Την Τετάρτη, εκτός σοβαρού απροόπτου, θα επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα, όπως διαρρέουν πηγές από τις Βρυξέλλες.
Σϋμφωνα με πληροφορίες μετά την αποστολή των ελληνικών προτάσεων προς τους δανειστές, η τρόικα βλέπει θετικά τα μέτρα. Ανώτερη πηγή στην Κομισιόν σημείωνε πάντως ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία επιστροφής της τρόικς στην Αθήνα, όμως, εκφραζόταν η πεποίθηση ότι αυτό θα γινόταν τα επόμενα 24ωρα.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η εκπρόσωποι των δανΕιστών θέλουν να ολοκληρωθεί το συντομότερο η διαδικασία μόλις επιστρέψουν στην Αθήνα ώστε να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, δηλαδή την επόμενη Δευτέρα. Αν επομένως επιστρέψουν την Τετάρτη θα έχουν τέσσερις ημέρες στη διάθεσή τους να κλείσουν τη διαπραγμάτευση. Το ΔΝΤ όμως φαίνεται να συνεχίζει να κρατά σκληρή στάση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παραμένει άγνωστο αν και πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Αγγελα Γκαβίρια, απαντώντας σε ερωτήματα για το χρόνο άφιξης της Αποστολής στην Αθήνα, είπε ότι «δεν είχε τίποτα να ανακοινώσει». Οπως αναφέρει το Εθνος πηγές στην Ουάσιγκτον έλεγαν ότι «εάν επιστρέψει η αποστολή του ΔΝΤ, θα επιστρέψει με στόχο να ολοκληρώσει την Εκτη Επιθεώρηση».
Το δρόμο για επιστροφή της τρόικας άνοιξαν πάντως και οι δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Ρίσι Γκογιάλ. «Η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, οι τράπεζες έχουν κεφαλαιοποιηθεί σημαντικά και οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να συνεχιστούν», τόνισε, μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «όλες αυτές οι αλλαγές δείχνουν ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα».
Σε τηλεφωνική παρέμβασή του από την Ουάσιγκτον στο 16ο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ, που πραγματοποιείται σήμερα στο Μετροπόλιταν Κλαμπ του Μανχάταν από την Capital Link, σε συνεργασία με το NYSE Euronext και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ο κ. Γκογιάλ υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση «είναι εποικοδομητικές», με στόχο να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι «γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσον το δυνατόν συντομότερα».
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα μίλησε για «μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια» τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με τις αλλαγές που έχουν γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο κ. Γκογιάλ ανέφερε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα τελειώνει το 2016 και η ελληνική κυβέρνηση «γνωρίζει τις δεσμεύσεις» που πρέπει να υλοποιήσει, ενώ υποστήριξε ότι «η δημοσιονομική περίοδος προσαρμογής δεν έχει τελειώσει και πρέπει να συνεχιστεί».
Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος» για το τραπεζικό σύστημα και ότι «θα πρέπει να εξυπηρετηθούν τα κόκκινα δάνεια». Υποστήριξε τέλος ότι «το ΔΝΤ δεν θέλει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».
Και ο Σόιμπλε
Παράθυρο ελπίδας για συμφωνία άνοιξε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD.
«Προς το παρόν, η τρόικα και η Ελλάδα πρέπει να καθορίσουν αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους για την εκταμίευση της τελικής δόσης από το πακέτο διάσωσης. Έπειτα θα πρέπει να δούμε τι είναι απαραίτητο για τον επόμενο χρόνο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι θεωρούσαμε πριν από δύο χρόνια αλλά χρειάζεται την υποστήριξη στις αγορές, επομένως το σκεπτικό είναι με όρους μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, συνοδευόμενη από συγκεκριμένες προϋποθέσεις», δήλωσε ο Σόιμπλε και επανέλαβε ότι το ελληνικό ζήτημα θα τεθεί στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την ολοκλήρωση των συνομιλιών με την τρόικα, εντός του Δεκεμβρίου.
«Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, έχουν κλείσει αρκετά ζητήματα και εργαζόμαστε για να κλείσουν και τα υπόλοιπα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας το απόγευμα στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επισημαίνοντας ότι απώτερος στόχος είναι να υπάρξουν λιγότερα βάρη και περισσότερες προοπτικές για όλους.
«Η ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί και έχει μπει σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχουν προοπτικές να εκτοξευθεί, καθώς θα λήξει η αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα», πρόσθεσε.
Το κυβερνητικό επιτελείο περιμένει πάντως τις απαντήσεις της τρόικας στις νέες προτάσεις που κατέθεσε στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής.
Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες τα εξής:
- Αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% που είναι σήμερα στο 11% ή εναλλακτικά στο 13%
- Κατάργηση όλων των συντάξεων πριν τα 62 έτη, σταδιακά μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2019
- Αύξηση από 15 στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης (μόνο για γεννηθέντες μετά το 1975)
- Μείωση του εισαγωγικού μισθού στα 648 ευρώ στο Δημόσιο από την 1η Ιανουαρίου
- Θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ
- Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στο Δημόσιο (σταδιακά από την 1η Ιουλίου, που θα πλήττει κυρίως τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου