Με την αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% για τις περιπτώσεις των ξενοδοχείων all inclusive αποκαθίσταται η αδικία που είχε σημειωθεί το 2011 σε βάρος των υπόλοιπων τουριστικών καταλυμάτων, για τα οποία ο συντελεστής δεν άλλαξε.
Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης προκαλώντας αίσθηση με την παρέμβαση του. Ο κ. Κορκίδης υποστηρίζει πως αυτή η αύξηση του ΦΠΑ είναι ανώδυνη για του Έλληνες σε αντίθεση με το σχέδιο για αναπροσαρμογή του συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία και στα νησιά.
Αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ λέει: «Ο εμπορικός κόσμος έχοντας βιώσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο επαγγελματικό κλάδο τα τελευταία χρόνια τις δυσμενέστατες συνέπειες από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ, εν καιρώ μάλιστα κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας, τάσσεται αναφανδόν εναντίον οποιουδήποτε εισπρακτικού μέτρου έμμεσης φορολογίας, που πλήττει οριζοντίως και χωρίς καμία διάκριση το σύνολο των Ελλήνων πολιτών”. Εντούτοις συμφωνεί με την αύξηση του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία: “Παρόλα αυτά, η προωθούμενη επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% για τις περιπτώσεις των ξενοδοχείων “all inclusive” αποκαθιστά, τρόπον τινά, την αδικία που είχε συντελεστεί το 2011, κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν τα εν λόγω καταλύματα έτυχαν ειδικής προνομιακής μεταχείρισης μέσω της υπαγωγής των προσφερόμενων υπηρεσιών τους στο μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ (6,5%). Οι συνθήκες άνισου ανταγωνισμού που διαμορφώθηκαν μετά την επιλεκτική μείωση ΦΠΑ σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις των τουριστικών καταλυμάτων, έθεσαν σε κίνδυνο την ομοιόμορφη τουριστική ανάπτυξη με τον πιο σαφή τρόπο”.
Και συνεχίζει ο κ. Κορκίδης: “Επισημαίνουμε ότι αντί των αυξήσεων του ΦΠΑ σε φάρμακα, βιβλία και στους μειωμένους συντελεστές της νησιωτικής Ελλάδας, που αντισταθμίζει το θαλάσσιο μεταφορικό ισοδύναμο, επιλέγουμε την αύξηση του ΦΠΑ της διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία. Και αυτό διότι, η εν λόγω "προσφορά" των ξενοδόχων στην οικονομία της χώρας μας θα ισοσκελιστεί από την αύξηση του "ΦΠΑ ύπνου" που πληρώνει τελικά ο ξένος τουρίστας μέσω της εντυπωσιακής αύξησης της τουριστικής κίνησης. Επιπλέον αναμένεται να εξομαλύνει τις καταγεγραμμένες στρεβλώσεις στην προσπάθεια επίτευξης όρων υγιούς ανταγωνισμού, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες και τα απαραίτητα κίνητρα τόσο στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Τουρισμού όσο και στους λοιπούς κλάδους της τοπικής επιχειρηματικότητας».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου