Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014

«Τορπίλη» Βενιζέλου: Αλλάζει η ρύθμιση για τις 100 δόσεις - Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

Αλλαγές στο νόμο για τις 100 δόσεις, όπως ζητούσε η τρόικα, προανήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος. Μιλώντας στη Συντονιστική Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι δρομολογείται μείωση του «κουρέματος» των προσαυξήσεων και προστίμων που έφτανε και το 100% και δέχεται τη δημιουργία «μηχανισμού επαλήθευσης» που θα εγκρίνει την υπαγωγή εταιρειών στη ρύθμιση.
Είπε συγκεκριμένα: «Δεν πρόκειται φυσικά να καταργηθούν ευνοϊκά μέτρα, ευνοϊκά για τους πολίτες, για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία και για το δημόσιο ταμείο, σε σχέση με τις δόσεις. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός επαλήθευσης, όταν μια επιχείρηση με μεγάλες οφειλές ζητάει να ενταχθεί στο σύστημα δεν πρέπει να υπάρχει ένας μηχανισμός που να ελέγχει και να διαπιστώνει ότι πράγματι υπάρχει ανάγκη ένταξης στο μηχανισμό αυτό;
Δεν πρέπει να στηρίξουμε προηγούμενες ρυθμίσεις στις οποίες έχουν ενταχθεί οφειλέτες ώστε να μη χρειαστεί να μετακινηθούν και μπορούμε να το κάνουμε αυτό με μια σειρά από κίνητρα; Δεν πρέπει να διασφαλίζονται πάντοτε τα συμφέροντα του δημοσίου σε σχέση τουλάχιστον με το βασικό ποσό της οφειλής, γιατί υπάρχουν παραλογισμοί ιστορικά σε σχέση με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, αλλά το κεφάλαιο κι ένα λογικό επιτόκιο δεν πρέπει να προστατεύεται ως οφειλή απέναντι στο κράτος, ως αξίωση του κράτους»;
Ουσιαστικά προανήγγειλε:
1. Eναν μηχανισμό που θα μελετά τα στοιχεία και δικαιολογητικά που καταθέτει μια επιχείρηση που θέλει να ενταχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς. H υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνεται πιθανότατα και με η θέσπιση οικονομικών κινήτων. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα υπάρξει «κόφτης» για πολλές επιχειρήσεις, όπως ζητούσε η τρόικα και με το πρόσφατο e-mail που είχε στείλει στην κυβέρνηση.
2. Τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου η οποία θα μπορούσε να γίνει ενδεχομένως με το να μην ισχύει η πλήρης απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις για όσους πληρώσουν εφάπαξ.
3. Τη διερεύνηση τρόπων ώστε οι επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί σε άλλες ρυθμίσεις με μικρότερες δόσεις να μην μετακινούνται στη νέα με τις 100 δόσεις.
Πάντως, πηγές του υπ. Οικονομικών έλεγαν ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη ρύθμιση.
«Η κυβέρνηση δεν εξετάζει αλλαγές στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις», σχολίασαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ αναφορικά με το θόρυβο που ξέσπασε μετά τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου.
Αν και προανήγγειλε παράταση του Μνημονίου, τόνισε ότι πρόκειται για μια μικρή τεχνική παράταση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων καθώς όπως είπε δεν θα συνοδεύεται από νέο δάνειο.
«Κι επειδή ακούω διάφορους να μιλάνε για «παράταση του προγράμματος», δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς δάνειο, πρόγραμμα σημαίνει δάνειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση νέο δάνειο δεν θέλει να δώσει, δε χρειάζεται να δώσει, η χώρα έχει περίσσευμα από το προηγούμενο δάνειο 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αρκούν και υπεραρκούν ως θώρακας προστασίας και ταυτόχρονα μειώνουν και το δημόσιο χρέος.
Άρα, δεν μπορεί να μιλάμε για νέο πρόγραμμα όταν δεν υπάρχει νέο δάνειο, μιλάμε για μία τεχνητή επέκταση των διαδικασιών εκταμίευσης, η οποία βέβαια σε καμία περίπτωση δε συνιστά νέο μνημόνιο, νέα τρόικα και κυρίως νέο πρόγραμμα. Είναι άλλο οι τεχνητές διαδικασίες κι άλλο η ουσία, που είναι ένα νέο δάνειο ίσον ένα νέο πρόγραμμα», τόνισε.
Ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα θα καταθέσει αίτημα παράτασης στο Eurogroup της 15ης Δεκεμβρίου και κατόπιν θα ψηφιστεί νόμος με τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους δανειστές.
Ακόμη αναφερόμενος σε όσα από τα «περιβόητα» - όπως τα αποκάλεσε προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη σημασία τους- μέτρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στο Ασφαλιστικό, λέγοντας ότι συζητούνται βελτιώσεις οργανωτικές. «Υπάρχουν όμως βελτιώσεις οργανωτικές, υπάρχουν σημεία τα οποία πράγματι δεν θίγουν κανέναν, γιατί αφορούν πολύ μικρές ηλικίες» είπε.
Προανήγγειλε και την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό ως αντίδωρο- όπως είπε – των τουριστικών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία. Τόνισε όμως ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι και μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Αλλαγές στο νόμο για τις 100 δόσεις, όπως ζητούσε η τρόικα, προανήγγειλε ο Ευ. Βενιζέλος. Μιλώντας στη Συντονιστική Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι δρομολογείται μείωση του «κουρέματος» των προσαυξήσεων και προστίμων που έφτανε και το 100% και δέχεται τη δημιουργία «μηχανισμού επαλήθευσης» που θα εγκρίνει την υπαγωγή εταιρειών στη ρύθμιση. Δηλαδή θα πρόκειται για ένα μηχανισμό που θα μελετά τα στοιχεία και δικαιολογητικά που καταθέτει μια επιχείρηση που θέλει να ενταχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα υπάρξει «κόφτης» για πολλές επιχειρήσεις, όπως ζητούσε η τρόικα και με το πρόσφατο e-mail που είχε στείλει στην κυβέρνηση
Αν και προανήγγειλε παράταση του Μνημονίου, τόνισε ότι πρόκειται για μια μικρή τεχνική παράταση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων καθώς όπως είπε δεν θα συνοδεύεται από νέο δάνειο.
Ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα θα καταθέσει αίτημα παράτασης στο Eurogroup της 15ης Δεκεμβρίου και κατόπιν θα ψηφιστεί νόμος με τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους δανειστές.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε μήνυμα στον Γ. Παπανδρέου ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει το ΠΑΣΟΚ παράγοντας αποσταθεροποίησης μετά την εκλογή του ΠτΔ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο νέος Πρόεδρος θα εκλεγεί από την παρούσα Βουλή.
Ακόμη αναφερόμενος σε όσα από τα «περιβόητα» - όπως τα αποκάλεσε προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη σημασία τους- μέτρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στο Ασφαλιστικό, λέγοντας ότι συζητούνται βελτιώσεις οργανωτικές. «Υπάρχουν όμως βελτιώσεις οργανωτικές, υπάρχουν σημεία τα οποία πράγματι δεν θίγουν κανέναν, γιατί αφορούν πολύ μικρές ηλικίες» είπε.
Προανήγγειλε και την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό ως αντίδωρο- όπως είπε – των τουριστικών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία. Τόνισε όμως ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι και μειώσεις μισθών και συντάξεων.
«Είμαστε εν αναμονή της επιστροφής της τρόικας, πιστεύω θα επιστρέψει, αυτό είναι το μήνυμα και του χτεσινού euro working group και έχουμε τη δυνατότητα, πράγματι, πριν τα Χριστούγεννα, για την ακρίβεια πριν την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της 15ης Δεκεμβρίου να έχουμε μία τεχνική συμφωνία των επιτελείων» ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «θα απαιτηθεί μετά ένας νόμος για τις λεγόμενες προαπαιτούμενες ενέργειες και η επιβεβαίωση του νόμου αυτού από τους εταίρους μας για να φτάσουμε στην εκταμίευση». «Και στο μεταξύ», πρόσθεσε, «θα έχει υποβληθεί και, είμαι βέβαιος, θα έχει εγκριθεί η ελληνική πρόταση να αλλάξουμε καθεστώς, να πάμε στην προληπτική γραμμή στήριξης και από την ΕΕ και από το ΔΝΤ, γιατί το κριτήριό μας είναι τα επιτόκια δανεισμού.
Αργότερα, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι γίνεται προσπάθεια, εντός της ημέρας, να υπάρξει εξέλιξη στη διαπραγμάτευση επί τη βάσει του πλαισίου των προτάσεων που, ήδη, έχει εκφράσει η κυβέρνηση και εκτιμούσαν ότι υπάρχει προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη και μακρά, γιατί είναι αφενός τεχνική και αφετέρου πολιτική και γίνεται σε δύο επίπεδα: Γίνεται με την ΕΕ αλλά και με το ΔΝΤ. Πρόσθεσε, δε, ότι «είναι και μία διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, σκληρή διαπραγμάτευση γιατί το ΔΝΤ θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη». Επιπλέον, ανέφερε πως η διαπραγμάτευση έχει, ήδη, παραταθεί υπέρμετρα, για να συμπληρώσει ότι είναι δύσκολη και παρατεταμένη επειδή είναι διπλή, αφενός, για την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος και, αφετέρου, για το νέο πλαίσιο. Όμως, σημείωσε ότι διεξάγεται και σε ένα τρίτο επίπεδο, «το οποίο υφέρπει και το οποίο θα ολοκληρωθεί μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, κατά πάσα πιθανότητα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος» για την οποία, όπως είπε, χρειάζεται συναίνεση και σοβαρότητα.
Αναφερόμενος στη συζήτηση περί «παράτασης του προγράμματος» ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς δάνειο, ότι η ΕΕ δεν θέλει να δώσει νέο δάνειο, δεν χρειάζεται να δώσει, και πως η χώρα έχει περίσσευμα από το προηγούμενο δάνειο 11 δισ. του ΤΧΣ που υπεραρκούν ως θώρακας προστασίας. «Άρα δεν μπορεί να μιλάμε για νέο πρόγραμμα όταν δεν υπάρχει νέο δάνειο» τόνισε συμπληρώνοντας ότι «μιλάμε για μία τεχνική επέκταση των διαδικασιών εκταμίευσης που δεν συνιστά σε καμιά περίπτωση νέο μνημόνιο, νέο πρόγραμμα, νέα τρόικα».
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι το μεγάλο θέμα που δημιουργεί τριγμούς στη διαπραγμάτευση και δίνει επιχειρήματα στους συνομιλητές της κυβέρνησης είναι η «πολιτική αβεβαιότητα» εξηγώντας ότι εννοεί «την επίσημη αμφισβήτηση, από την αντιπολίτευση, της συνέχειας του κράτους». Έκανε λόγο για αποθέωση της δημαγωγίας και αποθέωση της ανευθυνότητας εκ μέρους της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι αυτή θεωρεί πως η κυβέρνηση είναι ενδοτική «επειδή δήθεν υποχωρεί έναντι των εταίρων» αλλά και ριψοκίνδυνη «γιατί δεν υποχωρεί». «Και η αλήθεια είναι ότι δεν υποχωρούμε» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή δήλωσή του από τη Βασιλεία, επανέλαβε ότι ο λαός κρίνει τα πάντα «και εμείς ενεργούμε εξ' ονόματος του ελληνικού λαού» υπενθυμίζοντας ότι το 2012 οι πολίτες ψήφισαν «υπέρ της εφαρμογής της υπεύθυνης εθνικής στρατηγικής». «Όταν λέω ότι ο λαός κρίνει τα πάντα» είπε «δεν εννοώ ότι γίνονται διαρκώς εκλογές για το καθετί, εννοώ όμως ότι ο λαός εάν θέλει μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε εκλογές, γιατί διασταυρωνόμαστε με τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ούτως ή άλλως και έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και ένα συνταγματικό χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία σε περίπτωση αποτυχίας οδηγεί σε αυτόματη διάλυση της Βουλής και εκλογές».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι ο λαός μπορεί να επιβάλει τη συναίνεση και να αποτρέψει τις εκλογές, ότι «πρέπει να εκφραστεί και έχει πολλούς τρόπους να εκφραστεί χωρίς να πάμε σε εκλογές». «Αυτό δεν σημαίνει ότι φοβόμαστε τις εκλογές ή ότι θα ωφεληθεί όποιος οδηγήσει τη χώρα στην τραγική δοκιμασία των εκλογών, χωρίς, μάλιστα, να έχουμε ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση» τόνισε. «Σίγουρα δεν θα την έχουμε ολοκληρώσει για το χρέος, θέλουμε να την ολοκληρώσουμε και πιστεύω θα την ολοκληρώσουμε για το νέο θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινείται η χώρα, σε σχέση με την ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2015» υπογράμμισε.
Επίσης, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, δεν πρόκειται να υπάρξει περικοπή μισθών και συντάξεων, δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι που αφορούν τον πολίτη.
Μιλώντας για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης, ως εγγυητή της εθνικής σταθερότητας, επισήμανε ότι προϋποθέτει «τη δική μας ενότητα και όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να συσπειρωθούν πρόσωπα και κινήσεις που δεν είναι ακόμα κοντά μας».
Προχωρώντας σε αναφορές με εσωκομματικές αιχμές, αν και χωρίς να κατονομάσει, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «υπάρχει πάντα το πρόβλημα των ασύμμετρων καταστάσεων, λίγοι άνθρωποι, ακόμα και ένας άνθρωπος αρκεί για να αδικήσει τη δουλειά πολλών άλλων και υπάρχει μία ευκολία που κάνει κάποιους να ασεβούν απέναντι στην Ιστορία, αλλά και στο παρόν και το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης». «Όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και όλα τα πράγματα είναι ακόμα πάρα πολύ νωπά» τόνισε για να προσθέσει ότι δεν μιλά για αυτά τα θέματα γιατί έχει άλλες προτεραιότητες, σε σχέση με τη χώρα, την οικονομία, τη διαπραγμάτευση, την εξωτερική πολιτική. «Ο νους μου είναι πάντα στην παράταξη, στο ΠΑΣΟΚ και τον ρόλο του αλλά δεν μπορούμε εμείς να τροφοδοτούμε με εσφαλμένες εντυπώσεις τον δημόσιο διάλογο» είπε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε πως «θα περάσουμε αυτό το εμπόδιο και θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας» συμπληρώνοντας: «Δεν έχω κανένα στοιχείο, έχω μία ελπίδα ότι οι βουλευτές θα συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα». «Αυτό που είναι αδιανόητο είναι μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο δικός μας χώρος να γίνει πηγή αβεβαιότητας και αστάθειας για τη χώρα» σημείωσε για να προσθέσει: «Αυτό δεν το αντέχει και δεν το ανέχεται ούτε η χώρα ούτε η παράταξη και δεν θα το αφήσω να γίνει». «Το μήνυμά μου είναι πολύ καθαρό: Αυτό το παιχνίδι εις βάρος της χώρας δεν θα παιχτεί. Δεν επιτρέψω να γίνει αυτό το παιχνίδι εις βάρος της χώρας» επισήμανε.
Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Βερολίνο, όπου θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ και τον πρόεδρο του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Συνάντηση με εκπροσώπους της ΚΕΔΕ
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γ. Πατούλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ έθεσαν, κυρίως, τα θέματα της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαμόρφωσης και αξιοποίησης του ΕΣΠΑ και της επίλυσης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν δήμοι, οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, που δημιουργήθηκαν μετά από απορρόφηση δημοτικών επιχειρήσεων από αυτούς (τους δήμους).
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα αιτήματα που ετέθησαν και ιδιαίτερα ως προς το θέμα για την αξιοποίηση της συμμετοχής των δήμων στο ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «ανοιχτό» στο να υπάρξει αναλυτικός και ουσιαστικός διάλογος με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που σύντομα θα έρθει στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

website counter
friend finderplentyoffish.com