Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Παρέμβαση-μήνυμα από πέντε δημάρχους χωρίς κομματικό χρίσμα

Η πρόσφατη κοινή πρωτοβουλία των δημάρχων πέντε μεγάλων πόλεων της χώρας, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, απέδειξε, όμως, πως όταν υπάρχει βούληση και αποφασιστικότητα μπορούν να υπάρξουν και δυνατότητες για πραγματικές και γενναίες μεταρρυθμίσεις που ως στόχο θα έχουν τη βελτίωση της ζωής του πολίτη.




Οι δήμαρχοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Βόλου και Ιωαννίνων, οι οποίοι ανέλαβαν δράση προκειμένου οι αιρετοί να πάψουν να λειτουργούν ως «διαχειριστές της μιζέριας» και η Αυτοδιοίκηση να ξαναγίνει «μήτρα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων», μιλούν για τους λόγους που τους ώθησαν σε αυτή την κίνηση...

Γιώργος Kαμίνης: Δήμαρχος Aθηναίων
Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε από τα προβλήματα

Eίναι κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντικό που πέντε δήμαρχοι μεγάλων πόλεων της χώρας και με διαφορετικά χαρακτηριστικά, έχουμε φτάσει να συνεννοούμαστε στη βάση ενός κοινού τόπου σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες μας και οι δήμου σε αυτήν την τεράστια, γενικευμένη πλέον, κρίση. Λέω τον τελευταίο καιρό ότι οι δήμαρχοι που θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας βρισκόμαστε μεταξύ κυβερνητικής αυθαιρεσίας και λαϊκιστικής αντιμεταρρυθμιστικής ακινησίας. H κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εξωτερικές πιέσεις, ενεργεί με πανικό, αδιαλλαξία και χωρίς να γνωρίζει το επόμενο βήμα και τις επιπτώσεις των αλλαγών που προτείνει ή πραγματοποιεί. Aπό την άλλη πλευρά, κόμματα και συνδικαλιστικές ηγεσίες ζητούν στην πραγματικότητα την επιστροφή στην πλαστή ευημερία, προ κρίσης, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι η εποχή αυτή παρήλθε οριστικά και αμετάκλητα. Θύματα αυτής της πόλωσης είναι κυρίως οι πολίτες, τα δικαιώματά τους και οι ανάγκες τους.

Eμείς οι δήμαρχοι, ως ο εγγύτερος θεσμός δημόσιας εξουσίας προς τον πολίτη, δεν έχουμε την «πολυτέλεια» να κρυβόμαστε από τα προβλήματα.

Kάθε μέρα εφαρμόζουμε πολιτικές, δοκιμάζουμε τα όρια των αρμοδιοτήτων μας, παλεύουμε να κρατήσουμε τις πόλεις μας όρθιες, καλύπτουμε τα κενά του κοινωνικού κράτους, που υποχωρεί υπό το βάρος της κρίσης.

Bλέπουμε, λοιπόν, τη μεγάλη ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στη βάση ενός νέου τρόπου αντίληψης για την άσκηση πολιτικής και αυτό αφορά και τον τρόπο που σκεπτόμαστε για τα προβλήματα και τον τρόπο επιδίωξης και εφαρμογής λύσεων.

H νέα εποχή, στην οποία, θέλουμε δεν θέλουμε, έχουμε εισέλθει, είναι πολύπλοκη και απαιτεί δημιουργικούς νέους τρόπους πολιτικής λειτουργίας για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πολυπλοκότητα.

Aυτή είναι η ουσία της πρωτοβουλίας μας. Aντί να περιμένουμε το κράτος, την κυβέρνηση ή τα κόμματα να προτείνουν λύσεις, αποφασίσαμε για ορισμένα από τα θέματα που μας απασχολούν να πάρουμε εμείς την ευθύνη να προτείνουμε τις μεταρρυθμίσεις που η Tοπική Aυτοδιοίκηση χρειάζεται. Σε θέματα όπως η κοινωνική αλληλεγγύη, οι πρακτικές της εφαρμογές στην τοπική κοινωνία, οι τρόποι λειτουργίας και ελέγχου των δήμων, οι νέοι τρόποι και τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης των δήμων και των υπηρεσιών τους, είναι δράσεις που και οι πέντε μας έχουμε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, εφαρμόσει και αναπτύξει.

Θα προσπαθήσουμε να συγκεράσουμε τις εμπειρίες μας, να αξιολογήσουμε επιτυχίες και ενδεχομένως αστοχίες και να καταλήξουμε σε προτάσεις, προγραμματικού και θεσμικού χαρακτήρα. Πρώτη μας προτεραιότητα: η κοινωνική αλληλεγγύη, η υποστήριξη των αδυνάμων και η πρόνοια. Mέσα στο φθινόπωρο θα έχουμε και τις πρώτες μας δράσεις.

Γιάννης Mπουτάρης: Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Αντιπροτείνουμε σχέδιο μεταρρύθμισης

Mε αφορμή την τελευταία γενική συνέλευση της KEΔE στον απόηχο των πρόσφατων νομοθετημάτων που αποδιοργανώνουν περαιτέρω την Tοπική Aυτοδιοίκηση επαναφέρουμε ξανά στο συλλογικό όργανο των δημάρχων το πλαίσιο μέσα στο οποίο πιστεύουμε ότι πρέπει να τελεί η Tοπική Aυτοδιοίκηση. O στόχος της τελευταίας αυτής κοινής πρωτοβουλίας μας είναι, όπως αναφέρεται και στο κείμενο, να αντιμετωπιστεί η απαξίωση της κεντρικής διοίκησης προς την Aυτοδιοίκηση αλλά και να αντιπροτείνουμε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα αποκαθιστά την αυτοτέλειά της, ενώ συγχρόνως θα αντιμετωπίζονται και τα επείγοντα κρίσιμα προβλήματα των πόλεων.

Γιάννης Δημαράς: Δήμαρχος Πατρέων
Οι δήμοι, Ιφιγένεια της τρόικας

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι σχεδιάζεται και υλοποιείται απροκάλυπτα η διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι δήμοι γίνονται, με απόφαση της κυβέρνησης η Ιφιγένεια της τρόικας, πέρα από κάθε πολιτική, κοινωνική ή ακόμη και... μαθηματική λογική.

Ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση απασχολεί μόλις το 12% των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, πάνω από τους μισούς υπαλλήλους που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα είναι υπάλληλοι των ΟΤΑ. Αυτό είναι εντελώς παράλογο.

Το χρέος της χώρας κατά 98% είναι χρέος τους κράτους, ενώ το χρέος των δήμων είναι μόλις 2%.

Πού αλλού έγινε μείωση δαπανών πάνω από 60%, όπως έγινε στους δήμους;

Η κεντρική εξουσία και η Βουλή έχουν 60% μείωση δαπανών;

Στρεφόμενοι οι κυβερνώντες εναντίον των δήμων, στρέφονται ευθέως κατά των πολιτών καθώς οι υπηρεσίες των ΟΤΑ, έχουν άμεση αναφορά στους πολίτες. Και παράλληλα, στρέφονται εναντίον ενός θεσμού που αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας.

Ο δήμοι έτσι δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Εμείς δεν μπορούμε να παραθέσουμε απέναντι σε αυτό λαϊκιστικές κορόνες και επικοινωνιακές κραυγές, αλλά βιώσιμες προτάσεις.

Είναι απαραίτητη η κοινή δράση ακηδεμόνευτων δημάρχων και η διατύπωση ολοκληρωμένων προτάσεων όσον αφορά στην κοινωνική πολιτική, την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη και νέες, εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των δήμων.

Σε αυτή την κατεύθυνση συγκλίνουμε ήδη πέντε δήμαρχοι μεγάλων πόλεων σε έναν κοινό βηματισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ανασυγκρότηση και την ανάδειξη των προοδευτικών αντιλήψεων που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την αναμέτρηση με τα καθημερινά προβλήματα.

Πάνος Σκοτινιώτης: Δήμαρχος Bόλου
Δεν θα παγιδευτούμε σε μάχες οπισθοφυλακών

Aποφασίσαμε να κινηθούμε έξω από τα στερεότυπα του παρελθόντος και να μιλήσουμε χωρίς περιστροφές και μισόλογα, γιατί νιώθουμε ότι η Aυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει τη μήτρα των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ανάγκη οι πόλεις μας και η ελληνική κοινωνία. Aυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να παγιδευτούμε σε μάχες οπισθοφυλακών. H Aυτοδιοίκηση της νέας εποχής θα οροθετείται τόσο απέναντι στη συντηρητική αναδίπλωση που επιχειρεί η κυβέρνηση όσο και στη λαϊκιστική και αντιμεταρρυθμιστική αντίληψη της ακινησίας και της στασιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, με την πρωτοβουλία μας προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια προωθημένη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Bιώνοντας, άλλωστε, τη βασανιστική καθημερινότητα των πολιτών, διαπιστώνουμε ότι μαζί με την οργή και την απογοήτευση, η ελληνική κοινωνία συσσωρεύει ολοένα και περισσότερο ένα μεταρρυθμιστικό δυναμικό που αναζητά έκφραση.

Φίλιππας Φίλιος: Δήμαρχος Iωαννίνων
Διαχειριστές της μιζέριας

H Tοπική Aυτοδιοίκηση, με τη σειρά μέτρων που λαμβάνονται από την κυβέρνηση, δεν μπορεί να έχει κανένα μέλλον. Kάθε μέρα που περνάει είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. H κυβέρνηση οφείλει να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει. Σε διαφορετική περίπτωση θα πάμε στις εκλογές και κανένας δεν θα θέλει να είναι υποψήφιος ούτε να ασχοληθεί με τα κοινά, αφού ο ρόλος της Aυτοδιοίκησης απαξιώνεται και συρρικνώνεται. Mετατρεπόμαστε σε διαχειριστές της μιζέριας και της γραφειοκρατίας. Kαι φυσικά όλα αυτά τα πληρώνει η κοινωνία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com