Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

FT: Αφήστε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει όπως το Ντιτρόιτ

Υπέρμετρο φόβο μπροστά στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας χωρών και συνακόλουθα ακόμα και μικρών τραπεζών καταλογίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευμα των Financial Times με αφορμή την πτώχευση του Ντριτρόιτ.





Το άρθρο υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που έχουν αρκετές φορές στο παρελθόν αφήσει να χρεοκοπήσουν ακόμα και κολοσσοί όπως η Lehman Brothers και μετά τα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους, η Ευρώπη έχει επιδείξει μια πολύ πιο σκοτεινή ηθική άποψη.

“Η χρεοκοπία παραδοσιακά έχει εκληφθεί ως απόδειξη αναξιοπιστίας – μια ντροπή που πρέπει να κρυφτεί από το να αφήσουν επιχειρήσεις να καταρρεύσουν” αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι η Ευρώπη θεωρεί την ιδέα της χρεοκοπίας τόσο απαράδεκτη στην παρούσα κρίση ώστε έχει προτιμήσει να καλύψει τα χρέη των χρεοκοπημένων. Ως αποτέλεσμα υποφέρει”.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού αναφέρει την Ελλάδα. “Οι χώρες-πιστωτές επέμειναν ότι μια χρεοκοπία ήταν απαράδεκτη. Αλλά η σκέψη ότι ένα κυρίαρχο κράτος ίσως δεν πληρώσει τα χρέη του αποδείχθηκε ακόμα πιο απράδεκτη”. Έτσι, συνεχίζει το δημοσίευμα, “δάνεια από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που εκφοβίστηκε να συμμετάσχει- ξοδεύτηκαν για να αναβάλουν την ημέρα της τελικής κρίσης”.

“Παραδόξως αυτή η αλλεργία οδηγεί όχι μόνο στην ανάληψη μικρότερων ρίσκων αλλά σε πολιτικές να διαδώσουν κάποιους αναλαμβάνοντας μεγάλα ρίσκα με αποτέλεσμα να χάσουν”, τονίζει ακόμα.

“Η πραγματικότητα ανάγκασε τους Ευρωπαίους να αλλάξουν γνώμη, όπως συνήθως γίνεται στο τέλος. Το μεγάλο χρέος της Ελλάδας τελικά αναδιαρθρώθηκε – αλλά όχι προτού χαθεί το πλεονέκτημα της αναδιάρθρωσης και όχι χωρίς το πρόσχημα ότι η συμμετοχή των ιδιωτών ήταν εθελοντική”, αναφέρεται στη συνέχεια για την περίπτωση της Ελλάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com