόντια να κρατηθούμε στο χθες το μόνο που μπορούν να πουν είναι για την μιζέρια της κρίσης, για την άνοδο της ανεργίας και την μείωση του ΑΕΠ. Μέχρι εκεί πηγαίνει η ανάλυσή τους απλώς περιγράφουν αυτά που ξέρουμε αλλά δεν μας λένε τίποτε για το πως θα βγούμε από αυτήν. Δεν λένε τίποτε και δεν αναγνωρίζουν όλα αυτά που πετύχαμε και μας οδηγούν στην έξοδο από την κρίση. Παραλείπουν να πουν ότι ήδη μπήκαμε στην ανάκαμψη ότι την επόμενη χρονιά θα έχουμε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Ξεχνάνε ότι από τα μέσα της φετινής χρονιάς η ανεργία μειώθηκε στο 25% και συνεχίζει να πέφτει. Λένε ότι το χρέος εκτοξεύτηκε στο 176% του ΑΕΠ αλλά ξεχνούν ότι σαν απόλυτο μέγεθος υποχωρεί για δεύτερη συνεχή χρονιά και ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πέσει μόλις αυξηθεί το Προϊόν. Ξεχνούν ότι η χώρα ζει με πρωτογενή πλεονάσματα. Για δεύτερη χρονιά υπερβαίνουμε τον στόχο και του χρόνου θα πετύχουμε 3% καλύπτοντας ακόμη και τις πληρωμές σε τόκους και θα πετύχουμε δημοσιονομική ισορροπία. Ξεχνούν ότι η Ελλάδα πέτυχε να μηδενίσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».
Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου