Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Ποιες είναι οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων στις γιορτές των Χριστουγένων

Αγοραστές της... τελευταίας στιγμής αποδεικνύονται οι Έλληνες στις Χριστουγεννιάτικες αγορές τους, καθώς το 60% περιμένει την τελευταία εβδομάδα πριν από τις γιορτές για να ξεκινήσει τα ψώνια του.




Οπως αποκαλύπτει έρευνα της Mastercard για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές σε Ευρώπη (και Ελλάδα) οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αφήσουν τα ψώνια για την τελευταία στιγμή (34%) σε σχέση με τις γυναίκες (27%), ξεκινώντας το νωρίτερο μόλις μία εβδομάδα πριν. Είναι ενδιαφέρον ότι απ' αυτούς που είπαν ότι έχουν λάβει ένα απρόσωπο δώρο ( 45%), σχεδόν ένας στους τρεις (28%) πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι αγαπημένοι τους άφησαν την αγορά του δώρου για την τελευταία στιγμή.

Ποιο είναι το κεντρικό συμπέρασμα; «Αν θέλετε να δείξετε ότι νοιάζεστε και να αποφύγετε τους καυγάδες την περίοδο των γιορτών, τότε σκεφτείτε λίγο περισσότερο, πριν αγοράσετε τα δώρα σας».
Ποιες είναι οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων στις γιορτές των Χριστουγένων - Αποκαλυπτική έρευνα

Οπως προέκυψε, το 1/3 των Ευρωπαίων πιστεύει ότι τα μετρητά είναι ένα προσβλητικό δώρο και δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος. Τόσο που 1 στους 10 υποστηρίζει ότι αυτό θα ήταν αιτία για καυγά με ένα αγαπημένο πρόσωπο.

Προτιμούν τα προσωπικά δώρα που έχουν επιλεγεί με σκέψη κι ενδιαφέρον

Η πανευρωπαϊκή μελέτη της MasterCard διεξήχθη σε πάνω από 15.000 ανθρώπους σε 17 χώρες, για να δείξει τι μας αρέσει και τι απεχθανόμαστε όσον αφορά στα δώρα και, όταν τα λαμβάνουμε και όταν τα προσφέρουμε. Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι Ευρωπαίοι προτιμούν να προσφέρουν και να λαμβάνουν δώρα από τους αγαπημένους τους που να είναι επιλεγμένα αποκλειστικά γι' αυτούς (46%) και με προσωπικό νόημα (44%). Στην κορυφή των προτεραιοτήτων όσον αφορά στα δώρα, είναι η κατανόηση του τι πραγματικά θέλουν οι άλλοι (87%) και το να δείχνουν ενδιαφέρον (86%).
Ποιες είναι οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων στις γιορτές των Χριστουγένων - Αποκαλυπτική έρευνα

Όταν δεν αφιερώνουμε χρόνο και σκέψη, η ενοχή μας καταβάλλει: Ένας στους τέσσερις μετάνιωσε για ένα δώρο που προσέφερε, γιατί δεν έβαλε αρκετή σκέψη σ' αυτό. Το 45%, σχεδόν οι μισοί, που λένε ότι έχουν λάβει ένα απρόσωπο δώρο, έχουν επίσης απογοητευτεί. Φαίνεται ότι η σκέψη είναι η πιο σημαντική επένδυση που κάνει κάποιος, όταν αγοράζει ένα δώρο, με το 97% να πιστεύει ότι το κόστος του δώρου που παίρνει από ένα αγαπημένο του πρόσωπο δεν έχει καμία σημασία.

Πόσο νωρίς ξεκινάμε;

Η μελέτη ρίχνει φως και στο πόσο νωρίτερα ξεκινάμε τα ψώνια των εορτών. Παρόλο που το 1/3 των καταναλωτών (32%) ξεκινάει έναν μήνα νωρίτερα, σχεδόν οι μισοί (45%) παραδέχονται ότι ξεκινούν να ψάχνουν για δώρα μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα ή την τελευταία στιγμή.

Tα συμπεράσματα για τους εμπόρους

Αξιοποιώντας την έρευνα, οι έμποροι μπορούν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους το 2015, προτρέποντας τους πελάτες τους να επιλέγουν προσωπικά δώρα και να σκέφτονται προσεκτικά, όταν ψωνίζουν, ειδικά την εορταστική περίοδο. Έτσι, θα εξασφαλίσουν ότι τα έσοδα δεν θα «παρακάμψουν» το κατάστημά τους, όπως θα γινόταν στην περίπτωση της επιλογής μετρητών ως δώρο, καθώς η δικαιολογία όσων έλαβαν μετρητά ως δώρο είναι ότι οι αγαπημένοι τους δεν ήξεραν τι να αγοράσουν (45%).

Αναλυτικά τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας:

Πώς πληρώνουν οι Ευρωπαίοι:

- Σχεδόν δύο στους τρεις (66%) Ευρωπαίους θα πληρώσει, χρησιμοποιώντας κάρτα, όταν ψωνίζει στο κατάστημα.

- Όταν κάνουν online αγορές, οι καταναλωτές χρησιμοποιούν πιστωτική (39%) ή χρεωστική κάρτα (25%).

- Σχεδόν το 90% των καταναλωτών στη Σουηδία και τη Γαλλία πληρώνει στο κατάστημα με κάρτα.

Συνήθειες των Ευρωπαίων κατά την αγορά δώρων

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ηλικία παίζει ρόλο στις συνήθειες των Ευρωπαίων όσον αφορά την αγορά δώρων. Οι πελάτες ηλικίας 55 ετών και άνω (55%) είναι δύο φορές πιο πιθανό να δώσουν απλώς μετρητά ως δώρο σε σχέση με τους πελάτες ηλικίας 18-34 (7%).

Εκτός από τα μετρητά, τα δώρα τα οποία θεωρούνται ως τα πιο απρόσωπα από τους Ευρωπαίους – και τα οποία οι έμποροι θα ήθελαν να αποφεύγουν να τα θεωρούν ως τέλεια δώρα –είναι τα χρυσόψαρα (52%), οι οικιακές συσκευές (35%), τα σεντόνια (26%) και το προϊόντα μπάνιου (26%).

Η έρευνα δείχνει, επίσης, τους ενδιαφέροντες τρόπους, σύμφωνα με τους οποίους η προσέγγισή μας όσον αφορά στο τι είναι μη απρόσωπα δώρα, διαφέρει σε ολόκληρη την Ευρώπη:

- Το να προσφέρεις χρήματα θεωρείται απρόσωπο στην Ισπανία (52%) και στην Ιταλία (45%), κάτι το οποίο προκαλεί έκπληξη, καθώς οι καταναλωτές των δύο χωρών είναι οι κορυφαίοι χρήστες μετρητών στην Ευρώπη.

- Οι καταναλωτές στη Σουηδία (45%) και την Πολωνία (36%) είναι οι πιο μετανιωμένοι και αισθάνονται ντροπή για ένα δώρο που έχουν αγοράσει στο παρελθόν στο οποίο δεν είχαν αφιερώσει σκέψη και χρόνο.

- Στην Ολλανδία (21%) και την Ουγγαρία (17%) οι καταναλωτές έχουν λιγότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι έχουν λάβει ένα απρόσωπο δώρο.

- Ενώ οι λιγότερο μετανιωμένοι καταναλωτές είναι στη Γαλλία (12%) και το Βέλγιο (9%).

- Το να δοθούν μετρητά ως δώρο μάλλον θα αποτελέσει αιτία καυγά για περισσότερους από έναν στους τέσσερις στην Τουρκία, (27%), περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

- Οι Βέλγοι και Πολωνοί είναι οι πιο αναβλητικοί, καθώς το 43% αγοράζει τα δώρα του την τελευταία στιγμή.

- Οι Βρετανοί είναι οι καλύτεροι στην οργάνωση με σχεδόν το 40% να ξεκινάει τα ψώνια του έναν μήνα πριν ή κι ακόμη πιο νωρίς.

- Οι Τσέχοι είναι αυτοί που νοιάζονται περισσότερο για τα δώρα τους από όλη την Ευρώπη: Το 91% αισθάνεται ότι η σκέψη και το να ενδιαφέρεσαι είναι ο καθοριστικός παράγοντας, όταν αποφασίζει κάποιος τι να αγοράσει.

- Περισσότερο από οπουδήποτε στην Ευρώπη, οι Ρώσοι πιστεύουν ότι το να αφιερώσεις χρόνο και σκέψη, για να αποφασίσεις τι να αγοράσεις, είναι πιο σημαντικό, όταν πρόκειται για την οικογένεια (34%) και τους φίλους (31%).

- Αντιθέτως, οι Γάλλοι είναι ρομαντικοί και αυτοί που νοιάζονται περισσότερο, όταν ψωνίζουν για το σύντροφό τους (41%).

- Οι Αυστριακοί θεωρούν το να κάνουν προσωπικά δώρα είναι το παν: Το 94% πιστεύει ότι το να κάνεις προσωπικά δώρα είναι το πιο σημαντικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com