Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Σε ελεύθερη πτώση η αγορά των κινητών τηλεφώνων

Πορεία αντίστοιχη με εκείνη των εσόδων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας δείχνει να ακολουθεί και η αγορά των συσκευών, καθώς το 2013 οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα είναι περίπου στο ήμισυ εκείνων πριν από πέντε χρόνια.





Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στα μέσα της εβδομάδας η Vodafone, οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων τη φετινή χρονιά θα ανέλθουν σε περίπου 2,7 εκατομμύρια συσκευές. Αριθμός που είναι κατά 44% μικρότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2008, όταν στην ελληνική αγορά είχαν διατεθεί περίπου 4,8 εκατ. συσκευές.

Επιδοτήσεις
Η πτώση τα τελευταία χρόνια δείχνει να είναι σταδιακή, αν και δείχνει να έχει ενταθεί την τελευταία διετία, ενδεχομένως και λόγω της μείωσης που έχει παρατηρηθεί στις επιδοτήσεις συσκευών που έκαναν οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, Wind). Συγκεκριμένα, το 2009 έκλεισε με περίπου 4,4 εκατ. συσκευές να έχουν διατεθεί στην Ελλάδα, ενώ το 2010 ήταν μεν πτωτικό αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό, καθώς πωλήθηκαν 4,3 εκατ. συσκευές. Το 2011 είχαμε μία ακόμη σημαντική πτώση καθώς η αγορά έκλεισε στα 3,97 εκατ. τεμάχια, αλλά το 2012 η μείωση ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή καθώς οι συσκευές που πωλήθηκαν ήταν μόλις 3,315 εκατομμύρια. Η πτώση συνεχίζεται και φέτος, γι' αυτό και η εκτίμηση είναι πως οι πωλήσεις θα πέσουν, για πρώτη φορά μετά από μία σχεδόν δεκαετία, σε επίπεδα κάτω των 3 εκατ. και πιο συγκεκριμένα στα 2,7 εκατομμύρια.

Αλλαγές
Η οικονομική ύφεση είναι προφανές ότι έχει επηρεάσει αρνητικά την πρόθεση των Ελλήνων καταναλωτών να αλλάξουν το κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούν. Σύμφωνα με τα στελέχη της Vodafone, βάσει των στοιχείων σχετικών ερευνών, το 2008 οι Ελληνες ήταν διατεθειμένοι να αλλάζουν συσκευή κάθε 1,5 χρόνο. Το 2009 το διάστημα αυτό ανέβηκε στα 1,9 έτη και το 2010 στα 2,2 χρόνια. Η «άνοδος» είναι γεωμετρική, καθώς το 2011 οι καταναλωτές πίστευαν ότι θα άλλαζαν κινητό τηλέφωνο κάθε 2,6 χρόνια, το 2012 κάθε 3,1 χρόνια, για να φθάσουμε φέτος να πλησιάζουν τα 4 χρόνια (3,7 έτη).

Η αύξηση αυτή αποδίδεται στον περιορισμό των οικονομικών δυνατοτήτων των καταναλωτών που δεν προτίθενται να πληρώσουν για να αποκτήσουν νέα συσκευή. Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειονότητα των συσκευών που πωλούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν τιμή πώλησης κάτω από τα 200 ευρώ, ενώ τα smartphones, τα οποία αποτελούν άλλωστε τη νέα τάση, με κόστος κάτω από τα 100-120 ευρώ κάνουν κυριολεκτικά «θραύση».

Υπηρεσία
Οι παραπάνω τάσεις ήταν βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα ενεργοποιούσαν τα αντανακλαστικά των εταιρειών κινητής. Τον δρόμο δείχνει να ανοίγει η Vodafone που λάνσαρε μία νέα υπηρεσία, ονόματι «ΝΕΟ Smartphone Κάθε Χρόνο», που προσφέρει τη δυνατότητα στους υφιστάμενους συνδρομητές συμβολαίου της εταιρείας να αποκτούν κάθε χρόνο διαφορετικό smart­phone. Απλώς, καλούνται να πληρώνουν κάθε μήνα ένα επιπλέον πάγιο, το οποίο είναι ανάλογο με την κατηγορία της συσκευής που επιθυμούν να έχουν.

Επιπρόσθετα, έχουν πρόσβαση σε μία σειρά από υπηρεσίες της Vodafone, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής συσκευής σε περίπτωση κλοπής (μία φορά κάθε χρόνο). Σύμφωνα με τα στελέχη της Vodafone, η υπηρεσία βασίστηκε σε έρευνες που έδειξαν ότι οι καταναλωτές προτιμούν αυτό το μοντέλο και είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν κάθε μήνα ένα μικρό ποσό προκειμένου κάθε χρόνο να αποκτούν νέα συσκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com