Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Αύξηση ΑΕΠ 1,9% το τρίτο τρίμηνο

Ανοδικά, στο 1,9%, από 1,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, αναθεώρησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή τον ρυθμό ανάπτυξης για το τρίτο τρίμηνο του έτους, σε μη εποχικά διορθωμένη βάση, κυρίως λόγω της ισχυρής αύξησης του τουρισμού και της κατανάλωσης.




Σε εποχικά διορθωμένη βάση, η ελληνική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 1,6% στο τρίτο τρίμηνο του 2014 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2013, και προηγούμενης εκτίμησης για 1,4%.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του έτους, ενσωματώνοντας νεότερα και πρόσθετα στοιχεία σε σχέση με εκείνα που είχε στη διάθεσή της στις 14 Νοεμβρίου, όταν είχαν ανακοινωθεί οι πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου. Σε μη εποχικά διορθωμένη βάση, το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% στο τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7%.

Σε εποχικά διορθωμένη βάση, προκύπτει αύξηση 1,6% σε ετήσια βάση, έναντι προηγούμενης ανόδου 1,4% που είχε υπολογιστεί με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις. Μάλιστα από τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει ότι η ύφεση φέτος έχει τερματιστεί, αφού μετά από συρρίκνωση 0,3% στο πρώτο τρίμηνο σε εποχικά διορθρωμένη, ετήσια βάση, το ΑΕΠ στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο διευρύνθηκε κατά 0,4% και 1,6% αντιστοίχως.

Πλέον με αυτά τα δεδομένα, ο μέσος ρυθμός ανόδου του ελληνικού ΑΕΠ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου ? Σεπτεμβρίου 2014 διαμορφώνεται περίπου στο 0,6%, όσο δηλαδή είναι ο στόχος που έχουν θέσει, κυβέρνηση και τρόικα, για τη μέση ανάπτυξη, φέτος. Γεγονός που διασφαλίζει πρακτικά την επίτευξη του στόχου καθιστώντας ευκολότερη και την ανάκτηση υψηλότερων αναπτυξιακών ρυθμών μέσα στο 2015, όπου αναμένεται άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,9%.

Καθοριστικό ρόλο στον απεγκλωβισμό της οικονομίας από την ύφεση έπαιξε, η άνοδος της κατανάλωσης των νοικοκυριών, η άνοδος των εξαγωγών, αλλά και η αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:

Η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2%, εξέλιξη που προήλθε από την άνοδο 3,1% στην ιδιωτική κατανάλωση. Η δημόσια κατανάλωση μειώθηκε κατά 2,4% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2013 και σε εποχικά διορθωμένη βάση.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 8,6%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,9%.
Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασαν άνοδο 1%, παρά το ότι οι συνολικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) μειώθηκαν κατά 17,7%.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς, σε εποχικά διορθωμένη βάση, το ελληνικό ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2014, άνοδο 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς και 0,7% στο τρίτο τρίμηνο.

ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΥΝΕΧΗ ΜΗΝΑ
Ανοδος 2,2% στις λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο

Αύξηση 2,2% σημείωσε ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο τον Σεπτέμβριο, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει άνοδο, σε ετήσια βάση, για τέταρτο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η EΛΣTAT.

Όπως προκύπτει, η άνοδος του δείκτη όγκου των λιανικών πωλήσεων κατά 2,2% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις εξής κατηγορίες:

1. Tην άνοδο 0,6% στις πωλήσεις των καταστημάτων διατροφής.

2. Tην άνοδο 1,1% στις πωλήσεις των υπολοίπων καταστημάτων.

3. Πτώση 0,3% παρουσίασαν οι πωλήσεις στα καταστήματα καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων.

4. Mεγάλη άνοδος 9,6% καταγράφηκε στις πωλήσεις καταστημάτων ειδών ένδυσης και υπόδησης, ενώ κατά 6,7% αυξήθηκαν οι πωλήσεις βιβλίων, χαρτικών και κατά 0,4% οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ.

5. Πτώση 7% καταγράφηκε στις πωλήσεις επίπλων - ηλεκτρικών ειδών - οικιακού εξοπλισμού, κατά 5,2% μειώθηκαν οι πωλήσεις στα πολυκαταστήματα και κατά 3% στα καταστήματα τροφίμων - ποτών και καπνού.

Στο εννεάμηνο Iανουαρίου - Σεπτεμβρίου ο όγκος των λιανικών πωλήσεων παρουσίασε άνοδο 2,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Oι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στις πωλήσεις βιβλίων - χαρτικών κατά 10,4%, στα καταστήματα ένδυσης - υπόδησης κατά 6,9%, στα καταστήματα καυσίμων και λιπαντικών αυτοκινήτων κατά 2,7% και στα σούπερ μάρκετ κατά 1,1%. Πτώση 9,1% παρουσίασαν οι πωλήσεις στα πολυκαταστήματα και 2,6% στα καταστήματα τροφίμων - ποτών - καπνού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com