Την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο της οποίας γαλλικές τράπεζες θα ανταλλάξουν ελληνικά ομόλογα με νέα, διάρκειας 30 ετών, επιβεβαίωσε ο Νικολά Σαρκοζί. Χαρακτήρισε «παρανοϊκό» το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε καταφατικά σε ερώτηση σχετικά με το αν οι τράπεζες της χώρας έδωσαν τη συναίνεσή τους στη μετακύληση του ελληνικού χρέους. Σημειώνεται πως οι γαλλικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους, ενώ δύο από αυτές η Credit Agricole και η Societe Generale έχουν επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς ελέγχουν την Εμπορική και τη Γενική Τράπεζα αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, η ένωση των γερμανικών τραπεζών εμφανίζεται να θεωρεί επιβεβλημένη τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα, με εκπροσώπους τους να τονίζουν πως μια τέτοια ενέργεια είναι αναγκαία.
Ακόμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε ως «τρέλα», την ιδέα πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη γαλλική πρόταση για επανεπενδύσεις μεγάλης διάρκειας από τις γαλλικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες σε ελληνικά δάνεια.
Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, δουλεύει εντατικά με την υπουργό Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να περάσει σε εφαρμογή η απόφαση εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, που πήρε μαζί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο Βερολίνο.
« Καταλήξαμε » είπε, « ότι διευρύνοντας τη διάρκεια στα 30 χρόνια, θέτοντας τα δάνεια αυτά στο ίδιο επίπεδο με τα ευρωπαϊκά και προσθέτοντας μια πριμοδότηση με βάση την ανάπτυξη της Ελλάδας, έχουμε φτιάξει ένα σύστημα που πολλές χώρες θα μπορούσαν να το βρουν ενδιαφέρον ».
Όπως δήλωσε “είναι το συμφέρον όλων, να μην εγκαταλείψουμε την Ελλάδα... αυτό που προτείνουν είναι τρέλα, για έξοδο από το ευρώ, πρόκειται για παραφροσύνη», εξηγώντας ότι το χρέος θα παραμένει πάντα σε ευρώ και θα μεγαλώσει αυτόματα σε σχέση με το εθνικό υποτιμημένο εθνικό νόμισμα.
Εν τω μεταξύ, κάνοντας απολογισμο της θητείας του στην προεδρία κια τονίζοντας την ανάγκη τόνωσης των επενδύσεων, παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα αποτελεί απόδειξη ότι δεν αρκούν οι προσπάθειες για τη μείωση των δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης. Παράλληλα με τη μείωση είναι απαραίτητη η ανάπτυξη για την αντιμετώπιση της κρίσης και την εξασφάλιση του κοινωνικού μοντέλου, τόνισε.
Η γαλλική πρόταση
Η γαλλική πρόταση που αποσκοπεί στο να εμφανίσει ελκυστικότερη προς τους δανειστές της Ελλάδας την ανακύκλωση του χρέους, έχει ως εξής : Επανεπένδυση από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες του 70% των ομολόγων που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φθάσουν στην ωρίμανσή τους. Εξ αυτών το 50% θα επανεπενδύεται σε ομόλογα διαρκείας 30 ετών αντί για πενταετία που ισχύει μέχρι σήμερα. Το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε ένα ταμείο μετοχών υψηλής ποιότητας "μηδενικού όμως τοκομεριδίου", μηδενικής απόδοσης δηλαδή, το οποίο θα ανατροφοδοτείται από την υπεραξία των μετοχών.
Επικροτεί το γαλλικό σχέδιο η Γερμανία
Όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Κράιενμπαουμ "η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, όπως αυτές που προέρχονται από τη Γαλλία".
Τρίτη 28 Ιουνίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου