Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

«Κάρτα» από Κομισιόν για μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις

Συστάσεις για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες θα πρέπει να επισπευσθούν απηύθυνε χθες η Κομισιόν, με την ευκαιρία της τρίτης αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος της Ελλάδας.




Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι διαρθρωτικές αλλαγές θα πρέπει να «τρέξουν» στα εργασιακά ζητήματα με αιχμή την κινητικότητα στο Δημόσιο, στη Δημόσια Διοίκηση, τη φορολογική μεταρρύθμιση και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπου παραμένουν αντιστάσεις από οργανωμένα συμφέροντα για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.

O ίδιος αξιωματούχος αναφέρθηκε ακόμη σε καθυστερήσεις στα φορολογικά έσοδα και σε ορισμένες υπερβάσεις στις δαπάνες στον τομέα της υγείας και σημείωσε ότι συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές η λήψη 20 διορθωτικών μέτρων για την επίλυση του ζητήματος. Οπως διευκρίνισε, προβλέπεται ένα ανώτατο όριο στις φαρμακευτικές δαπάνες για το 2013 και ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει για δαπάνες μέχρι αυτήν την οροφή.

Δημόσια διοίκηση
Αναφορικά με την κινητικότητα στο Δημόσιο, έκανε λόγο για πρόοδο σε ποσοτικό επίπεδο και ότι πλέον υπάρχει ανάγκη για πρόοδο και σε ποιοτικό επίπεδο. Από το τέλος του 2010 έως το τέλος του 2012 έχουν αποχωρήσει 120.000, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος από τους 150.000 που θα πρέπει να αποχωρήσουν έως το 2015, σημείωσε. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υπαχθούν στο σχέδιο κινητικότητας άλλοι 12.500 υπάλληλοι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 25.000 έως το τέλος του 2013. Σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε με τη μετακίνηση των 4.200 υπαλλήλων του Δημοσίου, ο ίδιος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι την Τρίτη το βράδυ «η κυβέρνηση μας πληροφόρησε ότι θα έπρεπε να αλλάξει ο νόμος γιατί με τη μορφή που είχε δεν ήταν αρκετό».

Ειδικά για τους 4.200 υπαλλήλους, είπε ότι θα αξιολογηθούν και οι έχοντες προσόντα για άλλους τομείς θα μεταφερθούν, ενώ αυτοί που δεν θα περάσουν το τεστ και δεν βρουν εργασία σε άλλους κλάδους, θα αποχωρήσουν. Ανησυχία εκφράζεται στην έδρα της Κομισιόν και για τις εξελίξεις στο δικαστικό τομέα, όπου για την Κομισιόν υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη εκδίκαση υποθέσεων.

Μείωση ΦΠΑ
Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ο αξιωματούχος είπε ότι η γενική δημοσιονομική κατάσταση που είναι θετική, επιτρέπει την εφαρμογή του μέτρου σε προσωρινή βάση από την 1η Αυγούστου έως το τέλος του έτους και το κόστος του μέτρου θα καλυφθεί από τη μείωση αμυντικών δαπανών. Εξάλλου, όπως είπε, το φθινόπωρο αναμένεται η μεταρρύθμιση στη φορολογία των ακινήτων που θα αντικαταστήσει την ισχύουσα νομοθεσία.

Ιδιωτικοποιήσεις
Σχετικά με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι υπήρξε πρόοδος στον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΣΦΑ αλλά όχι για τη ΔΕΠΑ και ανέφερε ότι για το 2013 οι στόχοι δεν θα τηρηθούν και το κενό που θα προκύψει θα καλυφθεί το 2014. Μάλιστα, υπολόγισε το κενό στις ιδιωτικοποιήσεις φέτος σε 1 δισ. ευρώ που μπορεί να καλυφθεί με επίσπευση των διαδικασιών στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και στα λιμάνια και υπογράμμισε ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το 2020 ύψους 50 δισ. ευρώ παραμένει.

Εξάλλου, απέδωσε τη μη επίτευξη των στόχων και την έλλειψη διεθνούς ενδιαφέροντος στις επιφυλάξεις που υπήρχαν μέχρι πρόσφατα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, «οι οποίες δεν βοηθούν». Πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την πρόοδο που σημειώνεται στην εφαρμογή του προγράμματος θα υπάρξει θετική στροφή με αύξηση των επενδύσεων όχι μόνο από την Ε.Ε. αλλά και από τρίτες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Ο αξιωματούχος της Ε.Ε. τόνισε ακόμη ότι υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμα που υπολογίζεται σε 3,8-4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014 το οποίο προέρχεται κυρίως από την άρνηση κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης να μετακυλίσουν την περίοδο ωρίμασης ορισμένων ομολόγων που διακατέχουν, θέμα που αναμένεται να επιλυθεί το ερχόμενο φθινόπωρο στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης, που θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι το κενό αυτό που δεν είναι μεγάλο και μπορεί να καλυφθεί με διάφορους τρόπους είτε με νέα δάνεια, είτε με ενδεχόμενο απόθεμα από την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών ή ακόμη και με βραχυπρόθεσμο δανεισμό της Ελλάδας.

Δημόσιο χρέος
Για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους υπενθύμισε τον στόχο που έχει θέσει το Eurogroup για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος. Αποσαφήνισε ότι τον Απρίλιο του 2014 θα υπάρχει πληρέστερη εικόνα όταν η Eurostat θα επικυρώσει τα στοιχεία. Ωστοσο απέφυγε να πει ποια μέτρα διευκόλυνσης για τη μείωση του χρέους μπορεί να ληφθούν και ότι τελικά καθοριστικό στοιχείο είναι η εκπλήρωση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας.

Πολιτικοί κίνδυνοι
Αναγνώρισε επίσης ότι υπάρχουν πάντα πολιτικοί κίνδυνοι για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος. Εσπευσε όμως να επισημάνει ότι η σημερινή δικομματική κυβέρνηση είναι πιο «συνεκτική» από την προηγούμενη τρικομματική. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ως παράδειγμα ότι τις τελευταίες βδομάδες εγκρίθηκαν από τη Βουλή ορισμένα αντιλαϊκά μέτρα με απώλειες 2-3 βουλευτών. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη σταθερότητα της κυβέρνησης», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Ευρωπαίου αξιωματούχου.

Το συμπέρασμα
Σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα από την έκθεση της Επιτροπής είναι ότι σε ορισμένους τομείς η πρόοδος υπήρξε πιο περιορισμένη από ό,τι ήταν αναμενόμενο αλλά στο δημοσιονομικό σκέλος, την ανταγωνιστικότητα και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών η πρόοδος υπήρξε σημαντική. Βέβαια αναγνωρίζεται ότι στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι αλλά παράλληλα και προοπτικές για ταχύτερη εφαρμογή του.

Σχετικά με τις μακροοικονομικές εξελίξεις, ο αξιωματούχος της Ε.Ε. είπε ότι οι προοπτικές δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση, καθώς αναμένεται ανάκαμψη το 2014 και επιτάχυνση το 2015. Σημείωσε πάντως ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ανεργία που έχει φτάσει το 27%.

Η ανεργία παραμένει μεγάλη πρόκληση, είπε, και προς τον σκοπό αυτό λαμβάνονται μέτρα για τη δημιουργία προγραμμάτων προς όφελος 50.000 ανέργων το δεύτερο εξάμηνο του 2013 με χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. αλλά και προγράμματα για 350.000 νέους.

Η καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε.

Για την Επιτροπή, θετικό στοιχείο είναι η βελτίωση στη δημοσιονομική προσαρμογή που αποτελεί την καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε. Για το 2012 ο αξιωματούχος είπε ότι το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 1,3%, καλύτερο από το 1,5% που υπολόγιζε η Επιτροπή ενώ για το 2013 σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

Σχετικά με τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, ο αξιωματούχος της Επιτροπής είπε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών ολοκληρώθηκε και από τις οποίες αναμένεται τώρα να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας με αύξηση στη χορήγηση δανείων.

Πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν στην Επιτροπή σχέδια αναδιάρθρωσης, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων θα είναι γνωστά στις αρχές του 2014.

Τέλος, αποσαφήνισε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα και ανέφερε ότι πρόθεση είναι η υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος για τη διασφάλιση ελάχιστου εισοδήματος που, εφόσον πετύχει, θα διευρυνθεί για το σύνολο των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com