Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Η ΕΕ προετοιμάζεται για πιθανό «όχι» από την ελληνική βουλή

Για το ενδεχόμενο απόρριψης από την ελληνική βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που αποτελεί βασικό όρο για τη παροχή του δεύτερου πακέτου βοήθειας στην χώρα, προετοιμάζεται η ΕΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times Deutschland (FTD).




"Εάν το πακέτο λιτότητας αποτύχει, η ΕΕ θα προσπαθήσει κατ΄αρχήν να κερδίσει χρόνο για να μεταπείσει την συντηρητική αντιπολίτευση προκειμένου να συναινέσει. Μία χαμένη ψηφοφορία δεν είναι και πτώχευση της χώρας, λένε κύκλοι στην ΕΕ", τονίζει η εφημερίδα.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε όμως να συγκεντρώσει τα τελευταία δισεκατομμύρια για να πληρώσει τα λήγοντα τον Ιούλιο κρατικά ομόλογα», προσθέτει. Η FTD επισημαίνει πως «εάν η πτώχευση δεν μπορέσει να αποτραπεί, οι χώρες της ΕΕ και η ΕΚΤ θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην αποτροπή της επέκτασης και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη». Επικαλείται, δε, τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών Μάικλ Νόουμαν, ο οποίος δήλωσε: "επειδή η Πορτογαλία και η Ιρλανδία παίρνουν προς το παρόν βοήθεια και είναι εκτός αγορών, οι προσπάθειες θα εστιαστούν στην Ισπανία".

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει την ασάφεια που επικρατεί αναφορικά με τη χρηματοδότηση του επόμενου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα ύψους περίπου 120 δις μέχρι το τέλος του 2014. Και αυτό γιατί ενόσω οι χώρες της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται αυτό το διάστημα με τράπεζες και ασφαλιστικούς ομίλους για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, "η Φινλανδία απειλεί να μη συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Η χώρα απαιτεί για τις πιστώσεις της ασφάλεια μέσω τιτλοποίησης ακίνητης περιουσίας. Οι Φινλανδοί ζητούν να συμπεριληφθούν στο νέο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας της Ελλάδας τιτλοποιήσεις ακινήτων αξίας 140 δις ευρώ και όχι μόνον 50 δις ευρώ όπως σχεδιάζεται μέχρι τώρα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com