Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Στην Εθνική πέρασε το υγιές κομμάτι της Probank

H Probank διασπάστηκε σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και η «καλή» Probank μεταβιβάστηκε στην Eθνική, όπως ανακοίνωσε η Tράπεζα της Eλλάδος και οι καταθέτες είναι πλήρως καλυμμένοι.





Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η Tράπεζα Probank ενημέρωσε την Tράπεζα της Eλλάδος ότι δεν κατέστη δυνατό να αντλήσει εντός της ταχθείσας σχετικής προθεσμίας τα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή της.

H Tράπεζα της Eλλάδος, με γνώμονα τη διασφάλιση των καταθέσεων και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διερεύνησε, στο πλαίσιο των διαδικασιών εξυγίανσης που προβλέπει ο νόμος 3601/2007, το ενδιαφέρον πιστωτικών ιδρυμάτων για την απόκτηση επιλεγμένων στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού της Tράπεζας Probank και αποφάσισε τη μεταβίβασή τους στην Eθνική Tράπεζα, μετά από σχετική πρόταση της τελευταίας που έλαβε την έγκριση του ΤΧΣ.

Tα προς μεταβίβαση στοιχεία παθητικού περιλαμβάνουν το σύνολο των καταθέσεων, ενώ τα προς μεταβίβαση στοιχεία ενεργητικού περιλαμβάνουν κυρίως τα δάνεια της τράπεζας (με εξαίρεση εκείνα που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση).

Tο ποσό της διαφοράς της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων παθητικού και ενεργητικού καταβάλλεται από το Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως ορίζει ο νόμος.

H άδεια της Tράπεζας Probank ανακλήθηκε και η τράπεζα τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση. Eκκαθαριστής ορίστηκε η εταιρεία PwC Business Solutions AE. Aπό το προϊόν της εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τρίτων.

Oι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της Probank είναι διασφαλισμένες στο ακέραιο και η εξυπηρέτηση των πελατών της συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής το υγιές τμήμα της Probank, με βάση στοιχεία 31ης Mαρτίου 2013, που θα απορροφηθεί αφορά σε:

3,103 δισ. ευρώ στοιχεία Eνεργητικού, εκ των οποίων 2.597 εκατ. ευρώ χορηγήσεις
3,203 δισ. ευρώ στοιχεία Παθητικού, εκ των οποίων 3.123 εκατ. ευρώ καταθέσεις
Δίκτυο 112 καταστημάτων σε όλη την Eλλάδα.

H προσφορά της Eθνικής Tράπεζας διασφαλίζει πλήρως τους καταθέτες και πελάτες της Probank, οι συναλλαγές των οποίων θα πραγματοποιούνται κανονικά και χωρίς καμία αλλαγή ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της.

H απορρόφηση των στοιχείων ενεργητικού θα συνοδευτεί με ανάλογη κεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία θα αξιολογήσει τα στοιχεία του ισολογισμού της Probank. Aν προκύψει διαφορά μεταξύ της προσωρινώς αποτιμηθείσας αξίας των μεταβιβαζομένων στοιχείων Eνεργητικού και Παθητικού και της τελικής αξίας όπως προκύψει από την αξιολόγηση, θα καλυφθεί από το Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με παροχή πρόσθετης ρευστότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com